Η αλλεργική ρινίτιδα είναι από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις της σύγχρονης εποχής. Η συχνότητά της έχει αυξηθεί σημαντικά ειδικά στο Δυτικό κόσμο τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Φαίνεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί έως και 25% των παιδιών και 40% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αλλεργική ρινίτιδα.
Η ρινίτιδα είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής στο βλεννογόνο της μύτης από τη δράση αεροαλλεργιογόνων, που είναι ουσίες αθώες για τους μη αλλεργικούς, αλλά οδηγούν σε συμπτώματα μετά από εισπνοή στους αλλεργικούς.
Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε ολοετή (από ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων), εποχική (από γύρεις όπως της ελιάς, των γρασιδιών, του κυπαρισσιού) όπως και σε ολοετή με εποχικές εξάρσεις (σε άτομα αλλεργικά τόσο σε παράγοντες που υπάρχουν όλο το χρόνο όσο και σε άλλους που υπάρχουν σε συγκεκριμένες εποχές).
Συμπτώματα
Οι αλλεργικοί μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως καταρροή, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια και πολλαπλά φτερνίσματα. Οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι ήπιες και να απασχολούν για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά μπορεί ακόμη και να επηρεάζουν έντονα την καθημερινότητα των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα. Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να υποφέρουν ταυτόχρονα από συμπτώματα από τα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) και / ή αλλεργικό άσθμα (δύσπνοια, βήχας, λαχάνιασμα).
Χαρακτηριστικός είναι ο επηρεασμός της ποιότητας ζωής των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα με:
- κακή ποιότητα ύπνου
- αδυναμία συγκέντρωσης στις καθημερινές δραστηριότητες
- εύκολη κόπωση
- μειωμένη απόδοση σε σχολείο και σε εργασία
Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται σε ένα καλό ιστορικό, σε δερματικές δοκιμασίες νυγμού (αλλεργικά τεστ) και σε ειδικό ορολογικό έλεγχο (που είναι ποσοτική μέθοδος και δεν επηρεάζεται από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων).
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει θεραπεία των συμπτωμάτων (ρινικά spray κορτιζόνης σε συνδυασμό με αντιισταμινικό). Η μοναδική αιτιολογική θεραπεία για την σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα είναι η ανοσοθεραπεία (εμβόλια απευαισθητοποίησης ή σε υπογλώσσια μορφή ως σταγόνες, spray ή ταμπλέτες). Η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν έχει προηγηθεί ο έλεγχος με τη χρήση των ανασυνδυασμένων αλλεργιογόνων για τη διάγνωση, ώστε να είναι στοχευμένη η αιτιολογική αντιμετώπιση μόνο στα σημαντικά αλλεργιογόνα για τη νόσο του ατόμου και όχι σε όλα τα θετικά τεστ.
Συνεπώς, η άποψη ότι η αλλεργική ρινίτιδα δεν θεραπεύεται και αν κάποιος είναι αλλεργικός ή θα το ξεπεράσει μόνος του ή θα είναι για πάντα αλλεργικός είναι ένας μύθος που έχει καταρριφθεί με τη χρήση της ανοσοθεραπείας σε παιδιά και ενηλίκους.
Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)