Εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα: Αποκαταστήστε ξανά το χαμόγελό σας

My Doctors

26 Οκτωβρίου, 2020

Τα εμφυτεύματα είναι μια σύγχρονη, επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών, τα οποία έχουν ένδειξη και στη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ασθενείς, καθώς μας χαρίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην θεραπεία με εμφυτεύματα θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια μικρά «μυστικά» που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία και τη διάρκεια του τελικού αποτελέσματος.

Πού χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα
Εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που τους λείπουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή μια καλύτερη αποκατάσταση λειτουργικά και αισθητικά.
Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα μας, όπως και πριν χάσουμε τα δόντια μας. Επιπλέον, έχουμε σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας, άριστη αισθητική και επιπλέον δεν απορροφάται (χάνεται) το οστό της γνάθου, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Τέλος, τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Η διαδικασία της εμφύτευσης
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν δόντια που δεν επιδέχονται θεραπεία και πρέπει να αφαιρεθούν, αφού πραγματοποιηθεί η αφαίρεσή τους, θα πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες, ώστε να γίνει μια αρχική επούλωση. Στη συνέχεια πραγματοποιούμε ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνεται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις και γίνεται ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών – μοσχευμάτων και τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, πράγμα που μας καθοδηγεί για το χειρουργικό μας στάδιο, όπου και πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών και των τεχνικών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα βάλουμε την προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο μήνες μετά, τρεις μήνες μετά ή και περισσότερο. Δηλαδή, αν γίνει συνδυασμός ανύψωσης ιγμορείου και τοποθέτησης εμφυτεύματος, η διαδικασία επούλωσης και φόρτισης λαμβάνει χώρα αργότερα.
Υπάρχει ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε και άμεση φόρτιση, το λεγόμενο same day implant. Ωστόσο, για να έχουμε τα ίδια, υψηλά ποσοστά επιτυχίας με αυτή τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: θα πρέπει το δόντι να μην έχει κάποια παθολογική βλάβη στο οστούν, δηλαδή αλλοίωση, να είναι ένα πραγματικά υγιές δόντι, που από κάποιο τραύμα έπαθε κάταγμα και πρέπει να εξαχθεί, να είναι νέος ο ασθενής, να το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του και η στοματική του υγιεινή, δεν πρόκειται δηλαδή, για περιστατικά ρουτίνας.

«Δόντια σε μια μέρα»: Μύθος ή αλήθεια;
Έχετε δίκιο, ακούγεται πολύ ωραίο και πολύ εύκολο: Έρχομαι στο ιατρείο, βγάζω το δόντι, βάζω το εμφύτευμα και φεύγω με νέο χαμόγελο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο ασθενής φεύγει με μια μεταβατική εργασία που αισθητικά είναι άριστη, τα δόντια δηλαδή, που τοποθετούμε είναι μεταβατικά, προσωρινά, όχι τα μόνιμα δόντια του. Αυτό ασφαλώς μπορεί να συμβεί και να φύγει με μεταβατική εργασία, ακόμη κι αν πρέπει να γίνει αποκατάσταση σε όλη τη γνάθο. Αλλά δεν μιλάμε για τα μόνιμα δόντια. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι όσο πιο πιστά και αυστηρά εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο εργασίας, τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας που έχουμε μετά. Δηλαδή, αν διαβάσουμε τη βιβλιογραφία, σχεδόν όλα τα περιστατικά στα οποία έχουν γίνει same day implants, έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας. Κι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί αρνητικά για τη πρόγνωση των εμφυτευμάτων συνολικά. Οπότε, εάν θέλουμε να πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας για τον συγκεκριμένο ασθενή και να συμβάλλουμε στην διατήρηση της ικανοποίησης του ασθενούς και μακροπρόθεσμα, δεν θα πρέπει να επιλέξουμε την άμεση φόρτιση αβίαστα και αβασάνιστα. Πολλοί ασθενείς παρασύρθηκαν από αυτή τη γρήγορη λύση, αλλά πλέον η εμπειρία ετών και η σχετική βιβλιογραφία μας έχει δείξει ότι είναι καλύτερα να πραγματοποιείται κάθε στάδιο της διαδικασίας στο χρόνο που ορίζει το πρωτόκολλο, γιατί σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει τα περιστατικά να έχουν μια καλή πορεία σε βάθος χρόνου.

