Αιμορροϊδοπάθεια και αντιμετώπισή της με Laser LHP

ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

28 Ιουνίου, 2022

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος που αφορά στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 50% θα αντιμετωπίσει έστω και μία φορά στη ζωή του αυτό το πρόβλημα.

Ο Γενικός Χειρουργός Θωμάς Γουλόπουλος, μας μιλάει για τη νόσο, που σημειώνει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης και χαρακτηρίζεται ως “πάθηση” της εποχής και του δυτικού τρόπου ζωής.

– Ποιες ομάδες ανθρώπων αφορά η πάθηση και ποιοι οι παράγοντες εμφάνισής της;

Απαντάται συχνότερα σε νεαρούς άντρες, λόγω της υψηλότερης πίεσης ηρεμίας στον πρωκτικό σωλήνα και σε ηλικιωμένες γυναίκες, λόγω της χρόνιας δυσκοιλιότητας, που οδηγεί σε αγγειακή διόγκωση και διάταση. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η έλξη βάρους από χαμηλά, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη – ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο – αλλά και κατά τη διαδικασία του τοκετού στην εξώθηση.

– Πόσο εύκολη είναι η διάγνωση της νόσου, έχει σχέση με τη βαρύτητά της;

Η νόσος ταξινομείτε σε 4 βαθμούς, με την 1ου βαθμού στην πιο ήπια της μορφή και την 4ου στην πιο σοβαρή της κατάσταση. Επίσης, οι αιμορροΐδες διαχωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα σε ποιο σημείο εντοπίζεται η παθολογία τους, σε σχέση με την ανατομία του πρωκτού. Κατά τη διάγνωση πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθολογίες που μπορεί να προσομοιάζουν στην εικόνα της αιμορροϊδοπάθειας. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να αφορούν στη ραγάδα του πρωκτού, την εκκολπωματική νόσο, τα οξυτενή κονδυλώματα, την πρόπτωση ορθού, έως και τις κακοήθειες του πρωκτικού σωλήνα και ορθού. Η ικανότητα ενός έμπειρου χειρουργού θα προσπελάσει τα διαφοροδιαγνωστικά ζητήματα σε μεγάλο βαθμό από την κλινική εξέταση. Κάποιες φορές θα χρειαστεί η βοήθεια της ορθοσκόπησης ή και άλλων απεικονιστικών μεθόδων σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις.

– Ποια είναι η θεραπευτική της προσέγγιση;

Η θεραπεία στα πρώτα δύο στάδια της νόσου είναι συντηρητική, δηλαδή με τοπικές αλοιφές και λήψη φαρμάκων από το στόμα. Σε κάποιες περιπτώσεις των δυο πρώτων σταδίων, αλλά και των δυο σοβαρότερων βαθμών 3ου και 4ου, η θεραπεία είναι αμιγώς χειρουργική.

– Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά;

Στο πέρασμα των ετών πολλές μέθοδοι αναπτύχθηκαν και άλλες εγκαταλείφθηκαν λόγω των επιπλοκών που παρουσίαζαν ή του μεγάλου μετεγχειρητικού πόνου. Άλλες εφαρμόζονται ακόμη κατά περίσταση. Η ανάγκη για εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου και η άμεση επάνοδος στην εργασία, οδηγήσανε σε μία νέα πρωτοποριακή και επαναστατική μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης, την αιμορροϊδοπλαστική μέθοδο με Laser (LHP) που διαμόρφωσε νέα δεδομένα στην χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η διαφορετική λογική αντιμετώπισης έκανε την αιμορροϊδοπλαστική με Laser την πιο σύγχρονη μέθοδο και την πλέον διαδεδομένη. Δηλαδή, χωρίς καταστροφή των παρακείμενων ιστών και εκτομή των αιμορροϊδικών όζων, αλλά η εκ των έσω θρόμβωση των παθολογικών αγγείων, για να μην κακοποιείται κανένα σημείο που έχει αισθητικότητα και κατ’ επέκταση προκαλεί πόνο.

Ο σύντομος χειρουργικός χρόνος, η άμεση έξοδος εντός ολίγων ωρών από την Κλινική ή το Νοσοκομείο, η ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία, η άμεση επάνοδος στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ασθενούς και η έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών κατέστησε την αιμορροϊδοπλαστική με Laser την πιο σύγχρονη και αποδεκτή μέθοδο, τόσο στους ασθενείς όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Επιστημονικής κοινότητας.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors GOYLOPOULOS shutterstock 1905 min Αιμορροϊδοπάθεια και αντιμετώπισή της με Laser LHP - Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος που αφορά στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 50% θα αντιμετωπίσει έστω και μία φορά στη ζωή του αυτό το πρόβλημα. Ο Γενικός Χειρουργός Θωμάς Γουλόπουλος, μας μιλάει για τη νόσο, που σημειώνει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης και χαρακτηρίζεται […]