Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που σημαίνει χαλάρωση για μικρούς και μεγάλους, αλλά ακόμη και αυτήν την εποχή οι αλλεργίες δεν σταματούν να απασχολούν τους ασθενείς.
Ενημερωθείτε για κάποιους τύπους αλλεργίας που περιμένετε να ταλαιπωρούν και το καλοκαίρι ή μόνο το καλοκαίρι και για κάποιους τύπους που δεν φανταζόσασταν ότι μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αλλεργική ρινίτιδα
Πολλοί ταυτίζουν την αλλεργική ρινίτιδα με την άνοιξη, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Τα άτομα που έχουν καταρροή, μπούκωμα, φτερνίσματα και φαγούρα στη μύτη λόγω της γύρης της ελιάς και των γρασιδιών μπορεί να έχουν εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που συνεχίζεται η γυρεοφορία. Ταυτόχρονα οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν και από συμπτώματα από τα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) και από τους πνεύμονες (αλλεργικό άσθμα). Ειδικά στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές τον Αύγουστο με την αυξημένη υγρασία μπορεί να έχουν εκδηλώσεις και από αλλεργιογόνα μυκήτων (μύκητας Alternaria).
Αλλεργία στο δηλητήριο υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα)
Τα τσιμπήματα από μέλισσα και σφήκα στα περισσότερα άτομα οδηγούν μόνο σε περιορισμένες τοπικές αντιδράσεις στο δέρμα με ερυθρότητα, πόνο και οίδημα. Αλλά στα αλλεργικά άτομα αυτά τα τσιμπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες αντιδράσεις (γενικευμένη κνίδωση, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, πτώση της πίεσης έως και θάνατο). Στην περίοδο του καλοκαιριού παρατηρούνται πιο συχνά τσιμπήματα από σφήκες που βρίσκονται στην παραλία, σε ταβέρνες και οπουδήποτε υπάρχει φαγητό, ανοικτά αναψυκτικά και σκουπίδια.
Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε τσιμπήματα οφείλουν να έχουν μαζί τους το κουτί Α’ Βοηθειών με την αυτοενιέμενη αδρεναλίνη να αποτελεί το βασικό φάρμακο που πρέπει να χορηγήσουν άμεσα για να αντιμετωπισθεί η αναφυλακτική αντίδραση. Η λύση στο πρόβλημα είναι ο διεξοδικός έλεγχος από Αλλεργιολόγο και η έναρξη ανοσοθεραπείας με το δηλητήριο των υμενόπτερων, για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από τα τσιμπήματα στο μέλλον.
Κνίδωση εκ ψύχους
Η κνίδωση εκ ψύχους είναι μία περίπτωση φυσικής κνίδωσης. Και πού μπορεί να υπάρχει έκθεση των ατόμων σε ψύχος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών; Μα φυσικά στη θάλασσα. Εκεί το σώμα εκτίθεται απότομα και σε μεγάλη έκταση ειδικά τις πρώτες καλοκαιρινές μέρες και σε περιοχές με κρύες θάλασσες. Τα συμπτώματα που σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις φυσικών κνιδώσεων που είναι μόνο ήπια και περιορίζονται σε εκδηλώσεις από το δέρμα, μπορεί στην κνίδωση εκ ψύχους και είναι και ιδιαίτερα σοβαρά οδηγώντας έως και σε αναφυλακτικές αντιδράσεις. Σε άτομα με ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας με αδρεναλίνη, να λαμβάνουν αντιισταμινικό πριν την έκθεση, να κολυμπούν απαραίτητα με παρέα και να προτιμούν θάλασσες με ζεστά νερά.
Κνίδωση εκ ψύχους μπορεί να εκδηλωθεί και μετά από μπάνιο σε πισίνα, λίμνη, ποτάμια και καταρράκτες, οπότε είναι κάτι που επίσης θα πρέπει οι ασθενείς να θυμούνται.
Ηλιακή κνίδωση
Πρόκειται για περίπτωση εμφάνισης κνίδωσης (“πετάλες” στο δέρμα) πολύ σύντομα μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά ευτυχώς είναι μία ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση φυσικής κνίδωσης στο γενικό πληθυσμό, παρότι είναι λίγο πιο συνηθισμένη σε άτομα που υποφέρουν από χρόνια κνίδωση. Η προθεραπεία με αντιισταμινικό μπορεί να μειώσει το πρόβλημα ταυτόχρονα με την αποφυγή έκθεσης και την προστασία με αντιηλιακό υψηλής προστασίας.
Το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι μία εποχή που η ατοπική δερματίτιδα είναι σε ύφεση και μειώνεται η ανάγκη για αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλες όπως για παράδειγμα οι τροφικές αλλεργίες που δεν σταματούν να απασχολούν τα άτομα. Συμβουλευτείτε τον Αλλεργιολόγο σας, για να πάρετε τις κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης και προστασίας για ένα καλό, φωτεινό και ευχάριστο καλοκαίρι.
Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)