Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας γίνεται κυρίως με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλασικών τρόπων αντιμετώπισης.
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σχεδόν το 50% του πληθυσμού, του δυτικού κόσμου θα εμφανίσει έστω και μία αιμορροϊδική κρίση μετά την ηλικία των 30. Από αυτούς ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα διαγνωσθεί με αιμορροϊδοπάθεια που θα χρειασθεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ασθενών αγνοεί τα συμπτώματα και αναβάλλει την επίσκεψη στο ιατρείο.
Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ Σωτήριος Πανουσόπουλος μας ενημερώνει αναλυτικά.
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι διευρυμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού, θα μπορούσαμε με απλά λόγια να τις χαρακτηρίσουμε ως φλεβικά μαξιλάρια που ως κύριο ρόλο έχουν, να δρουν προστατευτικά στη λειτουργία της αφόδευσης και να συμβάλλουν στην εγκράτεια.
Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι μεν εσωτερικές συναντώνται εντός του πρωκτικού σωλήνα, οι δε εξωτερικές εδράζονται στο δέρμα της περιοχής του πρωκτού.
Πώς δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;
Η ανάπτυξη των αιμορροΐδων είναι πολυπαραγοντική. Κάποιοι από τους κυριότερους παράγοντες οι οποίοι ενοχοποιούνται για τη δημιουργία τους είναι οι ακόλουθοι:
- Η κληρονομική προδιάθεση
- Η περίοδος της εγκυμοσύνης λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που ασκείται
- Ο τοκετός, λόγω της πίεσης που ασκείται την ώρα της γέννας στα αγγεία της περιοχής του πρωκτού
- Η συνεχής χρήση κλυσμάτων
- Η υπερβολική λήψη καθαρτικών
- Η πίεση κατά την αφόδευση
- Η καθιστική ζωή
- Η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή
- Ο έντονος και επίμονος βήχας
Εσωτερικές και Εξωτερικές αιμορροΐδες
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες εντοπίζονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα συνήθως είναι ασυμπτωματικές. Μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται η ύπαρξη αίματος (στα κόπρανα ή στη λεκάνη) και πρόπτωση κατά την εκκένωση.
Αναλόγως με το βαθμό της σοβαρότητας που της χαρακτηρίζει είναι δυνατό να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση με ή χωρίς υποβοήθηση ή να παραμείνουν ως έχουν (προσπίπτουσες) προκαλώντας οξύ πόνο.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το βαθμό πρόπτωσης. Έτσι κάνουμε λόγο για αιμορροΐδες:
- α΄ βαθμού: στις οποίες δεν παρατηρείται πρόπτωση
- β΄ βαθμού: που παρουσιάζουν πρόπτωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα
- γ΄ βαθμού: οι οποίες παρουσιάζουν πρόπτωση αλλά ανατάσσονται με υποβοήθηση
- δ΄ βαθμού: που χαρακτηρίζονται από μόνιμη πρόπτωση και δεν είναι δυνατό να αναταχθούν.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;
Για να διαγνωσθεί κάποιος ασθενής με αιμορροϊδοπάθεια αρκεί μία επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος αφού προβεί στην απαραίτητη κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση της πάσχουσας περιοχής και δακτυλική εξέταση, θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ακολούθως θα επιλέξει την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.
Πώς αντιμετωπίζονται οι εξωτερικές αιμορροΐδες;
Συνήθως η θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων γίνεται συντηρητικά με παυσίπονες αλοιφές, συχνές πλύσεις της περιοχής και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Στην περίπτωση όμως που γίνουν εξαιρετικά επώδυνες τότε συνιστάται η χειρουργική εκτομή τους.
Πώς αντιμετωπίζονται οι εσωτερικές αιμορροΐδες;
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από εσωτερικές αιμορροΐδες τείνουν να αναζητούν βοήθεια όταν αυτές είναι ήδη σε προχωρημένο βαθμό είτε γιατί υποτιμούν τη σοβαρότητα είτε γιατί το θεωρούν θέμα ταμπού και αισθάνονται αμήχανα στη σκέψη της επίσκεψης σε ειδικό.
Πότε πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική παρέμβαση;
Όπως σε όλες τις παθήσεις έτσι και στην περίπτωση των αιμορροΐδων όσο πιο νωρίς αναζητήσετε ιατρική βοήθεια τόσο το καλύτερο. Εάν όμως έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ειδικό ιατρό:
- Αιμορραγία
- Πρόπτωση
- Έντονος κνησμός
- Ψηλαφητή μάζα
Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας
Οι κλασικές μέθοδοι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας εκτός από το γεγονός ότι ήταν αρκετά επώδυνες, χαρακτηρίζονταν από μακρά περίοδο ανάρρωσης έως ότου ο ασθενής ξαναγίνει απολύτως λειτουργικός. Επιπλέον ελλόχευε πάντα ο κίνδυνος των υποτροπών αλλά και των σοβαρότατων επιπλοκών όπως η ακράτεια.
Τα τελευταία χρόνια οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι ελάχιστα επεμβατικές. Αυτές οι μέθοδοι χαρακτηρίζονται από μηδαμινό ποσοστό επιπλοκών και ελάχιστο πόνο.
Αιμορροϊδοπηξία HAL: τι ακριβώς είναι;
Η αιμορροϊδοπηξία HAL είναι μία νέα καινοτόμος πρακτική που θεραπεύει οριστικά το επώδυνο αυτό πρόβλημα σε περίπου 30 λεπτά. Η μέθοδος HAL ή αλλιώς η Διαπρωκτική Απαγγείωση των Αιμορροΐδων χρησιμοποιεί νέας γενιάς υπέρηχο, ο οποίος εντοπίζει τις απολήξεις των αρτηριών των αιμορροΐδων. Πρόκειται ουσιαστικά για απολίνωση (περίδεση) της αρτηρίας, η οποία παύει να τροφοδοτείται με αίμα. Ως εκ τούτου οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται. Στην περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι γ΄ ή δ΄ βαθμού προηγείται η ανάταση στην αρχική τους θέση από το χειρουργό (χρησιμοποιώντας απορροφήσιμα ράμματα).
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν την αιμορροϊδοπηξία HAL έναντι των παλαιών μεθόδων είναι τα εξής :
- Η διάρκειά της είναι εξαιρετικά μικρή
- Ελάχιστος κίνδυνος επιπλοκών (ακράτεια, στένωση)
- Απουσία τομών
- Δε νεκρώνονται οι ιστοί
- Τάχιστη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
Συνοψίζοντας
Η συγκεκριμένη μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη βοήθεια υπερήχων είναι η νεότερη και η πλέον εξελιγμένη μέθοδος που δύναται να αντιμετωπίσει επιτυχώς την αιμορροϊδοπάθεια σε όποιο βαθμό και αν εντοπίζεται. Η αιμορροϊδοπηξία HAL χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως γιατί το ποσοστό υποτροπής είναι ελάχιστο και ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπλοκές ουσιαστικά δεν υφίσταται, εφόσον το ορθό και οι σφιγκτήρες δεν επηρεάζονται.