imagehandler-ashx-5.jpg

Κατάψυξη ωαρίων – Διατηρώντας την γονιμότητα έως τα 50

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

18 Μαΐου, 2017

Ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς στην αναπαραγωγική ιατρική είναι η διατήρηση της γονιμότητας και ειδικά στις γυναίκες καριέρας που σίγουρα η απόφαση για οικογένεια γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η σύγχρονη εποχή έχει αλλάξει τους κανόνες της μοντέρνας ιατρικής και  ιδίως αυτών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κατάψυξη ωαρίων.

Τι είναι όμως  η διαδικασία αυτή;

 Ανήκει στον τομέα της υποβοηθούμενης ιατρικής και πραγματοποιείται από Μ/Γυναικολόγο ειδικό στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής. Η γυναίκα επισκέπτεται τον ιατρό και μαζί αποφασίζουν τι πρωτόκολλο θα ακολουθήσουν. Γίνεται διέγερση ωοθηκών  με ειδικά φάρμακα για την παραγωγή  ωαρίων. Εν συνεχεία με την διαδικασία της  ήπιας αναισθησίας γίνεται η συλλογή αυτών και ταυτόχρονη κατάψυξη από το βιολογικό τμήμα της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυτή η μέθοδος  έχει το πλεονέκτημα ότι όταν η γυναίκα αποφασίσει να κάνει οικογένεια  πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων γονιμοποίηση από το σπέρμα του συντρόφου και τοποθέτηση στην μήτρα της  με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας ακόμα και  αν η γυναίκα βιολογικά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. 

Ποιες γυναίκες την επιλέγουν :

Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες σε αυτή την διαδικασία είναι σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος των ωοθηκών ή του μαστού ,πριν πραγματοποιήσουν την χειρουργική επέμβαση ή την χημειοθεραπεία γιατί είναι γνωστό ότι μετά από αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις επηρεάζετε η γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών.
Από την άλλη η σύγχρονη κοινωνία θέλει την γυναίκα να σπουδάζει, πρώτα να μπαίνει στον επαγγελματικό στίβο  και τέλος να κάνει οικογένεια. Φυσικά ρόλο παίζει και η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου! Αυτό έχει σαν συνέπεια οι γυναίκες να αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία με αποτέλεσμα πολλές φορές την μειωμένη   γονιμοποιητική ικανότητα η οποία στις γυναίκες πέφτει μετά την  ηλικία των 36ετών. Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων και σε κάθε κύκλο χάνετε ένας σημαντικός αριθμός ενώ μόνο ένα συνήθως μπορεί να γονιμοποιηθεί. Η αλήθεια είναι ότι μετά τα 35 μόνο το 10% του αποθεματικού των ωαρίων παραμένει, πράγμα που αυξάνει την ανάγκη για εύρεση άμεσης λύσης της γονιμοποιητικής ικανότητας των γυναικών.
Η ιδέα της διατήρησης της γονιμότητας μέσω της κρυοσυντήρησης κυττάρων δεν είναι καινούρια, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες για τα σπέρμα αλλά και τα γονιμοποιημένα ωάρια.
Η δυσκολία ήταν ότι τα μη γονιμοποιημένα ωάρια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κύτταρα και δεν είχε αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνική που να εξασφαλίζει ότι τα ωάρια θα καταψυχθούν σωστά και θα επιβιώσουν κατά την απόψυξη. Πλέον αυτό το εμπόδιο έχει ξεπεραστεί με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).
Η διαδικασία με απλά λόγια:
1. Διέγερση των ωοθηκών με  φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή ωαρίων.
2. Ωοληψία.
3. Κρυοσυντήρηση τους με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).
Τα ωάρια καταψύχονται και όταν αποφασίσει η γυναίκα να κάνει οικογένεια αποψύχονται και γονιμοποιούνται με το ανάλογο σπέρμα συζύγου φίλου δότη κλπ.

Την μεγάλη διαφορά την κάνει η ηλικία που ήταν η γυναίκα όταν έκανε την κατάψυξη των ωαρίων. Όσο πιο μικρή τόσο πιο υψηλό είναι και το ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων είναι απλή ασφαλής και το πιο σημαντικό ότι μας δίνει την ικανότητα τεκνοποίησης μέχρι και την ηλικία των 50 ετών για την Ελλάδα βάση νόμου. Δηλαδή γονιμότητα για πάντα και όποτε θέλουμε και όχι γιατί πρέπει.
Έχουν πλέον γεννηθεί πολλά παιδιά από καταψυγμένα ωάρια και όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν ότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφορές ως προς την υγεία τους σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από εξωσωματική με «φρέσκα» ωάρια.

Απο τον Μ. Γυναικολόγο Ιωάννη Καλογήρου.

