Το γάλα και το αβγό αποτελούν βασικά στοιχεία του δυτικού τρόπου διατροφής και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες ή και σε ίχνη σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος (όλων σχεδόν των θηλαστικών και όχι μόνο του αγελαδινού) και του αβγού κατέχουν τα πρωτεία στις αλλεργίες της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.
Η πλήρης αποφυγή “μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να το ξεπεράσει” είναι πρακτική που ανήκει στο παρελθόν. Αντίθετα, είναι απαραίτητο ο Αλλεργιολόγος να στηριχθεί σε ένα πλήρες ιστορικό και αναλόγως των δερματικών τεστ και του εργαστηριακού ελέγχου να συζητήσει με την οικογένεια και το ίδιο το παιδί (σε μεγαλύτερες ηλικίες) για τους τρόπους που υπάρχουν για την αντιμετώπιση αυτών των αλλεργιών.
Είναι πλέον γνωστό ότι τα τρόφιμα, όπως το γάλα και το αβγό, με τη θερμική επεξεργασία (ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για επαρκές χρονικό διάστημα σε παρασκευάσματα με αλεύρι) χάνουν σε μεγάλο βαθμό την ιδιότητά τους να προκαλούν αλλεργία. Αν τα παιδιά μπορέσουν να καταναλώσουν το τρόφιμο (συνήθως κέικ) κατά τη διαδικασία της τροφικής πρόκλησης χωρίς πρόβλημα, έχουν ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο “απαλλαγής” από την αλλεργία τους. Η τακτική κατανάλωσή τους στη συνέχεια εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό τους για την παραγωγή των “καλών, προστατευτικών” αντισωμάτων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, να διευρυνθεί το διαιτολόγιο των παιδιών και να μην κινδυνεύουν να αντιδράσουν στα ίχνη. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, λόγω της απευαισθητοποίησης που επισυμβαίνει μπορούν να αυξάνουν την πιθανότητα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ανεχθούν σε επόμενη τροφική πρόκληση μη θερμικά επεξεργασμένο γάλα ή αβγό.
Δυστυχώς όμως, αυτή η διαδικασία δεν είναι επιτυχημένη σε όλα τα αλλεργικά παιδιά. Σε κάποια από αυτά η προσπάθεια εισαγωγής ενδέχεται να οδηγήσει και σε σοβαρές αντιδράσεις. Γι’ αυτό οι διαδικασίες τροφικής πρόκλησης, ακόμη και με ψημένο γάλα και αβγό, θα πρέπει να γίνονται από Αλλεργιολόγους και οι επανεκτιμήσεις να είναι τακτικές, ώστε να μπορέσει να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση για τους μικρούς αλλεργικούς ασθενείς.
Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)