05ef5907308f1002ad7cea6583596cfa_xl.jpg

Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Τα πιο συχνά προβλήματα και οι τρόποι προστασίας

ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ

16 Απριλίου, 2021

Κάθε άνθρωπος έχει φωνή, μοναδική στον κόσμο. Η ομιλία μας βοηθάει σε έναν σημαντικό βαθμό να επικοινωνούμε με τους άλλους.
Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε πώς να την προφυλάσσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, εάν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Γιατί μπορεί μια βραχνή φωνή να είναι αισθησιακή, αλλά πιθανόν να σηματοδοτεί πλείστα όσα προβλήματα, που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.
«Η φωνή μας αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο για την προσωπική και για την επαγγελματική μας ζωή. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εμάς. Όλοι μπορούν να μας θυμούνται για την βαθιά βελούδινη φωνή μας και για τα συναισθήματα και τα μηνύματα, που αυτή μεταφέρει σε κάθε περίπτωση», λέει η δρ Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής-Τραχήλου, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
Και συνεχίζει: «Ας θυμηθούμε πόσες φορές η χροιά μιας φωνής μας κέρδισε ή μας απώθησε σε μια επαφή μας σε ένα εστιατόριο ή σε ένα τηλεφώνημα ή σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού και ας της δώσουμε τη φροντίδα που χρειάζεται.
Η παραγωγή της φωνής μας γίνεται σε ένα πολύ σύνθετο και εξαιρετικά φίνο όργανο, τον λάρυγγα, που από πλευράς ανατομικής κατασκευής και λειτουργικότητας είναι σαν ένα μουσικό όργανο, του οποίου η απόδοση εξαρτάται από την εξάσκηση, τη σωστή χρήση, την περιποίηση και την τήρηση βασικών κανόνων στη λειτουργία του».
Ο σημερινός τρόπος ζωής με την «δυτικοποίηση» της διατροφής, με την αύξηση των πάσης φύσεως αλλεργιών -σε τρόφιμα και σε αερο-αλλεργιογόνα- και με την αύξηση στη συχνότητα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την συχνότητα των προβλημάτων στην φωνή, αφού αυτές οι καταστάσεις αποτελούν έναν ισχυρά προδιαθεσικό φλεγμονώδη παράγοντα για τον λάρυγγα.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει η κα Παταρίδου, το σημερινό μοντέλο ζωής, με την πίεση και με τους απαιτητικούς καθημερινούς ρυθμούς οδηγεί σε μία πολύ κακή χρήση της φωνής. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν συνήθως σε 2-3 τηλεφωνικές γραμμές ή να δίνουν και συγχρόνως εξηγήσεις δια ζώσης.
«Αυτό, σε συνδυασμό και με την χαμηλή κατανάλωση σε νερό, την αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ και την φουλ λειτουργία του κλιματισμού, είτε για ψύξη είτε για θέρμανση, ταλαιπωρεί σε πολύ σημαντικό βαθμό τις φωνητικές χορδές, αλλά και όλα τα σημαντικά αντηχεία, τον φάρυγγα, τη μύτη και τις παραρρίνιες κοιλότητες.
Ο ρόλος του ειδικού λογοθεραπευτή είναι καθοριστικός στην ολοκληρωμένη θεραπεία των διαταραχών της φωνής», υπογραμμίζει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου.
Τα συνήθη προβλήματα
Όταν η φωνή τραυματίζεται, παρουσιάζεται βραχνάδα, ξηρός βήχας και άλλα συμπτώματα, όπως σπάσιμο της φωνής και αίσθημα κόμπου.
Τα πιο συχνά αίτια είναι οι πολύποδες, οι κύστες, οι κάλοι, η λεγόμενη πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και πιο σπάνια ο καρκίνος. Σήμερα οι ειδικοί γιατροί διαθέτουν τα νέας γενιάς ενδοσκόπια, με τα οποία, σε σύνδεση με το monitor, μπορούν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει.
«Επιπλέον έχουμε μία ακόμη πιο ειδική εξέταση, τη λεγόμενη στραβοσκόπηση, με την οποία ελέγχουμε τη δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών, γεγονός που μας αποκαλύπτει παθολογικά ευρήματα, τα οποία, με την απλή λαρυγγοσκόπηση, δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν», εξηγεί η κα Ανατολή Παταρίδου.
Ορισμένες φορές μπορεί να διαπιστωθεί ότι μια φωνητική χορδή είναι παράλυτη, με αποτέλεσμα να μην κινείται κατά την αναπνοή και την φώνηση. Η υγιής φωνητική χορδή υποχρεώνεται να καλύπτει αυτό το κενό στην γλωττίδα, προκαλώντας, όμως, κούραση στον τράχηλο. Κάποιοι ασθενείς καταφέρνουν να αντιρροπήσουν ικανοποιητικά την κατάσταση αυτή μετά από 24 μήνες, κάποιοι άλλοι όχι.
Υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα της πάρεσης της φωνητικής χορδής και αφορά στην έγχυση απορροφήσιμου υλικού, που μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική νάρκωση. Εκτός από την έγχυση υπάρχουν και ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πάρεσης με μόνιμο αποτέλεσμα. Αυτό επιβάλλει το πέρας ενός διαστήματος 12 μηνών από την βλάβη, ώστε να εξαντληθεί η πιθανότητα της επανανεύρωσης της φωνητικής χορδής.
Συνήθως η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική αγωγή και αν δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Το χειρουργείο γίνεται είτε με τα κλασικά εργαλεία, είτε με διάφορες μορφές laser, που είναι πολύ πιο ατραυματικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Μάλιστα ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του laser, όταν πρόκειται για καρκίνο, είναι ότι, στη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να σταλεί ταχεία βιοψία και αν αποδειχτεί ότι η βλάβη είναι καρκίνος, ο χειρουργός να προχωρήσει άμεσα στη ριζική αφαίρεσή του.
«Στις επεμβάσεις για καλοήθη βλάβη η αφωνία για περίπου πέντε μέρες είναι καθοριστική για τη σωστή επούλωση και σωστό είναι να συστηθεί λογοθεραπεία και προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Η σωστή διατροφή, η αποφυγή καπνού, αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων εξασφαλίζουν το ιδανικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο. Η παρακολούθηση του ασθενούς με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση μετά την επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο της υποτροπής, είτε πρόκειται για καλοήθη είτε για κακοήθη βλάβη», καταλήγει η ειδικός.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Ίλιγγος Ίλιγγος: Αφορά όλες τις ηλικίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί - Όσοι έχουν νιώσει ίλιγγο ή vertigo, δύσκολα το ξεχνάνε. Αυτή η αίσθηση ότι όλα γύρω γυρίζουν, τρομοκρατεί τον πάσχοντα, που εκείνη τη στιγμή αδυνατεί να καταλάβει τι του συμβαίνει και γιατί. Ο ίλιγγος, ωστόσο, δεν είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Ούτε είναι πάθηση. Πρόκειται για σύμπτωμα και επιβάλλει τη διαγνωστική αξιολόγηση από αρκετές ειδικότητες, με […]
MyDoctors shutterstock 106419830 min Καλοκαίρι: Τα πιο συχνά προβλήματα αυτιών και μύτης - Για τους περισσότερους – και ειδικά για τα παιδιά – το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξεγνοιασιάς. Μπάνια στη θάλασσα και στην πισίνα, παιχνίδι στην άμμο, παγωτά. Για κάποιους, όμως, είναι μια εποχή, όπου προκύπτουν κάποια προβλήματα υγείας, που τους χαλάνε τις διακοπές και εν τέλει και τη διάθεση. Είναι οι μολύνσεις σε μύτη, αυτιά και […]
man-with-earache-is-holding-his-aching-ear-body-royalty-free-image-1604596031_.jpg Ακοή: Ποια είναι η Νο1 απειλή; - Άνθρωποι, αυτοκίνητα, μηχανές, μουσικές, τσακωμοί και εντάσεις στη δουλειά, στο σπίτι, έργα στους δρόμους. Οι θόρυβοι της πόλης δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε και μας ξεκουφαίνουν… κυριολεκτικά. Οι ειδικοί συμφωνούν. Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών μας. Ειδικότερα, μελέτες καταδεικνύουν ότι η έκθεση σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου μέσα από διάφορα χόμπι, όπως […]
16_sel.jpg Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΩΡΛ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ – ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑΣ - Ο προληπτικός έλεγχος στην ιατρική παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων και ειδικά του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ανησυχητική αύξηση. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του επιθηλίου της μύτης που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού έναντι κάποιων […]
05ef5907308f1002ad7cea6583596cfa_xl.jpg Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Τα πιο συχνά προβλήματα και οι τρόποι προστασίας - Κάθε άνθρωπος έχει φωνή, μοναδική στον κόσμο. Η ομιλία μας βοηθάει σε έναν σημαντικό βαθμό να επικοινωνούμε με τους άλλους.Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε πώς να την προφυλάσσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, εάν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Γιατί μπορεί μια βραχνή φωνή να είναι αισθησιακή, αλλά πιθανόν να σηματοδοτεί πλείστα […]
