Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, Αίτια & Θεραπεία

Doctor Example

27 Νοεμβρίου, 2021

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού, παρόμοιες με τους κιρσούς. Οι αιμορροΐδες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες έχουν μια σειρά από αιτίες, αλλά συχνά η αιτία είναι άγνωστη.

Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Πολλοί άνθρωποι επίσης ανακουφίζονται με θεραπείες στο σπίτι και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

MyDoctors ds00096 im01772 r7 hemorrhoidsthu jpg

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο τους.

Εξωτερικές αιμορροΐδες
Αυτά βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κνησμός ή ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού
 • Πόνος ή δυσφορία
 • Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό
 • Αιμορραγία

Εσωτερικές αιμορροΐδες
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό. Συνήθως δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα νιώσετε και σπάνια προκαλούν δυσφορία. Αλλά η καταπόνηση ή ο ερεθισμός κατά την κένωση μπορεί να προκαλέσει:

 • Ανώδυνη αιμορραγία κατά τις κενώσεις.
 • Πόνο και ερεθισμό

Εάν το αίμα συγκεντρωθεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα και σχηματίσει θρόμβο, μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Έντονος πόνος
 • Πρήξιμο
 • Φλεγμονή
 • Ένα σκληρό εξόγκωμα κοντά στον πρωκτό

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Εάν έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κενώσεων ή έχετε αιμορροΐδες που δεν βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα φροντίδας στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μην υποθέτετε ότι η αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροΐδες, ειδικά εάν έχετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Η ορθική αιμορραγία μπορεί να συμβεί σε άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού. Αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν έχετε μεγάλες ποσότητες αιμορραγίας από το ορθό, ζαλάδα ή λιποθυμία.

Αιτίες

Οι φλέβες γύρω από τον πρωκτό σας τείνουν να τεντώνονται υπό πίεση και μπορεί να διογκωθούν. Οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν από αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του ορθού λόγω:

 • Καταπόνηση κατά τις κινήσεις του εντέρου
 • Κάθισμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην τουαλέτα
 • Έχοντας χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
 • Τακτική άρση βαρέων βαρών

Πρόληψη

Για να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες και να μειώσετε τα συμπτώματα, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Πίνετε πολλά υγρά. Πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά (όχι αλκοόλ) κάθε μέρα.
 • Εξετάστε τα συμπληρώματα φυτικών ινών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή από τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών – 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα – στη διατροφή τους.
 • Μην ζορίζεστε. Η καταπόνηση δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες στο κάτω μέρος του ορθού.
 • Ασκηση. Παραμείνετε δραστήριοι για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα και να μειώσετε την πίεση στις φλέβες, η οποία μπορεί να συμβεί σε μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή καθιστή θέση.
 • Αποφύγετε τις μεγάλες περιόδους καθίσματος. Το να κάθεστε πολύ, ιδιαίτερα στην τουαλέτα, μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες στον πρωκτό.

Θεραπεία

Εάν οι αιμορροΐδες σας προκαλούν μόνο ήπια ενόχληση, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αλοιφές, υπόθετα ή επιθέματα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο και τον κνησμό.

Θρομβεκτομή εξωτερικής αιμορροΐδας
Εάν ένας επώδυνος θρόμβος αίματος (θρόμβωση) έχει σχηματιστεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει την αιμορροΐδα, η οποία μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Αυτή η διαδικασία, που γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι πιο αποτελεσματική εάν γίνει εντός 72 ωρών από την ανάπτυξη θρόμβου.

MyDoctors ds00096 im02496 r7 rubberbandthu jpg

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Απολίνωση αιμορροΐδας με ελαστική ταινία

Για επίμονη αιμορραγία ή επώδυνες αιμορροΐδες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία από τις άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που είναι διαθέσιμες. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να γίνουν στο γραφείο του γιατρού σας ή σε άλλο περιβάλλον εξωτερικών ασθενών και συνήθως δεν απαιτούν αναισθησία.

Σύνδεση με ελαστική ταινία. Ο γιατρός σας τοποθετεί ένα ή δύο μικροσκοπικά λάστιχα γύρω από τη βάση μιας εσωτερικής αιμορροΐδας για να διακόψει την κυκλοφορία της. Η αιμορροΐδα μαραίνεται και πέφτει μέσα σε μια εβδομάδα.

Η επίδεση των αιμορροΐδων μπορεί να είναι άβολη και να προκαλέσει αιμορραγία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει δύο έως τέσσερις ημέρες μετά τη διαδικασία, αλλά σπάνια είναι σοβαρή. Περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αιμορροΐδες χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εάν άλλες διαδικασίες δεν ήταν επιτυχείς ή έχετε μεγάλες αιμορροΐδες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα από τα ακόλουθα:

Αφαίρεση αιμορροΐδων (αιμορροϊδεκτομή). Η αιμορροϊδεκτομή είναι ο πιο αποτελεσματικός και ολοκληρωμένος τρόπος αντιμετώπισης σοβαρών ή επαναλαμβανόμενων αιμορροΐδων. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν προσωρινή δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται κυρίως μετά από ραχιαία αναισθησία.

Συρραφή αιμορροΐδων. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται συρραπτική αιμορροϊδοπηξία, εμποδίζει τη ροή του αίματος στον αιμορροϊδικό ιστό. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο για εσωτερικές αιμορροΐδες. Η συρραφή γενικά περιλαμβάνει λιγότερο πόνο από την αιμορροϊδεκτομή και επιτρέπει τη νωρίτερη επιστροφή στις τακτικές δραστηριότητες. Σε σύγκριση με την αιμορροϊδεκτομή, ωστόσο, η συρραφή έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και πρόπτωσης του ορθού, κατά την οποία τμήμα του ορθού προεξέχει από τον πρωκτό.

Συζητήστε με το γιατρό σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Από τον Γενικό Χειρουργό, Doctor Example

Πηγή: www.mayoclinic.org/hemorrhoids

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1176763255 Βουβωνοκήλη: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται - Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης Η βουβωνοκήλη είναι ο πιο κοινός τύπος κήλης που εκδηλώνεται στο βουβωνικό πόρο. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής ανακαλύπτει μόνος του ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα, το οποίο αυξάνεται με τον βήχα και εξαφανίζεται όταν χαλαρώνει. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι βουβωνοκήλες συνήθως επηρεάζουν άνδρες κατ’ αναλογία 10 […]
MyDoctors shutterstock 1080392243 Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η θεραπευτική του αντιμετώπιση - Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο παχύ έντερο (κόλον). Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Στην αρχή η νόσος εκδηλώνεται με μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες, οι οποίοι όμως με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. […]
MyDoctors shutterstock 1903349791 Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, Αίτια & Θεραπεία - Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού, παρόμοιες με τους κιρσούς. Οι αιμορροΐδες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες). Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες έχουν μια σειρά από αιτίες, […]