Ο προληπτικός έλεγχος στην ιατρική παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων και ειδικά του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ανησυχητική αύξηση.
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του επιθηλίου της μύτης που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού έναντι κάποιων αεροαλλεργιογόνων.
Οφείλεται στην κληρονομικότητα (σε ποσοστό 30%) και στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι, η αυξημένη χρήση συνθετικών υλικών, μοκετών και βαριάς επίπλωσης, η ύπαρξη κατοικιδίων και αυξημένης υγρασίας, η κατανάλωση πολλών ζωικών τροφών, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Επίσης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου.
Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, καταρροή, έντονη φαγούρα στη μύτη, τον ουρανίσκο, το λαιμό, τα μάτια και τα αυτιά καθώς και ζάλη, ατονία και κεφαλαλγία. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει οξεία μέση ωτίτιδα, εκκριτική ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, αλλά και ανάπτυξη του άσθματος και λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που προκαλείται από απόφραξη στις ρινικές κοιλότητες από κρυολόγημα ή από κρίση αλλεργικής ρινίτιδας . Εκδηλώνεται με αίσθημα βάρους στο πρόσωπο και κεφαλαλγίες, μπούκωμα και ελάττωση της όσφρησης. Στα παιδιά επίσης μπορεί να υπάρχει συμμετοχή από τα αυτιά με έντονο πόνο, μείωση της ακοής καθώς επίσης και από τους βρόγχους και το λάρυγγα. Η ιγμορίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η οξεία μέση ωτίτιδα, μαστοειδίτιδα, ακόμη και μηνιγγίτιδα, γι’ αυτό και η διάγνωσή της θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα.
Πώς γίνεται όμως σήμερα η διάγνωση αυτών των παθήσεων;
Πολύ σημαντική επίσης για τη διάγνωση είναι η λήψη καλλιέργειας κατά την ενδοσκόπηση, καθώς και η Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία που θα μας βοηθήσουν στη σταδιοποίηση της νόσου.
Είναι καθοριστικής σημασίας ο ενδοσκοπικός έλεγχος από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, η λήψη καλλιέργειας κατά την ενδοσκόπηση, καθώς και η Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία που θα μας βοηθήσουν στη σταδιοποίηση της νόσου. Σε πολλούς ασθενείς, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον αλλεργιολόγο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου.
Ποιες είναι οι μοντέρνες τεχνικές στη χειρουργική αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας
Σήμερα η εγχείρηση γίνεται ενδοσκοπικά, χωρίς τομές και με απόλυτη ακρίβεια κινήσεων με την χρήση της κάμερας, της μεγέθυνσης, του φωτισμού και της νευροπλοήγησης (navigation). Τα μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς είναι ότι μέσα σε μία επέμβαση μπορούν να διορθωθούν και άλλα προβλήματα, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα, μεγάλα κρεατάκια και κόγχες, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, πρήξιμο ή μελάνιασμα, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα, στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα αλλάζει το προφίλ αυτής της χρόνιας νόσου και δίνει τη δυνατότητα να μην είναι εύκολος στόχος στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Στη σημερινή εποχή, είναι πολύ σημαντική αλλά και εφικτή η έγκαιρη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας και της ιγμορίτιδας με στόχο την αποφυγή επιπλοκών και την διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.