disfagia-1030x687-1.jpg Σιελογόνοι αδένες: Τα πιο συχνά προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται - Οι σιελογόνοι αδένες εντοπίζονται γύρω από το στόμα και τον λαιμό. Είναι αδένες, που εκκρίνουν σάλιο, συμβάλλοντας έτσι στην εφύγρανση των ιστών του στόματος, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής (βασική λειτουργία πλύσης ούλων και δοντιών), στην ομιλία, στην προετοιμασία των τροφών για καλή μάσηση, στη λειτουργία της γεύσης και στη λειτουργία της πέψης. Οι […]
img1398_3aba57160ca556879d3f543de86e38ef.jpg ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ - Μικρόβια, υγρασία, παχυσαρκία και τρόπος διατροφής αποτελούν βασικούς παράγοντες της ιγμορίτιδας. Δεν χρειάζεται πλέον να υποφέρετε: Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, που οφείλεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής, και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή […]
xapia-xeria-antibiotika-pafsipona-nea.jpg Κατάχρηση Αντιβιοτικών: Πώς σχετίζεται με την αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού - Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) σήμερα και η ιατρική κοινότητα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, που σε κάποιες χώρες φθάσαμε να τα παίρνουμε σαν… καραμέλες.Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους τον χρόνο […]
Αιμορραγία από τη μύτη και το στόμα Αιμορραγία από τη μύτη και το στόμα: Πότε πρέπει να ανησυχούμε - Η αιμορραγία από τη μύτη αφορά σε μικρά ή και σε πολύ μεγαλύτερα αγγεία της μύτης και είναι κάτι που, όταν συμβαίνει, προκαλεί φόβο, ιδιαίτερα σε παιδιά και σε ηλικιωμένους. Ωστόσο είναι κάτι που γίνεται συχνά και σπάνια είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, η ρινορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και εύκολα. Να […]
masked-kid-678x381-1.jpg Μάσκα στα σχολεία: Πώς να πείσουμε τα μικρά παιδιά να τη φορούν - Λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς οι ειδικοί πασχίζουν να πείσουν τους αμφισβητίες ότι η μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό Sars Cov 2. Την ίδια ώρα πολλοί γονείς παιδιών μικρότερης ηλικίας κυρίως, προσπαθούν να τα μυήσουν στις νέες συμπεριφορές υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες στο σχολικό περιβάλλον […]
6ae3a2af5e94520aa268b398eeb0734c.jpg Τι προβλήματα δημιουργεί το στραβό ρινικό διάφραγμα; - Συνήθως για το ροχαλητό και για την υπνική άπνοια ενοχοποιούνται τα παραπανίσια κιλά. Όμως δεν είναι μόνο αυτά που επηρεάζουν, έχοντας αυτές τις επιπτώσεις. Η σκολίωση του διαφράγματος (γνωστή ως στραβό διάφραγμα) δυσχεραίνει την αναπνοή -συχνά σε μεγάλο βαθμό- κάνοντας τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα.Το ρινικό διάφραγμα είναι το τμήμα εκείνο, που στηρίζει […]
unnamed-5.jpg Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Στόχος οι νέοι - Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καπνίσματος την Κυριακή 31 Μαΐου τα «φώτα» πέφτουν στους νέους και στο πώς μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα ή, ιδανικά, να μην το αρχίσουν καν.«Είσαι νέος, νιώθεις ότι στύβεις τη ζωή με τα χέρια σου, ότι είσαι άτρωτος. Σε τραβάει η ένταση, η περιπέτεια. Είσαι, λοιπόν, το καλύτερο θύμα για τις […]
---1068x593.jpg Ο ρόλος της μύτης, ο κορωνοϊός και οι αλλεργίες - Από… κομπάρσος, πρωταγωνίστρια. Ο λόγος για τη μύτη, που, αν και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη συνολική εικόνα του προσώπου, είναι παραμελημένη. Η επικαιρότητα με την πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τον πρωτεύοντα ρόλο της μύτης και της σωστής αναπνοής στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ´ επέκταση στην ευεξία.«Η μύτη θα λέγαμε […]
den-leitourgei-swsta-o-thureoeidis-ta-20-sumptwmata-w_hr.jpg Τα μυστικά του λάρυγγα - O πολύτιμος λάρυγγας. Ένα υποτιμημένο, αν και σπουδαίο όργανο, που δίχως αυτό είναι αδύνατον να επικοινωνήσουμε. Να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να εκφραστούμε. Ίσως για αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μια φράση που λένε κάποιοι όταν θυμώνουν, «θα σου κόψω το λαρύγγι»…Η φωνή αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μας. Είναι ένα είδος ταυτότητας, που κάνει τον καθένα ξεχωριστό […]