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

γυναίκα Σεξουαλικά Προβλήματα και Γυναίκα: Η Λύση είναι στο Laser! - Το πέρασμα του χρόνου φέρνει τις γυναίκες αντιμέτωπες με καταστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή, όπως πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ατροφία και χαλάρωση κόλπου και ήπια ακράτεια ούρων. Κάποιες φορές οι προηγούμενες διαταραχές μπορεί να εμφανισθούν και στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας ιδίως μετά τον τοκετό. Μέχρι πρόσφατα οι θεραπείες στα προβλήματα που […]
33385209.jpg Πόσα ξέρεις για την κατάψυξη ωαρίων; Μήπως τελικά σε ενδιαφέρει περισσότερο από όσο νομίζεις; - Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει άμεση πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως το διαδίκτυο σχετικά με την γονιμότητα των γυναικών αλλά και το ποια είναι η καλύτερη ηλικία για τεκνοποίηση.Οι γυναίκες, όπως είναι γνωστό, γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που σταδιακά φθίνει. Η μοντέρνα γυναίκα έχει προτεραιότητα να σπουδάσει και να […]
imagehandler-ashx-5.jpg Κατάψυξη ωαρίων – Διατηρώντας την γονιμότητα έως τα 50 - Ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς στην αναπαραγωγική ιατρική είναι η διατήρηση της γονιμότητας και ειδικά στις γυναίκες καριέρας που σίγουρα η απόφαση για οικογένεια γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η σύγχρονη εποχή έχει αλλάξει τους κανόνες της μοντέρνας ιατρικής και  ιδίως αυτών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κατάψυξη ωαρίων. Τι είναι όμως  η διαδικασία αυτή; […]
katathlipsix-pregnancy.jpg Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη και που οφείλεται - Μετά την γέννηση του παιδιού τους, συνήθως όταν πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί, πολλές μαμάδες παρουσιάζουν συναισθηματικές μεταπτώσεις. Η απόλυτη ευτυχία και χαρά για το ευχάριστο αυτό γεγονός, μετατρέπεται σε άγχος, εκνευρισμό, απελπισία, αρνητικές σκέψεις και αποστροφή. Όλα αυτά ενδεχομένως να είναι συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μια απλή ιδιοτροπία […]
toxo2.jpg ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Προστασία από το τοξόπλασμα Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να προστατέψετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Η τοξοπλάσμωση αποτελεί μία όχι και τόσο σπάνια μόλυνση, ειδικά εάν έχετε γάτες που κυκλοφορούν στον δρόμο, τρώτε ωμό/μισομαγειρεμένο κρέας, πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή ασχολείστε με την κηπουρική. […]
6cc2e3d60a0cb97c2967f0701a40f9df_xl_600_400_-632923083.jpg Εγκυμοσύνη και σεξ - Ερωτήσεις χωρίς ταμπού για το σεξ (και οι απαντήσεις τους) «Χιόνια, κρύο, καιρός για δύο», λέει η γνωστή φράση, όμως τι γίνεται τώρα που όπου να ‘ναι γίνεστε τρεις; Το μωρό που περιμένετε έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή σας πριν καν γεννηθεί κι ένας από τους τομείς που αλλάζουν πρώτοι είναι η σχέση με […]
diatrofi-pregnancy.jpg ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός του ότι προσφέρει στο μωρό σας ένα καλό ξεκίνημα, μπορεί να συντελέσει μακροπρόθεσμα στην πρόληψη διάφορων παθήσεων. Κατά το British και American Diabetic Association, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης  συνίσταται να προσλαμβάνει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να λαμβάνονται μια ευρεία γκάμα διατροφικών […]
gym-pregnancy.jpg Μπορώ να ασκούμαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - Η άσκηση αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Δράσεις όπως το ανέβασμα μιάς σκάλας, μια βόλτα στα  καταστήματα ή ένας γρήγορος βηματισμός για να προλάβουμε το λεωφορείο αποτελούν από μόνες τους μορφές άσκησης. Ο όρος αναζωογοννητική  άσκηση αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής προγραμματισμένη τακτική άσκηση που εφαρμόζει μια γυναίκα  κατά τη διάρκεια […]
τοκετό 8 βήματα προστασίας από τον πρόωρο τοκετό - Εάν υπήρχε κάποιος τρόπος που θα διασφάλιζε πως θα φτάσετε στο νοσοκομείο στην ώρα σας και ούτε μέρα νωρίτερα δεν θα τον ακολουθούσατε; Ορίστε, λοιπόν, όχι ένας αλλά 8 τρόποι, οι οποίοι από έρευνες εγγυώνται όχι μόνο πως θα κάνουν το μωράκι σας “Άγγλο” στο ραντεβού του αλλά και πως θα του δώσουν το καλύτερο […]
menopause2.jpg ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ! - Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στην εξέλειξη της ζωής της γυναίκας, ορίζεται ως η παύση της εμμήνου ρήσεως, δηλάδη, της περιόδου. Ο μέσος όρος ηλικίας όπου παρουσιάζεται είναι περί τα 51,4 χρόνια με μια απόκλιση 3,8 ετών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφανισή της είναι διάφοροι, όπως η ηλικία της πρώτης περιόδου, ο αριθμός […]