Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Σε κάποιους από τους ασθενείς αυτούς είναι πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση θυρεοειδούς, θυρεοειδεκτομή) για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.
Ο ασθενής με πάθηση θυρεοειδούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να έχει υπόψη του κάποιες λεπτομέρειες πολύ μεγάλης πρακτικής σημασίας, που αναλύονται στη συνέχεια από τον Χειρουργό Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών, Γεώργιο Σακοράφα.
Πότε έχουμε ένδειξη χειρουργικής επέμβασης;
Πολλές παθήσεις του θυρεοειδούς δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Ο κλινικός γιατρός καλείται να αποφασίσει αν και πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Το να υποβληθεί ένας ασθενής σε επέμβαση χωρίς αυτή να χρειάζεται είναι βαρύ ιατρικό λάθος.
Πόσο επείγουσα είναι μία επέμβαση θυρεοειδούς;
Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς στη συντριπτική τους πλειονότητα μπορούν να προγραμματιστούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Είναι εξαιρετικά απίθανο να χρειαστεί να γίνει μία επέμβαση θυρεοειδούς σε επείγουσα βάση. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ο ασθενής ακούει εκφράσεις του τύπου «Έπρεπε να έχεις χειρουργηθεί χθες» ή «Πρέπει να χειρουργηθείς οπωσδήποτε αύριο» ή «Είσαι γεμάτος καρκίνο». Οι εκφράσεις αυτές αποτελούν ένα ιδιόμορφο τύπο bullying και είναι σχεδόν σίγουρο ότι υποκρύπτουν ιδιοτελείς σκοπούς. Η τακτική αυτή – αν ο ασθενής συμμορφωθεί στον πανικό του με τέτοιου είδους προτροπές – μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη επέμβαση, αφού αυτή θα γίνει βεβιασμένα, χωρίς να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να υποβληθεί ο ασθενής στον σωστό προεγχειρητικό διαγνωστικό έλεγχο.
Τι σημαίνει σωστός προεγχειρητικός διαγνωστικός έλεγχος;
Αφού τεθεί η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί στον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο. Ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος έχει τεράστια σημασία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ασθενούς. Λάθη στον έλεγχο αυτόν μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες θεραπευτικές επιλογές, με αποτέλεσμα την όχι σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς. Ο χειρουργός θα πρέπει να επιλέξει στοχευμένα τις εξετάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για τον σωστό σχεδιασμό της επέμβασης και όχι να ζητά άχρηστες, χρονοβόρες και κοστοβόρες εξετάσεις.
Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή της επέμβασης;
Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι παθήσεις του θυρεοειδούς με τον ίδιο τρόπο. Η θυρεοειδεκτομή δεν είναι η μόνη επιλογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Υπάρχουν διάφορα είδη θυρεοειδεκτομής, ανάλογα με την έκτασή της, ενώ σε κάποιους ασθενείς (με καρκίνο θυρεοειδούς) συχνά θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και αφαίρεση των λεμφαδένων τραχήλου (ο λεγόμενος λεμφαδενικός καθαρισμός). Αλλά και η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου ποικίλει ανάλογα με την έκτασή του. Επομένως, η χειρουργική αντιμετώπιση του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς εξατομικεύεται, ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του σωστού και λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου.
Πόσο σημαντική είναι η επιλογή του χειρουργού;
Ο χειρουργός που θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς θα πρέπει για τους παραπάνω λόγους να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς. Παράλληλα, πέραν της εξειδίκευσής του, θα πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη πρακτική εμπειρία για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των παθήσεων θυρεοειδούς. Συχνά γίνονται συστάσεις και παραπομπές με βάση κριτήρια που μπορεί να είναι τρωτά και να υποκρύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής οφείλει να κάνει ο ίδιος την έρευνά του (συνήθως στο διαδίκτυο) για την επιλογή του χειρουργού που θα τον αναλάβει.
Από τον Χειρουργό Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Γεώργιο Σακοράφα (www.gsakorafas.gr)