pataridou-5.jpg Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων: Μια γιατρός εξομολογείται - Κάθε χρόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι «θυσιάζονται» στον Μολώχ της ασφάλτου. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίζονται στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και […]
img134_xi_surgeon_at_console185170.jpg Ρομποτική χειρουργική στην Ωτορινολαρυγγολογία – Η εξέλιξη και τα οφέλη για τον ασθενή - Τα νέα δεδομένα για τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στην ωτορινολαρυγγολογία και τα οφέλη της για την υγεία των ασθενών ήταν το αντικείμενο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία (4th Congress of International Guild of Robotic & Endoscopic Head & Neck Surgery IGReHNS), που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Ινδία.Διακεκριμένοι […]
images-103.jpg Δυσφαγία: Τι κρύβει και πώς αντιμετωπίζεται - Η δυσφαγία (οι διαταραχές κατάποσης) συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή με εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές για τον ασθενή.«Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, από […]
orl_paidia_mathites.jpg Ωρλ έλεγχος στα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά - Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και πάρα πολλοί γονείς αυτές τις μέρες σπεύδουν να κάνουν στα παιδιά τους ιατρικούς προληπτικούς ελέγχους, για να ξεκινήσει καλά και χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά.Γιατί υπάρχουν κάποια θέματα, που καλό είναι να αντιμετωπιστούν αυτή την εποχή και όχι αργότερα, μέσα στον χειμώνα. Κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό, αλλά και προβλήματα ακοής, […]
29d1957306dd6c895bb84253613c16f3_xl.jpg Παγκόσμια Ημέρα Σέρφινγκ: Πώς βοηθάει το σπορ στην υγεία; - Μέρα γιορτής για τους λάτρεις των κυμάτων, αλλά και προσφοράς στο περιβάλλον είναι η 21η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Σέρφινγκ (Κυματοδρομίας επί το ελληνικότερον), καθώς, όσοι ασχολούνται με το άθλημα, συμμετέχουν σε προγράμματα καθαρισμού των ακτών και προστασίας της αειφορίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.Οι λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ είναι αρκετοί και στην Ελλάδα, παρόλο που δύσκολα […]
genocide4.jpg 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Η συλλογική μνήμη και το χρέος της Ελλάδας - Όπως είναι γνωστό, φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μια τραγωδία, που αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας του περασμένου αιώνα.Εκατό χρόνια μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων της Μικράς Ασίας θα πρέπει να διεθνοποιηθεί εκ νέου, καθώς είναι επίσημα αναγνωρισμένη μόνο από την Ελλάδα (1994), την Σουηδία […]
pote-einai-i-giorti-tis-miteras-giati-einai-diaforetiki-se-kathe-xora-mothers-day.jpg Γιορτή της Μητέρας: Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας, τι γιορτάζουμε - Μάνα, μητέρα, μαμά. Μανάδες ηρωίδες, ενίοτε με διπλό ρόλο – μητέρες και πατέρες μαζί, μάνες «κουκουβάγιες», αυστηρές ή και όχι, σίγουρα στοργικές, όλες ασύγκριτες και μοναδικές κι η αγκαλιά τους καταφύγιο, όσο κι αν μεγαλώνουμε.Από τη γιορτή της μάνας γης την άνοιξη, στην αρχαία Ελλάδα, φθάσαμε στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου να γιορτάζουμε την δεύτερη […]
1668203.jpg Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: 8 τρόποι να την προστατέψουμε! - Στεντόρεια, βραχνή και αισθησιακή, ένρινη, απαλή και τρυφερή, τραχιά, μονότονη, έχει το ολόδικό της στίγμα και φανερώνει πολλά για την προσωπικότητά μας. Η ανθρώπινη φωνή δεν είναι άλλο από την δυνατότητα παραγωγής ήχων.Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης ανήκει σε Βραζιλιάνους ωτορινολαρυγγολόγους.«Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί ένα θαύμα. Αν το σκεφθούμε λίγο καλύτερα, είναι […]
25892090000_2ce5c330cc_b.jpg Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Άσκηση & διατροφή το «δίπολο» της ευζωίας - Όλοι οι άνθρωποι ανέκαθεν επιδίδονταν στο κυνήγι της ευτυχίας, ξεχνώντας ενίοτε ότι αυτό απαιτεί να συνυπάρχει καλή σωματική και ψυχική υγεία. Αυτές οι δύο έννοιες είναι άμεσα συνδεδεμένες και η κατάλληλη ισορροπία είναι το κλειδί για το πολυπόθητο «ευ ζην».Παγκόσμια Ημέρα Υγείας χθες και η διατροφή μας, αν και τα τελευταία χρόνια είναι παραμελημένη λόγω […]
international_day_for_ear_and_hearing.jpg Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Καθημερινές συνήθειες που μας… κουφαίνουν - Η ηχορύπανση στους δρόμους της πόλης με τις κόρνες, τα μαρσαρίσματα, τα κομπρεσέρ, τα ακουστικά, που ειδικά τα παιδιά φοράνε αδιαλείπτως, η ένταση της μουσικής, όλα αυτά συνθέτουν το παζλ μιας «βίαιης», ακουστικά, καθημερινότητας, που βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών μας.Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 3 Μαρτίου, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, για […]
images-95.jpg Άγιος Βαλεντίνος: Η σημασία του έρωτα στην υγεία - Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί για πολλούς να είναι καθαρά εμπορική, δεν παύει, όμως, να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε στον άλλον τα αισθήματά μας και, γιατί όχι, να κάνουμε και μια ενδοσκόπηση στις σχέσεις μας.Μια όμορφη και ουσιαστική σχέση μόνο καλό κάνει στη σωματική αλλά και στην ψυχική μας υγεία και […]
απώλεια ακοής Πρωτεΐνη – «κλειδί» στο αίμα συνδέεται με την απώλεια ακοής - Η απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι το αποτέλεσμα βλάβης στο μέσο ή έσω ους. Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο – κλειδί μιας πρωτεΐνης στην απώλεια της ακοής. Όπως διαπιστώθηκε, μετά από έκθεση σε δυνατό θόρυβο τα επίπεδα μιας ειδικής πρωτεΐνης στο αίμα ανιχνεύονται στον έσω ους. Η απώλεια ακοής μπορεί να ξεκινήσει αργά και σταδιακά, […]
c68c4593b4e68531642afa44c3196fde.jpg Εποχικές λοιμώξεις: Ποιοι είναι επιρρεπείς σε επιπλοκές - Κάτω από τα πιο φωτεινά λαμπιόνια του χρόνου ανταλλάσσονται φιλιά, αγκαλιές και… ιοί. Επιπλέον «ξεχασμένες» λοιμώξεις ξεγελάνε με τα συμπτώματά τους και αλλεργίες «ξυπνούν», δυσκολεύοντας την ανάρρωση από το απλό κρυολόγημα.Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, με αφορμή τα γιορτινά καλέσματα, που είναι στο peak τους αυτές τις μέρες, ευνοούν την […]
pataridou-4.jpg 16 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: Άρρηκτα συνδεδεμένη με την Επιστήμη - Πολλές φορές έγινε προσπάθεια να δοθεί ένας «απόλυτος» ορισμός στη Φιλοσοφία. Ουσιαστικά η Φιλοσοφία αποτελεί μια επιστήμη, που ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες, που σχετίζονται με την γνώση, την αξία, την αιτία, τη γλώσσα και το νου. Αναζητά απαντήσεις πέρα από τις γνωστικές δυνατότητες του καθενός, προσπαθώντας να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης σκέψης.Η […]
shutterstock_174199634.jpg Πόνος στον λαιμό: Tι μπορεί να κρύβει; - Είναι η εποχή που ο καιρός αλλάζει και πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους «γδέρνει» ο λαιμός τους ή ότι είναι «ξερός». Ενίοτε, δε, αυτός ο πόνος είναι τόσο έντονος, που δεν μπορούν να καταπιούν.Ο πόνος στον λαιμό συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να κρύβει και στρεπτόκοκκο.Όπως επισημαίνει η Ανατολή […]
16-o-1-638.jpg Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 8 tips για υγεία και ευεξία - Οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος έχουν επηρεάσει πολύ τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών.Τα αυξημένα και επιβαρυμένα ωράρια εργασίας και ο συνδυασμός υψηλής επαγγελματικής προσπάθειας και χαμηλής ικανοποίησης έχουν οδηγήσει σε μια σύγχρονη μάστιγα, το σύνδρομο «burnout» ή αλλιώς σύνδρομο εργασιακής […]
παιδιά ΩΡΛ έλεγχος στα παιδιά πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι: είναι απαραίτητος! - Οι διακοπές τελείωσαν και μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή στα θρανία. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο μαζί με τα παιδιά μας, καθώς κάποια προβλήματα που, ως γονείς, έχουμε παρατηρήσει σε αυτά, καλό είναι να αντιμετωπιστούν πριν έρθει ο χειμώνας. Κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό, αλλά και προβλήματα ακοής είναι κάποια από τα […]
3eb0a6a2fd69b8c0b719a9245eba05af.jpg Αυτιά και θάλασσα: Πως θα αποφύγουμε τα προβλήματα - Για τους περισσότερους – και δη για τα παιδιά – δε νοείται κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα χωρίς βουτιές και μακροβούτια. Ωστόσο πολλές φορές τα βουλωμένα αυτιά και ο πόνος γίνονται αναπόσπαστο μέρος της καλοκαιρινής τους… περιπέτειας.Και μπορεί ένας πόνος στο αυτί να είναι κάτι αντιμετωπίσιμο, αλλά δεν παύει να χαλάει τη διάθεση και, […]
Αλλεργίες Αλλεργίες το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν, τι πρέπει να κάνουν - Είναι γεγονός ότι οι αλλεργίες «κρύβονται» παντού. Το σπίτι που μένουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το φαγητό που τρώμε, μπορεί να είναι γεμάτα αλλεργιογόνα. Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής και η πρόχειρη διατροφή έχουν οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα με χρόνιες αλλεργίες, αλλά και σε εμφάνιση αλλεργιών σε ανθρώπους, που μέχρι […]
images-75.jpg HPV: Ο ρόλος του ιού στην ανάπτυξη καρκίνων κεφαλής και τραχήλου - Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα καρκίνων κεφαλής και τραχήλου, που περιλαμβάνουν όγκους στη στοματική κοιλότητα, στο στοματοφάρυγγα, στον υποφάρυγγα και στο λάρυγγα. Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητά τους επταπλασιάστηκε την τελευταία 10ετία και πλέον προσβάλλουν 15-20 άτομα ανά 100.000 ανθρώπους, με συνέπεια να αποτελούν τον έκτο πιο συχνό καρκίνο σε άνδρες […]
44444_0.jpg Ιώσεις: πως δεν θα μας χαλάσουν τις γιορτές; - Οι γιορτές έρχονται και μαζί με αυτές ,η είσοδος της νέας Χρονιάς που φέρνει μαζί της την πρόκληση να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε καθημερινές συνήθειες . Κανείς δεν θέλει να μπλέξει τις γιορτινές μέρες με προβλήματα υγείας και να βρεθεί κρεβατωμένος. Αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές ιώσεις που μπορεί μοιραία να μας ταλαιπωρήσουν και θα […]
pataridou-2.jpg Που μπορεί να οφείλεται ο συχνός πονοκέφαλος - Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής και διαταράσσει την συγκέντρωση, την αντοχή και μοιραία την απόδοσή μας. Όταν είναι συχνός, δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως συμβαίνει κάτι σοβαρό στο κεφάλι μας και αυτή η ανησυχία συχνά επιτείνεται από την αναξιόπιστη ενημέρωση του διαδικτύου. Η μόνη […]
roxalito-ipopgr.jpg OΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ (ΧΩΡΙΣ ΡΟΧΑΛΗΤΑ)! - ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΟΥ  (ΚΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ). ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ! Το ροχαλητό συχνά οφείλεται σε απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού αργά το βράδυ, τα παραπανίσια κιλά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Μπορεί όμως να […]
false.png Ποια είναι τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας; - Τα τελευταία χρόνια πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας. Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της ζωής στις πόλεις, το άγχος που τους συνοδεύει, οι ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Παράλληλα η τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη ενώ έχει κάνει τη ζωή μας περισσότερο […]
kryologima.jpg Χριστούγεννα: απολαύστε τα με καλύτερη υγεία! - Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και είναι γνωστό ότι κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται η συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού .Ένας  βασικός λόγος  είναι και η αλλαγή στο τρόπο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης   όπου αντικαταστάθηκε η κεντρική θέρμανση με την υπερβολική χρήση του A/C.   Ο ξηρός αέρας προκαλεί μια παράλυση  […]
5-tips-to-forget-the-spring-allergy.jpg Αλλεργίες: Η προστασία από τους ανεπιθύμητους φθινοπωρινούς «επισκέπτες» - Το φθινόπωρο είναι εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Η αλλαγή συνηθειών και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς μας φέρνει ξανά σε επαφή με αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο σπίτι και στην εργασία, όπως σε έπιπλα, υφάσματα, χαλιά, καθαριστικά κ.α. Εκτός από εποχή αλλεργιών είναι και εποχή ιώσεων. Μπορούμε όμως εύκολα να διακρίνουμε, […]
kanoun-egxeirisi-gia-na-allaksoun-fwni-w_l.jpg Βραχνή φωνή. Γοητευτική ή επικίνδυνη; - Η φωνή και ο λόγος είναι από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας, αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεσή μας και αποκαλύπτουν αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου (www.pataridou.gr). Το όργανο που παράγει τη φωνή είναι ο λάρυγγας, ο οποίος έχει πολλαπλή αποστολή γιατί συμμετέχει σε 3 […]
imagehandler-1.jpg Φθινοπωρινές ιώσεις: Πως να προστατευθούμε; - Με την έλευση του Οκτωβρίου μπαίνουμε για τα καλά σε ρυθμούς φθινοπώρου αλλά και σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και των κρυολογημάτων που οφείλονται στην αλλαγή του καιρού και στο συγχρωτισμό με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους, όπως τα γραφεία, οι σχολικές αίθουσες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πιο ευάλωτα σε αυτές […]
441294.jpg Πολύποδες στη μύτη.Νέες χειρουργικές τεχνικές - Τι είναι οι πολύποδες της μύτης Είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη που μοιάζουν θα έλεγε κανείς με ρώγες σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή και τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια. Ποια είναι τα συμπτώματα Το κύριο σύμπτωμα είναι το έντονο μπούκωμα καθώς και η ελάττωση της όσφρησης, έντονοι πονοκέφαλοι, βήχας […]
62-0.jpg Ρινορραγία: Γιατί ανοίγει η μύτη μου; - Η ρινορραγία είναι η αιμορραγία από τη μύτη και μπορεί να αφορά μικρά ή και πολύ μεγαλύτερα αγγεία της μύτης. Μπορεί να συμβεί πολύ σπάνια σε κάποιους ασθενείς ή να έχει πολύ επιμένουσα μορφή. Σε κάθε περίπτωση το αίμα δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να μας οδηγεί στον ειδικό. Ποια είναι τα συνήθη αίτια […]
pataridou.jpg Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα το καλοκαίρι: που οφείλονται; - Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν αλλάζουν μόνο οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι συνήθειες και η διατροφή μας, και αυτή η αλλαγή δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων, όπως οι ωτίτιδες, οι ιγμορίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα. «Το αυτί είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας από τα πολλά […]
newego_large_t_661_106916652.jpg Η ΦΩΝΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ - Νέες μέθοδοι θεραπεύουν τα προβλήματα του λάρυγγα Η φωνή και ο λόγος είναι από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας, αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεσή μας και αποκαλύπτουν αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Το όργανο που παράγει τη φωνή είναι ο λάρυγγας, ο οποίος έχει πολλαπλή αποστολή γιατί συμμετέχει σε 3 βασικές λειτουργίες: τη φώνηση, την […]
m_2_foto-.jpg ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΜΟΥ - Το ευ ζειν εξαρτάται απο την καλή αναπνοή απο τη μύτη!   Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη τη μέρα σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι σαν το τσουνάμι και συχνά εύχεται κανείς η μέρα να έχει 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή […]
125852-282604.jpg Ωτορινολαρυγγολογία: Όλες οι νεότερες χειρουργικές εξελίξεις! - Η πιο σημαντική προσφορά της Ιατρικής στον άνθρωπο είναι η ανακούφισή του από τον πόνο, την αρρώστια και το φόβο, όπως είπε πριν από αιώνες ο Ιπποκράτης, αρχαίος Έλληνας ιατρός, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής και ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Το πρωτοποριακό του έργο επηρέασε τις περισσότερες σύγχρονες ιατροβιολογικές ειδικότητες του δυτικού κόσμου, που επάξια […]
sleepapnea.png Υπνική άπνοια: Ποια είναι η ασθένεια του Νίκου Φίλη - Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αποκάλυψε πρόσφατα ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας το οποίο ευθύνεται για την υπνηλία που παρουσιάζει στη διάρκεια της ημέρας. Όπως είπε το πρόβλημα αυτό είναι η «κλινική άπνοια», η οποία μερικές φορές τον κάνει να φαίνεται σαν να κοιμάται στις συνεδριάσεις της Βουλής. Η «κλινική άπνοια» δεν είναι άλλη από […]
131994-thumb-2xl1vfkukoopmqse10xiio.jpg Γιατί πρέπει να χειρουργείται το ΣΤΡΑΒΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ! - Το <<ευ ζειν>> εξαρτάται από την καλή αναπνοή από τη μύτη! Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη τη μέρα σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι σαν το τσουνάμι και συχνά εύχεται κανείς η μέρα να έχει 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και […]
extra_109800_04-1.jpg Διαταραχές στη λειτουργία του λάρυγγα! - Τι είναι ο λάρυγγας; Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που συμμετέχει στην αναπνοή, στην ομιλία και στην κατάποση. Συμπτώματα που εμφανίζονται στις διαταραχές της λειτουργίας του λάρυγγα: βραχνή φωνή ξηρός και επίμονος βήχας δυσκολία στην κατάποση αδύναμη φωνή αίσθημα κόμπου στο λαιμό άτυπος πόνος στη διάρκεια ομιλίας Πότε χρειάζεται έλεγχο ο […]
imagehandler-ashx.jpg Το σπίτι που «καπνίζει» βλάπτει την υγεία. - Μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων ρίχνει φως σε μία ακόμη συνέπεια του τσιγάρου.   Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Τέξας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mutagenesis, διαπίστωσαν ότι, όταν κάποιος εισπνέει, καταπίνει ή έρχεται σε επαφή με τις ουσίες του τσιγάρου που έχουν κατακαθίσει σε διάφορα αντικείμενα, ακόμη και μετά από καιρό, διατρέχει τον ίδιο σχεδόν κίνδυνο που θα διέτρεχε εάν κάπνιζε. Για το πόσο επιβλαβές είναι […]
Ωτίτιδα Ωτίτιδα και παιδί! - Τα παιδιά ακόμη κι από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα που αφορούν τον ΩΡΛ. Ειδικά όσον αφορά το αυτί μια πολύ συχνή πάθηση είναι η ωτίτιδα. Τα παιδιά, λόγω της ανατομίας τους που είναι διαφορετική από του ενήλικα και ειδικά λόγω της θέση της ευσταχιανής σάλπιγγας, έχουν προδιάθεση για λοιμώξεις στο […]
amugdalitida.jpg Aμυγδαλεκτομή -   Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές; – Όταν υπάρχουν αρκετά επεισόδια αμυγδαλίτιδας (τέσσερα ή περισσότερα το χρόνο) ή  λιγότερα, αλλά αρκετά σοβαρά – Αν κάποιος έχει κάνει περιαμυγδαλικό απόστημα – Όταν η φλεγμονή επηρεάζει και τα γειτονικά όργανα (αυτιά, ιγμόρεια, πνεύμονες) – Όταν κανείς ροχαλίζει έντονα ή κάνει άπνοιες λόγω μεγάλου μεγέθους των αμυγδαλών […]
oisofagitida5.jpg Δυσφαγία και διαταραχές κατάποσης - Ποια είναι τα πιο συνήθη  αίτια; Είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι χρόνιες νευρολογικές παθήσεις και οι αλλαγές στην ανατομία της περιοχής του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, τραχήλου μετά από τροχαία ατυχήματα, χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία.   Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να γίνει διάγνωση της δυσφαγίας; Για να εκτιμήσουμε με ακρίβεια πότε ένας ασθενής […]
amygdales.jpg Για να μην πονάνε οι αμυγδαλές - Για την αμυγδαλεκτομή γράφει η χειρουργός – ωτορυνολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου.     Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές; – Όταν υπάρχουν αρκετά επεισόδια αμυγδαλίτιδας (τέσσερα ή περισσότερα το χρόνο) ή  λιγότερα, αλλά αρκετά σοβαρά – Αν κάποιος έχει κάνει περιαμυγδαλικό απόστημα – Όταν η φλεγμονή επηρεάζει και τα γειτονικά όργανα (αυτιά, ιγμόρεια, πνεύμονες) – Όταν κανείς […]
woman-having-a-running-nose-feeling-sick-5.png Μπουκωμένη μύτη (αυτή η… ενοχλητική) - Η μπουκωμένη μύτη είναι από τα πιο βασανιστικά προβλήματα της καθημερινότητας. Μάλιστα, όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδρά στον ύπνο, στις κοινωνικές σχέσεις, στην εργασιακή απόδοση και στον ψυχισμό. Πού οφείλεται, όμως, και πώς αντιμετωπίζεται; Γράφει η Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός ΩΡΛ Γιατί αποτελεί πρόβλημα η μπουκωμένη μύτη; Ποιος δε θυμάται αλήθεια πόσο δυσάρεστη κατάσταση […]
snoring.jpg ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - Το ροχαλητό είναι ένας αναπνευστικός θόρυβος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται στον κραδασμό των τοιχωμάτων του στοματοφάρυγγα εξαιτίας της μερικής απόφραξης στην περιοχή αυτή. Ποιοι παράγοντες ευνοούν την πρόκληση του ροχαλητού;  Το ροχαλητό είναι πολυπαραγοντική κατάσταση. Ηεγκατάσταση αθώου  ή  νοσηρού ροχαλητού ευνοείται από τους παρακάτω παράγοντες: Την ηλικία, το φύλο, την κληρονομικότητα, […]
xor1 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΙΜΟΥ ΓΛΩΤΤΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ LASER CO2 -        Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ο πιο συνήθης καρκίνος στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου και αποτελεί το 2% των καρκίνων του σώματος. Το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στη γλωττιδική περιοχή. Στο πρώιμο στάδιο, ο όγκος παραμένει περιορισμένος στη γλωττιδική περιοχή, επειδή οι γνήσιες φωνητικές χορδές δεν έχουν λεμφαγγεία. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την […]
patar.jpg Η Ρομποτική Χειρουργική στην Ωτορινολαρυγγολογία - Τα τελευταία χρόνια, η ρομποτική χειρουργική έχει διαδοθεί σημαντικά και εφαρμόζεται σε πολλές χειρουργικές ειδικότητες, όπως η καρδιοχειρουργική, η ουρολογία, η γενική χειρουργική και η γυναικολογία. Η μέθοδος Η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα DaVinci, σήμερα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο “Υγεία”, για την αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων όγκων του στόματος, των αμυγδαλών, […]