Γυναικολογία

Αισθητική Γυναικολογία: Πώς βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας

ΚΟΥΦΟΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

18 Φεβρουαρίου, 2021

Η αισθητική γυναικολογία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική υποειδικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα των γυναικών που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα μυστικά.

Πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες που υποστηρίζουν π.χ. ότι η χαλάρωση του κόλπου μετά τη γέννα ή η ακράτεια ούρων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι φυσιολογικά επακόλουθα που πρέπει να τα υπομένει η γυναίκα χωρίς να μιλά ανοικτά γι’ αυτά ή να αναζητά τη λύση τους, ανήκουν στο παρελθόν.
“Η διατήρηση της υγείας και της νεότητας της γεννητικής περιοχής είναι πλέον εφικτή καθώς την τελευταία δεκαετία υπήρξε άλμα των τεχνολογικών εξελίξεων με την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη λειτουργική αποκατάσταση των γυναικολογικών προβλημάτων”, αναφέρει ο Dr. Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, ο κολπικός τοκετός, η εμμηνόπαυση, οι παρενέργειες θεραπειών για σοβαρά νοσήματα, τραυματισμοί, αλλά και ανατομικές ενοχλητικές καταστάσεις όπως μεγάλα χείλη αιδοίου, προκαλούν μεταξύ άλλων ατροφία του κόλπου, αύξηση των λοιμώξεων της περιοχής, χαλάρωση του πυελικού εδάφους και ακράτεια ούρων, ενώ δεν είναι λίγα και τα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν πολύ τις γυναίκες.

Ο κύκλος αυτών των προβλημάτων συμπληρώνεται με την αισθητή μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι είναι η αισθητική γυναικολογία
Η αισθητική γυναικολογία επί της ουσίας παρεμβαίνει στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση του κόλπου και της γενετήσιας περιοχής, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα ζωής στις γυναίκες και αποκαθιστώντας τα σεξουαλικά προβλήματα.
Η αναζωογόνηση του κόλπου στοχεύει στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, η ανάπλαση του κόλπου βελτιώνει τη λειτουργικότητα του κόλπου και οι αισθητικές παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το σχήμα. Οι πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται αφορούν κυρίως σε:

• Σύσφιξη και Ανάπλαση Κόλπου
Με τη βοήθεια εξελιγμένων laser οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι διεγείρουν το κολλαγόνο της περιοχής μειώνοντας αισθητά την κολπική ξηρότητα και επιτυγχάνοντας σύσφιγξη του κολπικού τοιχώματος.
Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική τόσο σε ήπιες μορφές χαλάρωσης του κόλπου, που συνήθως έχουν εμφανιστεί μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό όσο και στην κολπική ξηρότητα.
Η κολπική αναζωογόνηση με laser μπορεί επίσης να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη μυϊκή λειτουργία για τον έλεγχο του κόλπου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κολπική χαλάρωση, η ακράτεια ούρων, η αδυναμία μυϊκού ελέγχου και να επιτευχθεί μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση.
Παράλληλα, ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα και στις περιπτώσεις κολπικής πρόπτωσης. Όταν ένα από τα όργανα της πυέλου, δηλαδή η ουροδόχος κύστη, το παχύ έντερο, η μήτρα ή και όλα μαζί, δεν στηρίζεται πια στους μύες του και «πέφτει» μέσα στον κόλπο, τότε συμβαίνει η κολπική πρόπτωση. Συνήθως η κολπική πρόπτωση οφείλεται στον τοκετό ή στην υστερεκτομή.
Επιπλέον, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος στην ουρογυναικολογία και την αισθητική γυναικολογία έχει στη διάθεσή του νέες άμεσα αποτελεσματικές θεραπείες για την αναζωογόνηση του κόλπου.
Η ενυδάτωση του κόλπου με υαλουρονικό οξύ γίνεται με ανώδυνο τρόπο, μόνο με ένα τσίμπημα βελόνας, και τα αποτελέσματα εμφανίζονται πολύ γρήγορα απαλλάσσοντας τη γυναίκα από κολπική ξηρότητα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.
Η αυτόλογη θεραπεία με PRP (Platelet-Rich Plasma), είναι άλλη μία σύγχρονη ιατρική πρόταση για την ανάπλαση των ιστών της περιοχής. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) αίματος της ίδιας της γυναίκας, μετά από λήψη μικρής ποσότητας και κατάλληλη επεξεργασία, εγχέεται στην περιοχή με αποτέλεσμα τη φυσική ανάπλαση και ενυδάτωση των ιστών του κόλπου.

