Ναι η ακμή εμφανίζεται στην εφηβεία αλλά όχι μόνο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ότι και σε άντρες και σε γυναίκες που παρουσιάζουν ακμή στην ενηλικίωση ή και μετά. Όπως π.χ. σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγεται περισσότερο σμήγμα και οι σμηγματογόνοι πόροι διοχετεύσουν στην επιφάνεια. Υπάρχει μια δυσκολία και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται σπυράκια.
ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι πρώτες μελέτες που έγιναν σχετικά με την διατροφή και την ακμή δεν είχαν δείξει κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν πάνω σε αυτόν τον τομέα κατέρριψαν τον μύθο. Υπάρχουν κάποιες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οι οποίες φαίνεται πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ακμής και επηρεάζουν την ισορροπία των ορμονών.
ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΚΜΗ
Το στρες το οποίο έχει μπει στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο ζωής μας δεν αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της ακμής. Το επίμονο άγχος που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές θεραπεύεται με φάρμακα που έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια να προκαλούν ακμή.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ;
Πρέπει να αποφεύγουμε την πίεση των βλαβών της ακμής-σπυράκια γιατί με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια εισχωρούν βαθιά στο δέρμα και έχει σαν αποτέλεσμα πόνο, ερυθρότητα και ουλές στο δέρμα.
ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ
Μετά την έκθεση στον ήλιο το μαύρισμα στην περιοχή μπορεί να κάνει λιγότερο εμφανή το ερεθισμένο δέρμα αλλά αυτό δεν είναι θεραπεία. Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει άνθρωποι οι οποίοι έχουν ακμή να χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα η οποία να είναι ειδική πάνω στην ακμή για να αποφύγουμε την δυσχρωμία που προκαλεί ο ήλιος στις πρόσφατες βλάβες ακμής.
Aπό τον Πλαστικό Χειρουργό Ανδρέα Ιωαννίδη.