0779f9942dfacb1b39d4803779a5b65c.jpg

Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια για το 25% των γυναικών: Ο ρόλος του ουρογυναικολόγου

ΚΟΥΦΟΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

12 Ιανουαρίου, 2021

Μία στις 4 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις ακόμα και δυσκολίες στην καθημερινή υγιεινή, λόγω των διαταραχών πυελικού εδάφους, σύμφωνα με μελέτη του European Institute of Women’s Health.
Ταμπού και προκαταλήψεις που συνόδευαν τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων στην ουρογεννητική περιοχή και συνδέονταν κυρίως με την ηλικία της γυναίκας και την εμμηνόπαυση, συγκρατούσαν τις γυναίκες από την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας με αποτέλεσμα την επιδείνωση αυτών των δυσάρεστων ενοχλήσεων. Την ίδια βουβή στάση είχαν παλαιότερα και γυναίκες νεότερης ηλικίας οι οποίες θεωρούσαν τις διαταραχές πυελικού εδάφους ως κατάλοιπο ενός φυσιολογικού τοκετού.
Πλέον τα περισσότερα ταμπού έχουν πέσει και η ηλικία προσδιορίζεται πια από την πρόληψη και την έγκαιρη διαχείριση των προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια.
«Σήμερα οι άνθρωποι έχουν το σώμα για το οποίο έχουν δουλέψει. Ακολουθούν τις συστάσεις των γιατρών για το τακτικό προληπτικό check-up, έχουν σαφώς καλύτερες διατροφικές επιλογές, δεν καπνίζουν, φροντίζουν την εμφάνισή τους και ασκούνται.
Τα σημερινά 50+ είναι τα νέα 40 και αυτό αποτυπώνεται και στη μεγαλύτερη διάθεση των γυναικών που βρίσκονται στην κλιμακτήριο ή την εμμηνόπαυση να ενημερωθούν και να μιλήσουν ανοιχτά για τις διαταραχές στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα», επισημαίνει ο Βασίλης Γ. Κουφομιχαήλ Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην Ουρογυναικολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Η ουρογυναικολογία προσφέρει ένα πλέγμα αντιμετώπισης των προβλημάτων του πυελικού εδάφους και ο ειδικευμένος στην ουρογυναικολογία γυναικολόγος έχει εκπαιδευθεί στη γυναικολογία, τη μαιευτική, την ουρολογία, τη χειρουργική και τις μυοσκελετικές διαταραχές.
Λόγω της εξέλιξης της ουρογυναικολογίας και της ολοένα και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των γυναικών στους εξειδικευμένους γυναικολόγους, έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις διαταραχές του πυελικού εδάφους.
Τι είναι οι διαταραχές του πυελικού εδάφους
Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μία ομάδα μυών και συνδετικού ιστού στο κάτω μέρος της λεκάνης, σε άνδρες και γυναίκες. Σε αυτό το στρώμα μυών «κάθονται» τα όργανα της πυέλου: στις γυναίκες ουροδόχος κύστη, μήτρα και έντερο και στους άνδρες, ουροδόχος κύστη και έντερο. Αυτή η ομάδα μυών, ελέγχει τις λειτουργίες του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι διαταραχές του πυελικού εδάφους εμφανίζονται συχνά μετά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό με επακόλουθο την ακράτεια ούρων ύστερα από γέλιο, φτέρνισμα, βήχα, άρση βάρους ή σωματική άσκηση.
Στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση η γενικότερη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και σε ότι αφορά τους μύες του πυελικού εδάφους το βασικό σύμπτωμα είναι η ακράτεια ούρων και ακολουθούν ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, οι επανειλημμένες ουρολοιμώξεις αλλά και οι διαταραχές της ορθοπρωκτικής λειτουργίας.
Στις διαταραχές του πυελικού εδάφους περιλαμβάνονται επιπλέον η διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη επιθυμία για ούρηση ακόμα και τη νύχτα, πόνο στη σεξουαλική επαφή και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, η πρόπτωση της μήτρας που συνίσταται στην κάθοδο του τραχήλου και του σώματος της μήτρας μέσα στον κόλπο και η εμφάνιση κηλών, όπως ουρηθροκήλη, κυστεοκήλη, ορθοκήλη και εντεροκήλη.
Μορφές ακράτειας ούρων
Υπάρχουν οι εξής τύποι ακράτειας που ταλαιπωρούν τις γυναίκες:
Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Αυτή η μορφή ακράτειας εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιακή περιοχή μετά από βήχα, γέλιο, φτέρνισμα, σήκωμα βάρους ή σωματική άσκηση. Είναι η συχνότερη μορφή, κυρίως σε νεότερες γυναίκες.
Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου, δηλαδή η γυναίκα έχει ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων.
Μεικτού τύπου, που συνυπάρχουν και οι δύο προηγούμενοι τύποι ακράτειας.
Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση της κύστης.
Συνεχής ακράτεια που οφείλεται σε ανατομικές βλάβες ή μόνιμα νευρολογικά αίτια.
Η προσφορά της ουρογυναικολογίας
Όπως εξηγεί ο κ. Β. Κουφομιχαήλ, η ουρογυναικολογία είναι η σύγχρονη προσέγγιση στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των διαταραχών των πυελικών οργάνων και της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Όταν μία γυναίκα έχει δυσφορία στη σεξουαλική επαφή και ενοχλήσεις ή πόνο στην περιοχή της λεκάνης και της πυέλου, είναι δύσκολο να εκτιμήσει αν πρόκειται για κράμπες, σπασμούς της ουροδόχου κύστης, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή κάποιο άλλο πρόβλημα.
Ακόμα και στις περιπτώσεις ακράτειας ούρων, η αιτία είναι διαφορετική και η κάθε μορφή ακράτειας αντιμετωπίζεται με επίσης διαφορετικό τρόπο ακόμα και ως προς το βαθμό του προβλήματος.
Η ουρογυναικολογία προσφέρει τη φροντίδα και την αντιμετώπιση που απαιτούν τέτοιου είδους καταστάσεις. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος είναι πλέον στενός συνεργάτης της σημερινής γυναίκας σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είναι.
Θεραπεία των διαταραχών του πυελικού εδάφους
Η αλματώδης εξέλιξη της ουρογυναικολογίας με νέες διαγνωστικές μεθόδους και νέες θεραπευτικές τεχνικές για την επανόρθωση του πυελικού εδάφους, έχει οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση του προβλήματος και σε πολύ υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης, άνω του 90%!
Η θεραπεία των διαταραχών του πυελικού εδάφους μπορεί να περιλαμβάνει εκγύμναση των μυών με τις ασκήσεις Kegel, συντηρητικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκράτηση πυελικού εδάφους με τη χρήση botox, ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές όπως η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης ή επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Οι ουρογυναικολόγοι κατανοούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια διαταραχή του πυελικού εδάφους στην καθημερινή ζωή των γυναικών και προτείνουν την ενδεδειγμένη λύση κατά περίπτωση για την ορθότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Γι’ αυτό ο απώτερος στόχος τους είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες και πάλι τη λειτουργικότητα του σώματός τους χωρίς να ανησυχούν για επίμονα συμπτώματα, καταλήγει ο κ. Β. Κουφομιχαήλ.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Γυναικολογία Αισθητική Γυναικολογία: Πώς βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας - Η αισθητική γυναικολογία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική υποειδικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα των γυναικών που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα μυστικά. Πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες που υποστηρίζουν π.χ. ότι η χαλάρωση του κόλπου μετά τη γέννα ή η ακράτεια ούρων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι φυσιολογικά επακόλουθα […]
f725042c2cdc0be66e9ba2f7c83cc746_xl.jpg Εμβόλια για τον κορωνοϊό και εγκυμοσύνη: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις - Έκδηλη είναι η ανησυχία των γυναικών που περιμένουν παιδί ή που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.Η βασική σύσταση από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης […]
0779f9942dfacb1b39d4803779a5b65c.jpg Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια για το 25% των γυναικών: Ο ρόλος του ουρογυναικολόγου - Μία στις 4 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις ακόμα και δυσκολίες στην καθημερινή υγιεινή, λόγω των διαταραχών πυελικού εδάφους, σύμφωνα με μελέτη του European Institute of Women’s Health.Ταμπού και προκαταλήψεις που συνόδευαν τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων στην ουρογεννητική περιοχή και συνδέονταν κυρίως με την ηλικία της γυναίκας και την […]
human-reproduction.jpg Φυσικός κύκλος VS Διέγερση ωοθηκών για την θεραπεία της γονιμότητας - Μετά από 40 χρόνια εξελίξεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο και εξατομικευμένα το κάθε ζευγάρι ,με σκοπό να προσφέρουμε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για το μέγιστο ποσοστό επιτυχίαςΣε μεγάλο βαθμό η βελτίωση των συνθηκών στο εργαστήριο, οι νέες τεχνολογίες και καλύτερη ποιότητα στα καλλιεργητικά υλικά και τα μηχανήματα […]