Πρωτοποριακή Ογκολογική Εκτομή και Αποκατάσταση Γνάθου και Προσώπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα

ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

17 Μαΐου, 2021

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, εγείρει νέες προκλήσεις και ηθικά διλήμματα για τον επεμβαίνοντα χειρουργό. Στόχος είναι η συνεχής παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, χωρίς καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν την κατάσταση ή τη πρόγνωση τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19, τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους. Οι αποφάσεις θα πρέπει να εξατομικεύονται με βάση τη κατάσταση του ασθενούς, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας για διενέργεια πολύωρων χειρουργικών επεμβάσεων, που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και μετάγγιση αίματος.

Σε αυτή τη γραμμή, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία μια πρωτοποριακή και πολύωρη (17 ώρες) επέμβαση ογκολογικής εκτομής καρκίνου στόματος και κάτω γνάθου, με ταυτόχρονη αποκατάσταση του ογκολογικού ελλείμματος με αυτομεταμόσχευση οστού και δέρματος από το πόδι, στη Γναθοπροσωπική Κλινική του 424 Γ.Σ.Ν.Ε.

Στην επέμβαση χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής, καθώς αποτελεί τη 1η στην Ελλάδα υπολογιστικά καθοδηγούμενη υφολική γναθεκτομή κάτω γνάθου και υπολογιστικά καθοδηγούμενη αποκατάσταση με αυτομεταμόσχευση οστού από την περόνη.

Η όλη επέμβασης εκτομής λόγω καρκίνου της γνάθου και δημιουργίας μια «νέας» γνάθου από τη περόνη του ασθενούς, σχεδιάστηκε σε ειδικό λογισμικό του εξωτερικού (IPS KLS, Germany), και κατασκευάστηκαν ειδικοί οδηγοί για την απόδοση του θεραπευτικού πλάνου στο χειρουργείο. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε μια άρτια λειτουργική (ομιλία, κατάποση, μάσηση) και αισθητική (περίγραμμα κάτω γνάθου και προσώπου) αποκατάσταση του ασθενούς, ώστε να μπορέσει να επανενταχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα στη κανονικότητα της ζωής του.

Μια τέτοια πρωτοποριακή επέμβαση αλλάζει τα δεδομένα προσέγγισης των ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας δίνοντας μια νέα πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας. Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως η συμβολή της τεχνολογίας στη σύγχρονη ιατρική παρέχει νέες λύσεις και μας υπενθυμίζει πως αυτή παραμένει μια συνεχώς εξελισσόμενη και δυναμική επιστήμη. Οι Έλληνες γιατροί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην αποστολή τους, συνεχίζουν να στηρίζουν υγειονομικά τη κοινωνία προσφέροντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών Υγείας, ανάλογες των μεγαλύτερων κέντρων του εξωτερικού, ακόμα και υπό τη πίεση των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο από την καταξιωμένη ομάδα των ιατρών: Ι. Χατζηστεφάνου, γναθοπροσωπικός χειρουργός, Υπεύθυνος περιστατικού, Ι. Τηλαβερίδη, καθ. γναθοπροσωπικής χειρουργικής, Β. Μπανίκα, γναθοπροσωπικός χειρουργός, Δ. Δεληγιαννίδη, ειδικευόμενος, Α. Σαραμάντο, ειδικευόμενος, Π. Κουριδάκη, γεν. χειρουργός, Δ/ντης χειρουργικού τομέα 424, Απ. Μιχαηλίδη, παθολόγος, Υπ/ντης 424, Γ. Γκούβα, ορθοπεδικός, Δ/ντης 424, και Χρ. Μαγόπουλο, γναθοπροσωπικός χειρουργός.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors oms OMS Στόμα Γνάθος Πρόσωπο - Η ομάδα της OMS Στόμα Γνάθος Πρόσωπο (www.omstotalcare.gr), που εξυπηρετεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απαρτίζεται από έμπειρους και επιστημονικά καταρτισμένους ιατρούς, οι οποίοι παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του (patient first approach). Η θεραπεία των παθήσεων κροταφογναθικής διάρθρωσης και η ολική αποκατάσταση στόματος με οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν δύο […]
MyDoctors Chatzistefanou IPS Chatzistefanou 2 min Individual Patient Solutions (IPS) Η Νέα εποχή στην επανορθωτική και αισθητική χειρουργική προσώπου - Στις μέρες μας, καθώς οι αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις των ασθενών που υποβάλλονται σε αισθητική ή επανορθωτική επέμβαση συνεχώς αυξάνονται, αυξάνεται, αντίστοιχα και η πρόκληση του χειρουργού της περιοχής του προσώπου και γνάθων για να ανταποκριθεί σε αυτές. Η άρτια εκπαίδευση, η χειρουργική εμπειρία και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον ασθενή και τις ανάγκες του […]
MyDoctors Xatzistefanou IMG 2641 Πρωτοποριακή Ογκολογική Εκτομή και Αποκατάσταση Γνάθου και Προσώπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, εγείρει νέες προκλήσεις και ηθικά διλήμματα για τον επεμβαίνοντα χειρουργό. Στόχος είναι η συνεχής παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, χωρίς καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν την κατάσταση ή τη πρόγνωση τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα […]
sleep-apnea_drchatzistefanou_site-b.jpg ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ - ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ Αίτια Αποφρακτικής Άπνοιας ύπνουAποφρακτική άπνοια ύπνου (Obstructive Sleep Apnea) είναι η παροδική και επαναλαμβανόμενη μείωση της φυσιολογικής ροής αέρα προς τους πνεύμονες (άπνοια) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οφείλεται σε απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού λόγω μείωσης του μυικού τόνου της μαλακής υπερώας (ουρανίσκος) και της γλώσσας. Η διακοπή αυτή της αναπνοής προκαλεί […]