Ως ακράτεια ούρων ορίζεται κάθε ακούσια απώλεια ούρων. Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες πάσχει από ακράτεια ούρων. Η ακράτεια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Δημιουργεί πρόβλημα ατομικής υγιεινής και οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση. Υπολογίζεται πως μία στις τρεις γυναίκες με προβλήματα του πυελικού εδάφους πάσχει από κατάθλιψη.
Ποιες λύσεις μας δίνει η Σύγχρονη Ουρογυναικολογία; Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Απόστολος Κολιτσιδάκης απαντά στις ερωτήσεις μας στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Η ακράτεια έχει ηλικία; Μπορεί να προληφθεί;
Η αντιμετώπιση της ακράτειας προϋποθέτει ενημέρωση του πληθυσμού. Η ακράτεια δεν είναι πάθηση αποκλειστικά της προχωρημένης ηλικίας και δεν έχει φύλο. Η ακράτεια ούρων συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Στα παιδιά, στους νέους και φυσικά στην τρίτη ηλικία. Ειδικά όταν συμβεί σε νεαρή ηλικία δημιουργούνται σοβαρά κοινωνικά, οικογενειακά, σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα με επακόλουθα τη μελαγχολία, τη μειωμένη αυτοεκτίμηση, το αίσθημα ντροπής και τις τάσεις απομόνωσης.
H εκγύμναση του πυελικού εδάφους μπορεί να δράσει προληπτικά στις παθήσεις του πυελικού εδάφους και να θεραπεύσει τις πιο ήπιες μορφές ακράτειας. Επιπρόσθετα, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, το υψηλό BMI και το ψυχολογικό στρες μπορούν να επιδεινώσουν την ακράτεια. Έτσι, μια αλλαγή συνηθειών, εφόσον γίνει υπό ορθή καθοδήγηση, μπορεί να βελτιώσει άμεσα την ποιότητα ζωής.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της;
Να επισημάνουμε πως έχουμε 5 τύπους ακράτειας: ακράτεια μετά από προσπάθεια, ακράτεια μετά από έπειξη, ακράτεια μικτού τύπου (συνδυασμός των δύο προηγούμενων), ακράτεια από υπερπλήρωση της κύστης και εξωουρηθρική ακράτεια.
Όσον αφορά στη φαρμακευτική θεραπεία, υπάρχουν χάπια που καταπολεμούν ορισμένους τύπους ακράτειας. Εφόσον γίνει προσεκτική χορήγηση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άριστο. Με τη χρήση πεσσών πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν καθημερινά με επιτυχία το πρόβλημα της ακράτειας.
Η χειρουργική θεραπεία προϋποθέτει την αποτυχία των συντηρητικών μεθόδων. Ευτυχώς διαθέτουμε ένα πλούσιο οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ταινία ελεύθερης τάσης, την κολποανάρτηση, τις διουρηθρικές ενέσεις με ογκωτικούς παράγοντες και το botox της ουροδόχου κύστης.
Τι είναι η πρόπτωση και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;
Ως πρόπτωση των πυελικών οργάνων ορίζεται η ουριαία μετατόπιση αυτών. Αφορά στην ουροδόχο κύστη, τη μήτρα, το λεπτό και το παχύ έντερο. Έχει διαβαθμίσεις, από την ήπια πρόπτωση που αναγνωρίζεται μόνο στην κλινική εξέταση, μέχρι την ολική πρόπτωση, δηλαδή την έξοδο τμήματος ή και ολόκληρου του οργάνου από τη γυναικεία πύελο. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου μοιάζει να είναι ένας εργώδης τοκετός.
Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση;
Γνωρίζουμε πλέον ότι η πρόπτωση οφείλεται κάθε φορά σε ένα ή περισσότερα διακριτά ανατομικά ελλείμματα του πυελικού εδάφους και έτσι η αντιμετώπισή της είναι κατεξοχήν χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να εξατομικεύεται, έτσι δεν μιλάμε για χειρουργική πανάκεια.
Εξυπακούεται ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό τόσο από τον προεγχειρητικό έλεγχο, όσο και την εμπειρία και άριστη κατάρτιση του θεράποντος ιατρού στις λαπαροσκοπικές και τις κολπικές τεχνικές επιδιόρθωσης.
Χρησιμοποιείται συνθετικό πλέγμα;
Η χειρουργική αντιμετώπιση της πρόπτωσης γίνεται με ή χωρίς τη χρήση συνθετικού πλέγματος. Τηρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές, πλέον γνωρίζουμε πώς να κάνουμε ορθή χρήση των πλεγμάτων (όχι στην ταυτόχρονη ολική υστερεκτομή και εφαρμογή πλέγματος, όχι στην τοποθέτηση πλεγμάτων διακολπικά, κ.ά.).
Υπάρχουν εναλλακτικές;
Η θεραπεία της πρόπτωσης δεν είναι αποκλειστικά χειρουργική. Μια γυναίκα μπορεί να βρει ανακούφιση με τη χρήση πεσσών. Αυτή προδιαθέτει άριστη επεξήγηση από πλευράς του ιατρού, καθώς και συνετή χρήση από την πλευρά της ασθενούς.
Τι θα πρέπει να προσέξει μία γυναίκα που αναζητά θεραπεία;
Η αντιμετώπιση των παθήσεων του πυελικού εδάφους απαιτεί βαθιά γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας, ακόμα και της χειρουργικής ιστορίας. Απαιτεί, επίσης, πολλές “ώρες πτήσης” στις αίθουσες χειρουργείων, αλλά ακόμη περισσότερο απαιτεί σωστή διάγνωση και κατανόηση της ασθενούς που εναποθέτει τις ελπίδες της στον γιατρό, για μια καλύτερη ζωή.
Από τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο Απόστολο Κολιτσιδάκη (www.kolitsidakisgyn.com)