Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Μπορεί να είναι είτε καλοήθεις (υπερθυρεοειδισμός, όζοι θυρεοειδούς, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδες, υποθυρεοειδισμός) είτε κακοήθεια (καρκίνος θυρεοειδούς). Η αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) ενδείκνυται στις κακοήθεις παθήσεις θυρεοειδούς και σε αρκετές από τις καλοήθεις παθήσεις αυτού (με βάση συγκεκριμένα κριτήρια).
Είναι γνωστό ότι ο θυρεοειδής αδένας – παρά το μικρό του μέγεθος (μέγεθος πεταλούδας) έχει πολύ μεγάλη σημασία για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Και αυτό γιατί – μέσω των θυρεοειδικών ορμονών που συνθέτει – ρυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την λειτουργία πρακτικά όλων των οργάνων.
Με βάση το σημαντικό ρόλο του θυρεοειδούς για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ λογικό ένα συνηθισμένο ερώτημα που διατυπώνουν συχνά οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή: «θα αλλάξει η ζωή μου μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή);».
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ΟΧΙ, η ζωή δεν θα αλλάξει μετά την επέμβαση. Και αυτό γιατί σήμερα είναι εφικτή η χορήγηση της σωστής δόσης θυρεοειδικής ορμόνης από το στόμα (λεβοθυροξίνης). Η δόση προσαρμόζεται έτσι ώστε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα να κυμαίνονται μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη [TSH] εντός φυσιολογικών ορίων). Έτσι ο ασθενής καθίσταται μετά την επέμβαση ευθυρεοειδικός (όπως περιγράφεται ο ασθενής με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα). Η θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης στην περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται σαν ‘θεραπεία υποκατάστασης’, ακριβώς γιατί η χορήγηση της θυροξίνης από το στόμα υποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς (δηλαδή τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών).
Ακριβώς λοιπόν επειδή ο ασθενής είναι ευθυρεοειδικός δεν θα παρατηρηθεί καμία από τις εκδηλώσεις που εμφανίζονται όταν υπάρχει διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός). Έτσι για παράδειγμα ο ασθενής ούτε θα πάρει βάρος ούτε θα χάσει βάρος. Δεν θα παρουσιάζει εκρήξεις θυμού και νευρικότητα, ούτε από την άλλη υποτονικότητα και υπνηλία. Δεν θα παρουσιάζει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αρρυθμίες κλπ. Με άλλα λόγια η ζωή του ασθενούς συνεχίζεται μετά την επέμβαση όπως και πριν χωρίς να αλλάξει κάτι.
Ειδικά όταν η θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδούς) γίνεται για καρκίνο θυρεοειδούς, η δόση της θυροξίνης που χορηγείται από το στόμα μετά την επέμβαση είναι κάπως μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που χορηγείται μετά από θυρεοειδεκτομή για καλοήθη πάθηση (όπως περιγράφηκε παραπάνω, θεραπεία υποκατάστασης). Αυτό γίνεται για να επιτευχθεί κάποιου βαθμού καταστολή των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), καθώς έχει βρεθεί ότι τα μειωμένα επίπεδα της TSH συνδυάζονται με:
- Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπής της νόσου
- Βελτίωση της πρόγνωσης
- Καλύτερη επιβίωση
Καθώς η χορήγηση θυροξίνης σε αυτή την περίπτωση (σε ελαφρά μεγαλύτερες δόσεις) προκαλεί κάποιου βαθμού καταστολή της TSH, η θεραπεία περιγράφεται σαν «θεραπεία καταστολής». Και πάλι – αν και προκαλείται οριακός ιατρογενής (επιθυμητός) υπερθυρεοειδισμός – η ζωή του ασθενούς πρακτικά δεν αλλάζει και συνεχίζεται κανονικά.
Από τον Χειρουργό Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Γεώργιο Σακοράφα
Ενημερωθείτε και υπεύθυνα στο www.gsakorafas.gr