__.jpg

Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα

ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

10 Ιουνίου, 2021

Ο πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο καρκίνος θα ξεπεράσει σε θνητότητα και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Σχεδόν 1 στα 5 περιστατικά με καρκίνο αφορούν σε αυτόν.
Από πλευράς πρόγνωσης, αποτελεί τη χειρότερη μορφή καρκίνου και η αιτία είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται σιωπηλά και ύπουλα.
Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μια σημαντικότατη βελτίωση ως προς την επιβίωση. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και την σωστή και γρήγορη ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ αντιμετώπιση ώστε μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη ΙΑΣΗ!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Μόνο η χειρουργική, με ή χωρίς συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη ίαση. Αρκεί φυσικά να έχει ολοκληρωθεί ο απαραίτητος κλινικο- εργαστηριακός έλεγχος και ο ασθενής να επιδέχεται χειρουργείου. Σήμερα, ακόμα και ο ΜΙΚΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ καρκίνος χειρουργείται, αν είναι από σταδίου Ι μέχρι ΙΙa (NCCN guidelines, 2021).

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μέχρι τώρα, η αφαίρεση του καρκίνου (σφηνοειδής εκτομή ή λοβεκτομή ή πνευμονεκτομή αν αφαιρούνταν ολόκληρος ο πνεύμονας) γίνονταν μέσω της θωρακο- τομής, μιας μεγάλης, περίπου 40 εκατοστών επέμβασης, που χρειαζόταν να κοπούν μυς και πλευρές, κρατούσε ώρες και αποδέσμευε τον ασθενή μετά από εβδομάδες ή ακόμη και μήνες και δυσχέραινε την μετεγχειρητική του πορεία…
Πλέον αυτό αποτελεί παρελθόν, καθώς στη φαρέτρα των θωρακοχειρουργών μπήκαν τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές, όπως οι θωρακοσκοπικές (ίδιες με τις λαπαροσκοπικές αλλά στον θώρακα) και πλέον και οι ρομποτικές.
Η χρήση του ρομπότ Da Vinci αποτέλεσε επανάσταση. Με τέσσερις τομές του ενός εκατοστού, με μια κάμερα που μεγεθύνει κατά 10 φορές και μάλιστα τρισδιάστατα (3D) το πεδίο, και με εργαλεία που γυρίζουν κατά 360 μοίρες, ο θωρακοχειρουργός έχει την πολυτέλεια να χειρουργεί ασφαλέστερα, γρηγορότερα και σχεδόν αναίμακτα.

Τι καταφέραμε με αυτό; Να χειρουργούμε ταχύτερα, με μικρότερες έως ανύπαρκτες τομές, που δεν ξεπερνούν τα 4 εκατοστά στην θωρακοσκοπική ή ακόμα μικρότερη στην ρομποτική επέμβαση, και όσον αφορά στους δικούς μου ασθενείς, εξιτήριο εντός 24ώρου με ανύπαρκτο πόνο. Οι νεότερες μελέτες λένε ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ελάχιστα επεμβατική επέμβαση (θωρακοσκοπική-VATS ή ρομποτική-RATS) έχουν καλύτερη πρόγνωση (NCCN Guidelines).

Οι τελευταίες επεμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από ελάχιστους στον κόσμο που έχουν την εμπειρία αλλά και την πιστοποιημένη εκπαίδευση. Κάποιοι που δε μπόρεσαν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις έχουν δαιμονοποιήσει αυτές τις τεχνικές, τη στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αναπτυγμένες χώρες, αν μια κλινική δε μπορεί να τις παρέχει, τότε ή κλείνει ή συγχωνεύεται με άλλη που τις εφαρμόζει.
Χρειάζεται επίσης πολλή προσοχή από τους ασθενείς, καθώς έχει παρατηρηθεί κάποιοι να τάζουν τομή τεσσάρων και να ξυπνούν με τομή 40 εκατοστών…

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας, η μάχη ενάντια στον καρκίνο πλέον κερδίζεται, και η εφαρμογή των νέων χειρουργικών τεχνικών από ολοένα και περισσότερους χειρουργούς, θα συμβάλλει σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

__.jpg Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα - Ο πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο καρκίνος θα ξεπεράσει σε θνητότητα και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Σχεδόν 1 στα 5 περιστατικά με καρκίνο αφορούν σε αυτόν.Από πλευράς πρόγνωσης, αποτελεί τη χειρότερη μορφή καρκίνου και η αιτία είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται […]