inguinal-hernia_h.jpg

Τι είναι η κήλη του αθλητή

ΤΣΕΧΠΕΝΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

10 Φεβρουαρίου, 2021

Ο όρος «κήλη του αθλητή» (sports’ hernia, σύνδρομο Gilmore, ή σύνδρομο κοιλιακού/προσαγωγού) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην βουβωνική χώρα (μεταξύ μηρού και κοιλιάς) και που εμφανίζεται σε αθλητές, επαγγελματίες ή περιστασιακά αθλούμενους.

Σαν «κήλη» ορίζεται μάλλον καταχρηστικά, καθώς δεν πρόκειται συνήθως για τυπική εμφανή κήλη της περιοχής (βουβωνοκήλη ή κοιλιοκήλη), παρ’όλο που αρκετές φορές κατά την χειρουργική διερεύνηση αποκαλύπτεται μικρή «κρυφή» κήλη που παίζει ρόλο στην συμπτωματολογία του ασθενούς.

Η κήλη του αθλητή είναι συνήθως αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης και μικροτραυματισμών των μυών, τενόντων και συνδέσμων, των μαλακών, δηλαδή, μορίων της βουβωνικής χώρας.

Η στροφή, η απαγωγή και η προσαγωγή του μηρού καθώς του κορμού, κινήσεις που επαναλαμβάνονται συνέχεια σε αθλητική δραστηριότητα όπως το ποδόσφαιρο ή το τένις, είναι συνήθως η αιτία της βλάβης. Οι κρυφές κήλες που προαναφέρθηκαν είναι μάλλον αποτέλεσμα χαλάρωσης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, αλλά μπορούν και από μόνες τους να είναι η αιτία του πόνου ή να συνεισφέρουν στην γενική εικόνα του πάσχοντος. Χρόνιες φλεγμονές της ηβικής σύμφυσης, σχισίματα στον κοινό καταφυτικό τένοντα των κοιλιακών μυών ή σχίσιμο στην απονεύρωση (κάλυμμα) του έξω λοξού κοιλιακού μυός είναι μερικές ακόμα αιτίες που όλες μαζί ή η κάθε μία από μόνη της δημιουργούν την κλινική εικόνα της κήλης του αθλητή.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κυρίως βάσει του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης. Συνήθως ο ασθενής είναι άνδρας επαγγελματίας αθλητής ή με χόμπυ την έντονη αθλητική δραστηριότητα. Κατά την εξέταση δεν ανευρίσκεται η χαρακτηριστική «διόγκωση» μιας κήλης αλλά κατά τις κινήσεις του μηρού και του κορμού του σώματος αναπαράγεται ο πόνος που οδήγησε τον ασθενή στον ιατρό. Ενίοτε και βάσει της κλινικής εικόνας μπορεί ο ιατρός να ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία, υπέρηχο ή ραδιοϊσότοπα (σπινθιρογράφημα), προκειμένου να αποκλείσει άλλες παθήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή, όπως παθήσεις των οστών.

Η αρχική θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς είναι η σύσταση για ανάπαυση. Όσο λιγότερη και μικρότερη είναι η κινητικότητα της πάσχουσας περιοχής τόσο συντομότερα θα επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν από την καταπόνησή της. Η φυσικοθεραπεία και η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αποτελούν συμπληρωματική αγωγή που ενδεχομένως να συστήσει ο θεράπων ιατρός.
Η συντηρητική αυτή αντιμετώπιση συνήθως χρειάζεται μακροχρόνια αποχή από άσκηση και συχνά επαναλαμβάνεται καθώς η πάθηση πολλές φορές υποτροπιάζει.

Δεδομένου ότι η κήλη του αθλητή αφορά νέους ανθρώπους των οποίων η δραστηριότητα (επαγγελματική ή μη) θα περιοριστεί από την μακροχρόνια συντηρητική αγωγή, η χειρουργική αντιμετώπιση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών.

Η χειρουργική προσέγγιση αφορά στην τοποθέτηση ενός «μπαλώματος» (πλέγμα) που επικαλύπτει όλη την πάσχουσα περιοχή. Το πλέγμα αυτό είναι βιοδιασπώμενο (απορροφήσιμο), έτσι ώστε όταν αυτό απορροφηθεί θα αφήσει στον χώρο που κάλυπτε έναν ισχυρό ουλώδη ιστό που πλέον θα δέχεται τις δυνάμεις της καταπόνησης από την άσκηση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το 90% των ασθενών να επανέρχεται σε πλήρη δραστηριότητα μετά από 8 εβδομάδες σταδιακής κινητοποίησης.