• Ακράτεια ούρων
Η ακράτεια ούρων είναι πολύ πιο συχνή από όσο νομίζουν οι γυναίκες και οι γιατροί, και αυτό γιατί οι πάσχουσες αποφεύγουν να μιλούν για τις «διαρροές» και να αναζητούν βοήθεια.
Η ακράτεια ούρων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους και η χειρουργική της αντιμετώπιση γίνεται με ανάρτηση του κόλπου, ενίσχυση με κολλαγόνο της περιοχής γύρω από την ουρήθρα και τοποθέτηση κολπικής ταινίας. Σε πολλές περιπτώσεις η τοπική εφαρμογή των laser έχει βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ ευρεία χρήση έχει και το botox ειδικά σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων που η αιτία τους σχετίζεται με την ουροδόχο κύστη.

• Αισθητική αποκατάσταση
Η αισθητική γυναικολογία παρεμβαίνει και αποκαθιστά τυχόν ανατομικές δυσμορφίες της περιοχής των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ή βελτιώνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθαρά για αισθητικούς λόγους.
Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την αισθητική γυναικολογία και τη χρήση laser για λεύκανση της περιγεννητικής περιοχής, αντιμετώπιση δυσμορφιών όπως ουλές, ραγάδες, ή σημάδια από κονδυλώματα, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτική η αύξηση της αιδοιοπλαστικής για αναμόρφωση του σχήματος του εφηβαίου και ανάπλαση των χειλέων του αιδοίου.
Τα χείλη κάποιες φορές είναι ασύμμετρα ή υπερμεγέθη και ενοχλούν τη γυναίκα. Στην αιδοιοπλαστική αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και γίνεται σύσφιξη των χειλέων, έτσι ώστε να έχουν το επιθυμητό σχήμα και την απαιτούμενη λειτουργικότητα.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν χειρουργική επέμβαση για τη σμίκρυνση των χειλέων μόνο εάν τα διευρυμένα χείλη επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των γυναικών ή προκαλούν προβλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή.
Ο κ. Κουφομιχαήλ καταλήγει τονίζοντας ότι «αν και οι αρχικές ενδείξεις της αισθητικής γυναικολογίας αφορούσαν στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία καταφεύγουν στις λύσεις που προσφέρουν οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι, είτε πρόκειται για την εφαρμογή θεραπείας με laser ή με χειρουργική αντιμετώπιση. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν οι γυναίκες να μιλήσουν για όσα τις απασχολούν και μαζί με το γιατρό τους να βρουν την ενδεδειγμένη θεραπεία».

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Γυναικολογία Αισθητική Γυναικολογία: Πώς βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας - Η αισθητική γυναικολογία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική υποειδικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα των γυναικών που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα μυστικά. Πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες που υποστηρίζουν π.χ. ότι η χαλάρωση του κόλπου μετά τη γέννα ή η ακράτεια ούρων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι φυσιολογικά επακόλουθα […]
f725042c2cdc0be66e9ba2f7c83cc746_xl.jpg Εμβόλια για τον κορωνοϊό και εγκυμοσύνη: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις - Έκδηλη είναι η ανησυχία των γυναικών που περιμένουν παιδί ή που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.Η βασική σύσταση από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης […]
0779f9942dfacb1b39d4803779a5b65c.jpg Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια για το 25% των γυναικών: Ο ρόλος του ουρογυναικολόγου - Μία στις 4 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις ακόμα και δυσκολίες στην καθημερινή υγιεινή, λόγω των διαταραχών πυελικού εδάφους, σύμφωνα με μελέτη του European Institute of Women’s Health.Ταμπού και προκαταλήψεις που συνόδευαν τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων στην ουρογεννητική περιοχή και συνδέονταν κυρίως με την ηλικία της γυναίκας και την […]
human-reproduction.jpg Φυσικός κύκλος VS Διέγερση ωοθηκών για την θεραπεία της γονιμότητας - Μετά από 40 χρόνια εξελίξεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο και εξατομικευμένα το κάθε ζευγάρι ,με σκοπό να προσφέρουμε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για το μέγιστο ποσοστό επιτυχίαςΣε μεγάλο βαθμό η βελτίωση των συνθηκών στο εργαστήριο, οι νέες τεχνολογίες και καλύτερη ποιότητα στα καλλιεργητικά υλικά και τα μηχανήματα […]