Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών. Μια πολύ διαδεδομένη και απλή θεραπευτική μέθοδος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

12 Ιανουαρίου, 2023

Η αγγειοπλαστική είναι μια μη χειρουργική διαδικασία διάνοιξης της στεφανιαίας αρτηρίας, όταν αυτή έχει υποστεί στένωση ή ακόμη και πλήρη φραγή, δηλαδή οξύ έμφραγμα. Με την αγγειοπλαστική αποκαθίσταται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα στεφανιαία αγγεία και αποκαθίσταται η αιμάτωση των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας.

Τη διαδικασία της επέμβασης μας αναλύει διεξοδικά ο Καρδιολόγος Στυλιανός Κωνσταντινίδης.

Γιατί η αγγειοπλαστική έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με το by-pass και σε ποιους ασθενείς απευθύνεται;

Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία αντί για τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών (by-pass). Είναι λιγότερο αιματηρή από το bypass, λιγότερο ακριβή, πιο σύντομη κι ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την επόμενη μέρα.

Η αγγειοπλαστική, στις μέρες μας, είναι η ευρύτατα διαδεδομένη, μη χειρουργική μέθοδος που αποτελεί την πρώτη επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και διενεργείται από τους καρδιολόγους στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται όταν o ασθενής:

 • έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά το παρελθόν και παρουσιάζει ισχαιμία στη δοκιμασία κοπώσεως.
 • ταλαιπωρείται από στηθάγχη που δεν υποχωρεί με φαρμακευτική αγωγή.
 • παρουσιάζει ισχαιμία σε κάποια περιοχή του καρδιακού μυός, λόγω στένωσης κάποιας αρτηρίας.

Αγγειοπλαστική με μπαλόνι. Ποια είναι η διαδικασία;

Πριν την αγγειοπλαστική γίνεται στεφανιογραφία ή διαφορετικά καρδιακός καθετηριασμός για να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της βλάβης στο στεφανιαίο αγγείο. Η αγγειοπλαστική πραγματοποιείται μέσω ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται καθετήρας. Ο καρδιολόγος εισάγει τον σωλήνα είτε μέσω της βουβωνικής χώρας είτε μέσω του βραχίονα και τον οδηγεί προσεκτικά διαμέσου των αιμοφόρων αγγείων προς το τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας που έχει υποστεί φραγή ή στένωση. Ο καθετήρας έχει στο άκρο του ένα μπαλόνι, το οποίο διατείνεται πιέζοντας την αθηρωματική πλάκα που έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα της στεφανιαίας αρτηρίας. Αφού ο γιατρός διαπιστώσει πως το σημείο έχει ανοίξει επαρκώς, αφαιρείται το μπαλονάκι και η επέμβαση ολοκληρώνεται.

Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent (ενδοπρόθεση). Πώς γίνεται;

Το stent είναι μια μικρή, μεταλλική πρόθεση η οποία τοποθετείται μόνιμα μέσα στην αρτηρία. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή που περιγράφεται προηγουμένως με τη μόνη διαφορά ότι το μπαλόνι είναι τοποθετημένο μέσα στη μεταλλική πρόθεση (stent). Όταν διασταλεί ανοίγει το stent, το μπαλόνι ξεφουσκώνει και αφαιρείται, ενώ το stent μένει και ασκεί μόνιμα πίεση στο τοίχωμα της αρτηρίας. Συνήθως η αγγειοπλαστική ολοκληρώνεται με εμφύτευση stent.

Γιατί προτιμάται συνήθως η αγγειοπλαστική με stent;

Η αγγειοπλαστική με stent προτιμάται για:

 • Την αποτροπή επαναστένωσης της αρτηρίας.
 • Την αποτροπή αποκόλλησης μικρών κομματιών αθηρωματικής πλάκας.
 • Το σφράγισμα τυχόν ανοιγμάτων στα τοιχώματα της αρτηρίας.

Πότε δεν ενδείκνυται η αγγειοπλαστική;

Η αγγειοπλαστική δεν πραγματοποιείται όταν:

 • Δεν υπάρχει ισχαιμία στον καρδιακό μυ.
 • Δεν υπάρχει στηθάγχη.
 • Δεν το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή.
 • Η ανατομία της αρτηρίας καθιστά την αγγειοπλαστική εξαιρετικά επικίνδυνη.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την αγγειοπλαστική;

Είναι πιθανό να συνοδεύεται από ορισμένες επιπλοκές, αντιμετωπίσιμες όμως, με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση. Αυτές είναι:

 • Αιμορραγία στην περιοχή παρακέντησης.
 • Βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή παρακέντησης.
 • Αιφνίδιος αποκλεισμός στη στεφανιαία αρτηρία.
 • Επαναστένωση της αρτηρίας. Άλλες σοβαρότερες επιπλοκές όπως για παράδειγμα οξύ καρδιακό επεισόδιο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψουν.

Πώς είναι η ζωή μετά την αγγειοπλαστική;

Θα ήταν ωφέλιμο μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής να υιοθετήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές προκειμένου να διατηρήσει τα αποτελέσματα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Αυτές είναι: άμεση διακοπή καπνίσματος, έλεγχος αρτηριακής πίεσης καθημερινά, ήπια άσκηση σε καθημερινή βάση, μείωση πρόσληψης αλατιού στο ελάχιστο, αλλαγή διατροφικών συνηθειών (άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά) και μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Από τον Καρδιολόγο Στυλιανό Κωνσταντινίδη (www.kardiologos-konstantinidis.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors KONSTANTINIDIS aggeioplastiki kardiologos marousi2 1 Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών. Μια πολύ διαδεδομένη και απλή θεραπευτική μέθοδος - Η αγγειοπλαστική είναι μια μη χειρουργική διαδικασία διάνοιξης της στεφανιαίας αρτηρίας, όταν αυτή έχει υποστεί στένωση ή ακόμη και πλήρη φραγή, δηλαδή οξύ έμφραγμα. Με την αγγειοπλαστική αποκαθίσταται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα στεφανιαία αγγεία και αποκαθίσταται η αιμάτωση των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας. Τη διαδικασία της επέμβασης μας αναλύει διεξοδικά ο Καρδιολόγος Στυλιανός […]