Τι είναι ψωρίαση; Επιστημονικά, η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τα εξαρτήματα του, δηλαδή τις τρίχες και τα νύχια καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό προσβάλλει και τις αρθρώσεις.
Όμως, η ψωρίαση ουσιαστικά, συνιστά για τους πάσχοντες από αυτή ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που επηρεάζει την ψυχολογία τους, την κοινωνικότητα τους, τη σεξουαλική τους ζωή και εν γένει μειώνει κατά πολύ την ποιότητα του επιπέδου της ζωής τους.
Πιο ειδικά η ψωρίαση εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά. Η έναρξη της δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί από τα 22 έως τα 55 έτη. Μάλιστα εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα, ενώ η κληρονομικότητα αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο, όμως σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία της δεν είναι δεδομένη. Εμφανίζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, με ποσοστό περίπου 2,5-3% του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως η ψωρίαση εμφανίζεται με πολλές μορφές. Η πιο συχνή είναι η κοινή κατά πλάκας ψωρίαση που εντοπίζεται στους αγκώνες και στα γόνατα. Άλλες ιδιαίτερες μορφές είναι η ψωρίαση τριχωτού κεφαλής, η παλαμοπελματιαία ψωρίαση, η ακροφλυκταίνωση καθώς και η ανάστροφη ψωρίαση με εντοπίσεις στη περιγεννητική περιοχή και στις μασχάλες. Σπανιότερα, εμφανίζεται και η φλυκταινώδης ψωρίαση που συνοδεύεται από επίμονο και βασανιστικό κνησμό.
Όσο αφορά την ψωριασική αρθρίτιδα, αποτελεί μια εξίσου σημαντική μορφή του νοσήματος σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Μάλιστα, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να συνυπάρχει, να ακολουθεί και πολύ σπάνια να προηγείται της δερματικής εμφάνισης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια τεράστια πρόοδο στην έρευνα της παθογένειας της ψωρίασης με συνακόλουθη πρόοδο στην εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών που ελέγχουν το νόσημα και επιτρέπουν στον ασθενή να συνεχίσει ανενόχλητος τη ζωή του και να μειώνει κατά πολύ τα προβλήματα που μπορεί να του δημιουργούνται λόγω της νόσου αυτής.
Πλήθος ερευνών καταδεικνύουν πως το stress που δημιουργεί η ψωρίαση μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το άγχος που δημιουργεί ο καρκίνος ή το έμφραγμα μυοκαρδίου. Γιατί όμως η ίδια η ψωρίασης αποτελεί από μόνη της ένα εξαιρετικά στρεσογόνο παράγοντα για τον πάσχοντα; Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός της εμφάνισης. Η ψωρίαση ως δερματικό νόσημα είναι εμφανής και πολλές φορές τρομάζει τον πάσχοντα. Ο ψωριασικός αισθάνεται ντροπή εξαιτίας των δερματικών του βλαβών, έτσι μαθαίνει να κρύβεται και να καλύπτει τα παθόντα σημεία. Φυσικά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει το stress, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Επιπλέον, η έλλειψη ενημέρωσης στο ευρύ κοινό προκαλεί επιπρόσθετο άγχος.
Ακούγοντας τον όρο ψωρίαση ο κόσμος φοβάται ότι πρόκειται για κάτι μεταδοτικό, συνδέοντας το λανθασμένα με τη ψώρα. Η ψώρα, ένα άκρως μεταδοτικό δερματικό νόσημα οφείλεται σε ακάρεα, έχει εντονότατο κνησμό και το μόνο κοινό που έχει με την ψωρίαση είναι η κοινή ετυμολογία της ονομασίας τους. Το νόσημα είναι αυτοάνοσο. Ένα ακόμα ζήτημα που κατά κύριο λόγο ο θεράπων και δευτερευόντως ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει είναι η εξαιρετικά εξατομικευμένη φυσική πορεία της ψωρίασης στον καθένα από εμάς καθώς και η εξατομικευμένη θεραπεία. Ο γιατρός ακούει τον ασθενή συζητάει μαζί του, λαμβάνει ένα εξαιρετικά αναλυτικό ιστορικό, διενεργεί ένα πλήθος εξετάσεων και μετά σχεδιάζει μια στρατηγική θεραπευτικού σχήματος προκειμένου να τον ελέγξει. Οι γνώσεις μας πάνω στην παθοφυσιολογία, μέρα με τη μέρα διευρύνονται. Αυτό γεννά όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα ότι μπορούμε να το θέσουμε σε έλεγχο.
Για το λόγο αυτό, μιλήστε στον γιατρό σας. Μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες, τοπικές και συστηματικές για μακρά χρονικά διαστήματα. Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την ψωρίαση. Σταματήστε να κρύβεστε και να ντρέπεστε. Ενημερωθείτε και κυρίως πιστέψτε το! Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται και ελέγχεται!
Άρθρο της Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου, Μαγδαληνής Βόγκα