kili.jpg

Έχετε Κήλη στη κοιλιά; Τώρα μπορείτε να χειρουργηθείτε και σε λίγες ώρες να είστε στο σπίτι σας!

ΑΡΧΟΝΤΟΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

31 Οκτωβρίου, 2020

Μέχρι πρότινος, οι χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, κοιλιοκήλη, κήλη λευκής γραμμής κλπ) ήταν εξαιρετικά επώδυνες με μεγάλα τραύματα και πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Όχι πλέον….

e-TEP: Νέα πρωτοποριακή, αναίμακτη & ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci Xi.

Οι πρώτες στην Ελλάδα Λαπαροσκοπικές και Ρομποτικές αποκαταστάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με την τεχνική eTEP είναι γεγονός. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τεχνικές (eTEP, eTEP-RS, eTEP–TAR) ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος και την σοβαρότητα του προβλήματος, που διορθώνουν και αποκαθιστούν πλήρως τις κήλες της κοιλίας, με τρόπο επαναστατικά διαφορετικό, με άμεση επιστροφή του ασθενούς στη καθημερινότητα του.
Oι τεχνικές eTEP δεν έχουν καμία σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των κοιλιοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Η μέθοδος επιτρέπει την σύγκλειση / αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλες), με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση. Η αποκατάσταση της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται μέσω 3-6 οπών μεγέθους 5-10 χιλιοστών εκάστη. Το πλέγμα δεν τοποθετείται ούτε πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα (κάτω από το δέρμα), ούτε μέσα στην κοιλιά (όπου το πλέγμα έρχεται σε επαφή με το έντερο), αλλά ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, κάτω από τους μύες. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα, που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε προηγηθείσες επεμβάσεις (είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά), ενώ το νέο πλέγμα μπαίνει σε μία εντελώς νέα θέση, η οποία προστατεύει πλήρως, σαν φάκελος, το πλέγμα.
Λόγω της θέσης του, το πλέγμα στις τεχνικές eTEP–RS / TAR δεν κολλάει στο έντερο και τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται συμφύσεις και επικίνδυνες επιπλοκές διάβρωσης και συριγγίων. Με την συγκεκριμένη τεχνική, η πιθανότητα λοίμωξης του πλέγματος περιορίζεται δραματικά.
Οι ασθενείς, που χειρουργούνται με τις τεχνικές eTEP φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα (στις βουβωνοκήλες και τις ομφαλοκηλες εξέρχονται σε μόλις τρεις ώρες μετά το χειρουργείο), με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο, ενώ η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.
Η διενέργεια αυτών των επεμβάσεων με ρομποτικά συστήματα έχει επιπρόσθετα οφέλη: ασύγκριτη ακρίβεια και ευελιξία χειρουργικών χειρισμών, εξαιρετική ευκρίνεια και τρισδιάστατη απεικόνιση, που έχουν σαν αποτέλεσμα σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις με μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της νοσηλείας του ασθενούς.
Οι τεχνικές αυτές διενεργούνται, ήδη από το 2019, από την ομάδα της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, υπό τη διεύθυνση του Χειρουργού Δρ. Φώτιου Αρχοντοβασίλη MD, PhD, FEHS, που πραγματοποιεί μια μεγάλη γκάμα επεμβάσεων αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν απαιτούν μόνο την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού στην Ρομποτική – Λαπαροσκοπική Χειρουργική, αλλά προϋποθέτουν και ιδιαίτερη εκπαίδευση στις νεότερες αυτές τεχνικές (ανοικτές, ενδοσκοπικές, και ρομποτικές) ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος, όπως οι eTEP, RS και ΤΑR, στις οποίες η Χειρουργική μας ομάδα εκπαιδεύεται συνεχώς στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

kili.jpg Έχετε Κήλη στη κοιλιά; Τώρα μπορείτε να χειρουργηθείτε και σε λίγες ώρες να είστε στο σπίτι σας! - Μέχρι πρότινος, οι χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, κοιλιοκήλη, κήλη λευκής γραμμής κλπ) ήταν εξαιρετικά επώδυνες με μεγάλα τραύματα και πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Όχι πλέον…. e-TEP: Νέα πρωτοποριακή, αναίμακτη & ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci Xi. Οι πρώτες στην […]