Η χειρουργική επέμβαση καθ’εαυτή μπορεί να γίνει με την «κλασσική» ανοικτή μέθοδο με εγκάρσια τομή στην πάσχουσα βουβωνική χώρα.

Η σύγχρονη και πλέον ανώδυνη επιλογή είναι η λαπαροσκοπική προπεριτοναϊκή τοποθέτηση του πλέγματος, επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία μέσω τριών μικρών οπών στην περιοχή του ομφαλού του ασθενούς.

Η νοσηλεία του ασθενούς είναι από λίγες ώρες μέχρι μία ημέρα, ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος, ελεγχόμενος πλήρως με απλά παυσίπονα, ο δε ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι άμεσα. Η περαιτέρω κινητοποίηση του ασθενούς καθορίζεται σταδιακά από τον θεράποντα ιατρό βάσει της προεγχειρητικής εικόνας του ασθενούς και των διεχγειρητικών ευρημάτων.

Η επιλογή της θεραπευτικής προσέγγισης της κήλης του αθλητή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από κοινή απόφαση ασθενούς και ιατρού, λαμβάνοντας υπ’όψη όλες τις παραμέτρους που επιτρέπουν ή αποτρέπουν την χειρουργική θεραπεία και την δυνατότητα ή μη συντηρητικής αντιμετώπισης, με πρώτο πάντα μέλημα την ασφάλεια για τον ασθενή.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

laparosc-min-min.jpg Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική παχέος εντέρου - Το παχύ έντερο (κόλον) έχει ως κύριο ρόλο την αποβολή των υπολειμμάτων της πέψης. Όμως, συχνά παρουσιάζονται παθήσεις του συγκεκριμένου οργάνου που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Ο Δρ Αναστάσιος Τσεχπενάκης μας παρουσιάζει μία σαφή τεκμηρίωση της ασθένειας, καθώς και των μεθόδων καταπολέμησής της. – Πείτε μας γιατρέ, ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις του παχέος εντέρου […]
tsehpenakis_me_fasa.jpg Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Συμπτώματα και θεραπεία - Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ), αφορά ερεθισμό από γαστρικό περιεχόμενο, που παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Ο στόμαχος παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και το εσωτερικό του τοίχωμα έχει «άμυνα» ώστε να προστατεύεται από αυτά. Ο οισοφάγος, όμως, όταν έρχεται σε επαφή με όξινο περιεχόμενο υφίσταται βλάβες εγκαύματος. Καυστικό άλγος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα, που […]
ti_einai_i_aimorroidopatheia_kai_pos_antimetopizetai_large.jpg Αιμορροΐδες - Τί είναι οι αιμορροΐδες;Συχνά οι αιμορροΐδες περιγράφονται ως «κιρσοί» στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού). Στην πραγματικότητα είναι διευρυμένα, «φουσκωμένα» αγγεία που καλύπτονται από το εσωτερικό στρώμα του εντέρου, τον βλεννογόνο.Όσο οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν φαίνονται σαν εξόγκωμα στο εσωτερικό του εντέρου και μπορεί τελικά να προπίπτουν, να κρέμονται δηλαδή, […]
inguinal-hernia_h.jpg Τι είναι η κήλη του αθλητή - Ο όρος «κήλη του αθλητή» (sports’ hernia, σύνδρομο Gilmore, ή σύνδρομο κοιλιακού/προσαγωγού) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην βουβωνική χώρα (μεταξύ μηρού και κοιλιάς) και που εμφανίζεται σε αθλητές, επαγγελματίες ή περιστασιακά αθλούμενους. Σαν «κήλη» ορίζεται μάλλον καταχρηστικά, καθώς δεν πρόκειται συνήθως για τυπική εμφανή κήλη της περιοχής (βουβωνοκήλη […]
kili-jpg.jpg Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος-σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης - Κήλη είναι μια συχνή πάθηση στην οποία ένα εσωτερικό όργανο προβάλλει από κάποιο εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες και άντρες, μπορεί να εμφανιστεί με την γέννηση ή σε κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά δεν βελτιώνεται με το χρόνο ούτε υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Αντίθετα, μια παραμελημένη κήλη […]
leaky-gut-syndrome-woman-upset-stomach-ache-spry.jpg Πόνος στην κοιλιά - Τι μπορεί να “κρύβει” ένας πόνος στην κοιλιά; Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό; Γιατί δεν πρέπει να λέμε “θα περάσει μόνο του!”; Μας εξηγεί ο Αναστάσιος Τσεχπενάκης, γενικός χειρουργός. Καθένας μας, άλλος συχνότερα και άλλος σπάνια, έχει αισθανθεί πόνο στην κοιλιά. Οι περισσότερες από τις αιτίες του πόνου δεν είναι σοβαρές και μπορούν εύκολα […]