Πότε «αποτυγχάνει» το εμφύτευμα
Αν ο ασθενής έχει ένα καλό ιατρικό ιστορικό και έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός και εξατομικευμένος σχεδιασμός, δεν υπάρχει περίπτωση με σωστές χειρουργικές διαδικασίες και σωστή φαρμακευτική αγωγή να υπάρξει αποτυχία. Για να χαθεί το εμφύτευμα, θα πρέπει είτε να έχει γίνει εξαρχής κακή επιλογή περιστατικού, είτε κακές χειρουργικές διαδικασίες ή κακή συντήρηση από τον ασθενή μετά, ή να υπάρχει συνδυασμός όλων αυτών. Αν όλα τα βήματα της διαδικασίας γίνουν, όπως πρέπει να γίνουν, τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, της τάξης του 97-98%.

Ο ρόλος του ασθενή στη διατήρηση των εμφυτευμάτων
Όσο πιο πιστά ακολουθηθεί το χειρουργικό πρωτόκολλο και όσο περισσότερο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής, ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντος για τη συντήρηση και τη φροντίδα των εμφυτευμάτων, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της διατήρησης των εμφυτευμάτων. Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους φέρει ο ασθενής. Απαιτείται λοιπόν, καλή στοματική υγιεινή. Επιβάλλεται άριστο βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (κάθε εξάμηνο) για επιμελή καθαρισμό των δοντιών καθώς και των εμφυτευμάτων.

Αντενδείξεις
Χρόνιες γενικές παθήσεις οι οποίες αξιολογούνται πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι οι ακόλουθες: χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών όπως, κορτικοστεροειδών, ανοσοκατασταλτικών, χημειοθεραπευτικών, διφωσφονικών, οξυφωσφονικών, σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επιπλέον, αντένδειξη υπάρχει σε περίπτωση οστικής απώλειας, καθώς κάτι τέτοιο θα διακύβευε τη σταθερότητα του εμφυτεύματος. Επόμενη παράμετρο που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία, καθώς και η στοματική υγιεινή του ασθενή. Άτομα με φτωχή στοματική υγεία και χαμηλή περιποίηση στόματος αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Πού οφείλονται οι διαφορές στις τιμές των εμφυτευμάτων
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το συνολικό κόστος της διαδικασίας περιλαμβάνει το κόστος της χειρουργικής, της προσθετικής και των υλικών ανάπλασης ιστών που θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση. Ο γιατρός μπορεί να έχει αναφερθεί στο κόστος θεραπείας που να αφορά αποκλειστικά το χειρουργικό στάδιο, γιατί στην ουσία αυτό είναι το εμφύτευμα, και ο ασθενής να νομίζει ότι στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το εμφύτευμα. Από εκεί και πέρα, οι διακυμάνσεις στις τιμές αφορούν στα ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμφυτεύματος, καθώς υπάρχει μια ευρεία γκάμα στην αγορά, με διαφορετικές ιδιότητες και σε ανάλογες τιμές. Προφανώς, όταν ο χειρουργός χρησιμοποιεί ακριβά εμφυτεύματα δεν μπορεί να δώσει πολύ οικονομικές τιμές, γιατί είναι το κόστος των υλικών που ανεβάζει το τελικός κόστος της οδοντιατρικής υπηρεσίας. Πάντως, η διαφοροποίηση του κόστους θεραπείας δεν είναι τόσο μεγάλη από γιατρό σε γιατρό, αλλά εξαρτάται κυρίως από το αν γίνονται όλες οι χειρουργικές τεχνικές που απαιτούνται κι αν τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι καλά.

Ποιος τοποθετεί τα εμφυτεύματα
Ο ασθενής δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιο γιατρό που απλά έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια πάνω στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Πρέπει να είναι εξειδικευμένος εμφυτευματολόγος, να έχει κάνει όλη τη σχετική εκπαίδευση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ακόμη και γναθοχειρουργός να είναι, θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Άρα, η συμβουλή μου είναι να απευθυνθούν σε μια ομάδα εξειδικευμένων συναδέλφων που έχουν κάνει σπουδές και διαθέτουν γνώση, αλλά και εμπειρία πάνω στα εμφυτεύματα.

