manes.jpg

Διαβητικό πόδι: Η ύπουλη και σοβαρότερη επιπλοκή του Διαβήτη

ΜΑΝΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

14 Ιουνίου, 2021

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει ο Διαβήτης, εκ των σοβαρότερων όμως επιπλοκών του είναι το Διαβητικό πόδι που οδηγεί σε ακρωτηριασμό το 80% των πασχόντων από αυτό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα! Τα άτομα με Διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ακρωτηριασμό κάτω άκρου σε σχέση με τον μη διαβητικό πληθυσμό και κάθε χρόνο 1 (ένα) εκατομμύριο διαβητικοί ασθενείς παγκοσμίως χάνουν κάποιο άκρο (πόδι) εξαιτίας του Διαβήτη.

Τι είναι λοιπόν το Διαβητικό Πόδι;
Καταστροφή των ιστών του ποδιού δηλαδή του δέρματος, των μυών, συχνά δε και των οστών. Δημιουργείται πληγή στο πόδι που επιτρέπει την είσοδο μικροβίων στα βαθύτερα στρώματα και εμφανίζεται φλεγμονή. Ανάλογη δυσμενή εξέλιξη, ενδέχεται να έχουμε και σε απόφραξη των αρτηριών που φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Το πόδι αλλάζει χρώμα, γίνεται πιο σκούρο ή και «μαυρίζει». Έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις για αποφυγή ακρωτηριασμού.

Πως δημιουργείται αυτή η πληγή;
Πρωταρχικός παράγοντας για τη δημιουργία ελκών είναι η διαβητική νευροπάθεια, όπου το άτομο δεν μπορεί να αισθανθεί τα διάφορα ερεθίσματα στο πόδι δηλαδή πόνο, θερμοκρασία κλπ. Οποιοσδήποτε τραυματισμός συμβεί, δεν γίνεται αντιληπτός και δημιουργείται το έλκος δηλαδή μια πληγή. Στην κατάσταση αυτή συντελεί και η αγγειοπάθεια.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 5% (50.000 άτομα) του διαβητικού πληθυσμού εμφανίζει διαβητικό έλκος.

Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα; Ένας Σκωτσέζος ποιητής έχει γράψει – σε ελεύθερη μετάφραση – ότι «τα επερχόμενα γεγονότα έχουν ήδη ρίξει τις σκιές τους πρωτύτερα».
Πρέπει να εντοπίσουμε καταρχήν τις «σκιές», τα σημάδια πριν να συμβεί οποιαδήποτε βλάβη. Αυτή είναι η πρόληψη.
Ο γιατρός μας ελέγχει το πόδι και αν διαπιστωθεί ότι μπορεί να αισθανθεί τα διάφορα ερεθίσματα π.χ. τον πόνο, ένα ελαφρύ άγγιγμα, το κρύο κλπ., όλα καλά. Επαναλαμβάνεται η εξέταση σε 6-12 μήνες. Αν όχι, υπάρχουν ειδικές οδηγίες για την αποφυγή τραυματισμών και απαιτείται συχνότερη παρακολούθηση.
Ακόμη, αν μετά από κατάλληλη εξέταση διαπιστωθεί ότι η παροχή αίματος είναι ικανοποιητική στα κάτω άκρα, και τα αγγεία δεν έχουν στενώσεις κλπ, ο επανέλεγχος γίνεται αργότερα. Αν όχι χρειάζεται συχνότερος έλεγχος και παρέμβαση.

Η οργάνωση της φροντίδας για το διαβητικό πόδι περιλαμβάνει τις στρατηγικές πρόληψης που ήδη αναφέραμε και επιπλέον δημιουργία ειδικών Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού. Αποτελέσματα από χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο έδειξαν μείωση των ακρωτηριασμών μέχρι και 60% με την δημιουργία των παραπάνω Ιατρείων.

Νεότερα στοιχεία από τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Στον ιστότοπο iWOUNDS NEWS (ΗΠΑ-Οκτώβριος 2019) διαβάζουμε «Launch of Neuropad for treatment of diabetic foot syndrome in Brazil». Το επίθεμα Neuropad ήδη υπάρχει στην Ελλάδα και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Βοηθά το άτομο με Διαβήτη να δει μόνο του την κατάσταση των ποδιών του μέσω της χρωματικής αλλαγής του επιθέματος εφαρμόζοντάς το στα πόδια για δέκα λεπτά. Απαραίτητη είναι φυσικά και η άμεση ενημέρωση του γιατρού για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, οδηγίες και θεραπευτική αντιμετώπιση. Προσφέρει έτσι σημαντική βοήθεια στην πρόληψη του Διαβητικού Ποδιού, σύμφωνα με δημοσιεύσεις Ελλήνων ερευνητών.
Ώρα για δράση λοιπόν. Ακόμη και στη δύσκολη χρονική περίοδο της πανδημίας είναι αναγκαίο οι διαβητικοί να ελέγχουν τα πόδια τους..

Άρθρο του Χρήστου Μανέ, Ειδικού Παθολόγου με Εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors diabitiko podi 01 Covid-19 – Σακχαρώδης Διαβήτης και Ακρωτηριασμοί - Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση της λοίμωξης Covid-19 για όλο τον πληθυσμό, ιδίως όμως για τα άτομα με Διαβήτη. Τι θα πρέπει να προσέχουν τα άτομα αυτά, εκτός από τα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό και την αύξηση του σακχάρου; Ο Δρ Χρήστος Μανές εξειδικευμένος στον Σακχαρώδη Διαβήτη, εφιστά την προσοχή όλων των […]
diabetes-.jpg Διαβήτης: Πώς θα προλάβουμε τις επιπλοκές; - Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα με σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία. Υπολογίζεται ότι 463 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη πάσχουν από τη νόσο. Μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός θα ανέβει στα 700 εκατομμύρια. Γνωρίζουμε επίσης ότι 1,1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης ευθύνεται για 4,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (στοιχεία του έτους […]
manes.jpg Διαβητικό πόδι: Η ύπουλη και σοβαρότερη επιπλοκή του Διαβήτη - Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει ο Διαβήτης, εκ των σοβαρότερων όμως επιπλοκών του είναι το Διαβητικό πόδι που οδηγεί σε ακρωτηριασμό το 80% των πασχόντων από αυτό.Σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα! Τα άτομα με Διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ακρωτηριασμό κάτω άκρου σε […]
2014-10-01_5_peroyros.png Διαβήτης: Πώς θα προλάβουμε τις επιπλοκές - Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα με σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία. Υπολογίζεται ότι 463 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη πάσχουν από τη νόσο. Μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός θα ανέβει στα 700 εκατομμύρια. Γνωρίζουμε επίσης ότι 1,1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης ευθύνεται για 4,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (στοιχεία του έτους […]