Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που παρατηρείται σε εκατομμύρια ανθρώπους. Συνήθως προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό. Με την οστεοαρθρίτιδα ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και δυσκολία στην κίνηση. Η οστεοαρθρίτιδα είναι από τις πιο συχνές αιτίες αναζήτησης ορθοπαιδικής συμβουλής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;
Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Στα αρχικά στάδια, ένα άτομο μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά. Όταν αναπτύσσονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:
– πόνο και δυσκαμψία που επιδεινώνονται όταν η άρθρωση έχει μείνει ακίνητη για κάποιο χρονικό διάστημα ή προς το τέλος της ημέρας
– οίδημα και φλεγμονή
– δυσκολία κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης
– ευαισθησία στο άγγιγμα
– αίσθηση ότι η άρθρωση τρίβεται ή ήχος τριξίματος στην άρθρωση, γνωστός ως κριγμός
Τι προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση;
Ο χόνδρος είναι μια προστατευτική μεμβράνη που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες και επιτρέπει στις αρθρώσεις να κινούνται ομαλά και εύκολα. Με άλλα λόγια ο χόνδρος είναι ένα πολύ λεπτό αμορτισέρ. Σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, η λεία επιφάνεια του χόνδρου γίνεται τραχιά και αρχίζει να φθείρεται. Ως αποτέλεσμα, τα μη προστατευμένα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στο χόνδρο και πόνο. Καθώς τα οστά αλλάζουν σχήμα λόγω της τριβής, οι αρθρώσεις γίνονται πιο άκαμπτες. Επίσης, υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στην άρθρωση και να προκαλέσει οίδημα και ακόλουθο πόνο και δυσκαμψία.
Ποια είναι τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας;
Ο οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε σταδιακή εκφύλιση των αρθρώσεων του σώματος. Παράγοντες κινδύνου είναι:
– ηλικία, τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν μετά την ηλικία των 45, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε νεότερους ανθρώπους μετά από τραυματισμό – ειδικά στο γόνατο – ή ως αποτέλεσμα άλλης πάθησης.\
– γενετικοί παράγοντες και κληρονομικοί παράγοντες
– τραυματισμός
– υπερβολική χρήση των αρθρώσεων, εργασίες και αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση και άρση βάρους σε μία συγκεκριμένη άρθρωση
– παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πίεση στις αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας
Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας
Ο ορθοπαιδικός αρχικά θα λάβει το ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε λεπτομερή κλινική εξέταση. Στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες από τις παρακάτω απεικονιστικές εξετάσεις:
– Ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία: δείχνουν τα οστά γύρω από μια άρθρωση ή μια στένωση μέσα σε μια άρθρωση, υποδηλώνοντας ότι ο χόνδρος καταρρέει.
– Αιματολογικές εξετάσεις: μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας
Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από το στάδιό της, αλλά και από την ηλικία του ασθενή. Αν και καμία θεραπεία δεν μπορεί να αναστρέψει την οστεοαρθρίτιδα, ορισμένες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση της κινητικότητας της προσβεβλημένης άρθρωσης.
Συντηρητική Θεραπεία
– ξεκούραση
– απώλεια βάρους
– λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
– φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
– έγχυση κορτιζόνης ή υαλουρονικού
– βιολογικές θεραπείες
Χειρουργική Θεραπεία
Σε επιλεγμένους ασθενείς και στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί η αρθροσκόπηση να βοηθήσει για την ανακούφιση από τα συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η οριστική χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την ολική αντικατάσταση των αρθρώσεων με αρθροπλαστική. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός απομακρύνει τις κατεστραμμένες αρθρώσεις και τις αντικαθιστά με ειδικά εμφυτεύματα τα οποία είναι φιλικά και απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα.
Αν πάσχετε και εσείς από οστεοαρθρίτιδα επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για μία σωστή διάγνωση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της πάθησης.