kisti-kokkiga-e1590151767368.jpg

Κύστη Κόκκυγος: σύγχρονες λύσεις και οριστική αντιμετώπιση

ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

28 Οκτωβρίου, 2020

Η κύστη κόκκυγος είναι μια συνήθης πάθηση, η οποία προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, εμφανίζοντας έντονα συμπτώματα στην οξεία μορφή της, όπως διόγκωση, ερυθρότητα και ισχυρό πόνο στην περιοχή. Μάλιστα, η φλεγμονή ενδέχεται κατά περιπτώσεις να οδηγήσει σε απόστημα, πυρετό και καταβολή του οργανισμού, γεγονός που τονίζει την σημασία της έγκαιρης θεραπείας του προβλήματος. Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Δημήτριος Πατσούρας, εξειδικευθείς στην χειρουργική του παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αίτια και τα συμπτώματα της πάθησης. Παράλληλα, μας ενημερώνει για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που πλέον εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προσφέροντας στον ασθενή τη δυνατότητα ταχείας ανάρρωσης και άμεσης επιστροφής στην καθημερινότητά του.
Τι είναι η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής και του κόκκυγα και δύναται να είναι μονήρης ή με πολλαπλές διακλαδώσεις.
Πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγος;
Συνηθέστερη αιτία της κύστης κόκκυγος είναι η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η καθιστική ζωή ή η συνεχής τριβή ανάμεσα στους γλουτούς και οι μικροτραυματισμοί της περιοχής.
Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15-40 ετών. Επιπλέον, η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα.
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής με κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όταν φλεγμαίνει. Στην οξεία μορφή της συνοδεύεται από διόγκωση, ερυθρότητα και ισχυρό πόνο στην περιοχή. Επιπλέον, η φλεγμονή ενδέχεται να προκαλέσει απόστημα, πυρετό και καταβολή του οργανισμού. Μπορεί ακόμη να παρουσιαστεί εκροή δύσοσμου υγρού από το συρίγγιο της κύστης, στην προσπάθεια του οργανισμού να εκτονώσει τη φλεγμονή και να παροχετεύσει το πύον του αποστήματος. Όταν δεν έχει επιπλοκές, προξενεί ελάχιστα ενοχλήματα και η ύπαρξή της συχνά γίνεται αντιληπτή μόνο από το λέκιασμα του εσώρουχου.
Πώς τίθεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος;
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος είναι κλινική με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση της κύστεως, η οποία μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.
Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος τι πρέπει να κάνει ο ασθενής;
Στην περίπτωση του αποστήματος, η χειρουργική παρέμβαση οφείλει να είναι άμεση. Απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Η παροχέτευση του πύου οδηγεί σε άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Η παροχέτευση του αποστήματος δεν αποτελεί θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Σε δεύτερο χρόνο, όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος.
Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρέσει ή να καταστρέψει πλήρως την κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, με σκοπό να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή πιθανότητα υποτροπής.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: Η κλασική χειρουργική εξαίρεση (ανοικτή, κλειστή και ημίκλειστη μέθοδος) με νυστέρι ή εξειδικευμένες μορφές ενέργειας όπως Laser ή R-F, καθώς και χειρουργική εξαίρεση με δημιουργία δερματικού κρημνού (Limberg), οι οποίες εφαρμόζονται σε περιπτώσεις μεγάλων και περαμελημένων κύστεων.
Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές καινοτομίες μας οδήγησαν από την κλασική χειρουργική στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι η ενδοσκοπική θεραπεία (EPSIT) και η θεραπεία με laser (SiLaC), ή και ο συνδυασμός αυτών των δύο. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι απλές, σύντομες, αναίμακτες και ανώδυνες. Απαιτούν ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, μηδενικό χρόνο ανάρρωσης και από την επομένη μέρα οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.
Στόχος μας είναι η επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης με σκοπό το μικρότερο ποσοστό υποτροπής, την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, την εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου, την τάχιστη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Δημήτριο Πατσούρα στο 6934881002 ή μπείτε στην ιστοσελίδα patsouras.gr.
Ιατρείο Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας 166, Αθήνα, 11525, Ιατρείο Λαμίας: Βύρωνος 34, Λαμία, 35100

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

119576552_173214530957784_1476329660860349904_o.jpg Περιεδρικό συρίγγιο: Συμπτώματα και σύγχρονη θεραπεία - Το περιεδρικό συρίγγιο συνιστά την 2η συχνότερη ορθοπρωκτική πάθηση μετά τις αιμορροΐδες, αποτελώντας μια μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτικού σωλήνα/ορθού με το δέρμα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειονότητα των περιστατικών είναι ιδιοπαθής και προκαλείται από την φλεγμονή των πρωκτικών αδένων. Ένα μικρό ποσοστό των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως […]
kisti-kokkiga-e1590151767368.jpg Κύστη Κόκκυγος: σύγχρονες λύσεις και οριστική αντιμετώπιση - Η κύστη κόκκυγος είναι μια συνήθης πάθηση, η οποία προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, εμφανίζοντας έντονα συμπτώματα στην οξεία μορφή της, όπως διόγκωση, ερυθρότητα και ισχυρό πόνο στην περιοχή. Μάλιστα, η φλεγμονή ενδέχεται κατά περιπτώσεις να οδηγήσει σε απόστημα, πυρετό και καταβολή του οργανισμού, γεγονός που τονίζει την σημασία […]