Η συμβουλή προς τους ασθενείς
Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα καλά οργανωμένο ιατρείο που διαθέτει την κατάλληλη ομάδα ειδικών για να ολοκληρώσει την οδοντιατρική του εργασία, μια ομάδα ιατρών που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και που θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού συνολικά, από την αρχή ως το τέλος. Να μην χρειαστεί δηλαδή, να πάει αλλού για το γναθοχειρουργικό κομμάτι, αλλού για το προσθετικό, αλλού για τη συντήρηση. Είναι καλό να μπορεί να απευθυνθεί σε μια ομάδα ιατρών που να την εμπιστεύεται και να κάνει όλη τη διαδικασία εκεί, όπου θα τον παρακολουθούν σωστά από τα Α ως το Ω, να έχουν την συνολική ευθύνη του περιστατικού. Κι αυτό, γιατί όταν προσέρχεται ένας ασθενής που δεν έχεις χειριστεί την περίπτωσή του εσύ εξαρχής, δεσμεύεσαι από τη χειρουργική διαδικασία που έχει πραγματοποιήσει ο άλλος γιατρός, η δουλειά που έχει προηγηθεί καθορίζει ως ένα βαθμό και τον μετέπειτα δικό σου σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την αξία της εμπιστοσύνης στη θεραπευτική σχέση, η οποία κτίζεται συν τω χρόνω. Πολλοί ασθενείς, έρχονται στο ιατρείο, ενημερώνονται για το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας και μετά αναζητούν την πιο οικονομική προσφορά για την πραγμάτωσή του. Το οικονομικό κριτήριο είναι σημαντικό, αλλά δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται σε αποκλειστικό παράγοντα επιλογής του γιατρού. Πάνω απ’ όλα, ο ασθενής θα πρέπει λαμβάνει άριστη ποιότητα θεραπείας και να αισθάνεται ασφαλής με τον γιατρό που θα συνεργαστεί και να πιστεύει ότι ο γιατρός του θα εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για εκείνον.

Καζάκου Ιωάννα Οδοντίατρος DDS, MSc.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματος σας.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

iliggos_zalh.jpg Ίλιγγος: Διάγνωση και θεραπεία - Ο ίλιγγος δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα στο οποίο ο ασθενής βιώνει ένα ψευδές αίσθημα περιστροφής με αστάθεια και ναυτία.Πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από τη ζάλη και την αστάθεια. Τούτο διότι το αίσθημα περιστροφής συνδέεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με το λαβύρινθο, το όργανο της ισορροπίας, ενώ το αίσθημα της αστάθειας κατά κανόνα με το […]
Υστεροσκόπηση Υστεροσκόπηση - Η υστεροσκόπηση είναι μια απλή και ανώδυνη μέθοδος με πολύ μεγάλη διαγνωστική ικανότητα. Υπάρχουν δύο ήδη υστεροσκοπήσεων, η διαγνωστική και η επεμβατική υστεροσκόπηση. 1) ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ Είναι μία μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας (ενδομήτριο) χωρίς να χρειάζεται να γίνονται τομές. Ο γυναικολόγος εισάγει μια […]
Εμφυτεύματα Εμφυτεύματα: Αποκαταστήστε ξανά το χαμόγελό σας - Τα εμφυτεύματα είναι μια σύγχρονη, επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών, τα οποία έχουν ένδειξη και στη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ασθενείς, καθώς μας χαρίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην θεραπεία με εμφυτεύματα θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια μικρά «μυστικά» που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία και τη […]
1100_2d5a0a7e-b0ef-4e03-955d-313354d2dc29.jpg ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ- ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - Είναι συχνό φαινόμενο ένας ακτινολόγος που ασχολείται με τη μαστογραφία να ανακαλύπτει ευρήματα μη ψηλαφητά αλλά ορατά μόνο απεικονιστικά, με τη μορφή μικροαποτιτανώσεων ή μικρών ογκιδίων. Εδώ συμβάλλει η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, που δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Οι εικόνες αυτές αναλύονται σε λεπτές […]
2945994.jpg Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης: Γιατί να επιλέξω την ενδοσκοπική χειρουργική; - Η Ενδοσκοπική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης αποτελεί μέρος των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Πραγματοποιείται διαδερμικά με μικρής έκτασης τομές δέρματος και τη χρήση μικροτεχνικών κάτω από μεγέθυνση. Έτσι αποφεύγεται η αιμορραγία και ελαχιστοποιείται η καταστροφή των παρακείμενων ιστών, επιτυγχάνοντας ένα άρτιο χειρουργικό αποτέλεσμα.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης (16 Οκτωβρίου), ο κ. Γεώργιος Βασταρδής, MD, […]
talk_glowingskin.jpg Τα 5 λεπτά που θα σας «μεταμορφώσουν» πριν τις διακοπές - Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να ανανεωθείτε πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας. Ακόμη κι αν έχετε ήδη τη βαλίτσα στο χέρι, μπορείτε να κάνετε διορθώσεις στο πρόσωπο και το λαιμό, που θα σας κάνουν όχι μόνο να νιώθετε αλλά και να είστε πιο όμορφη στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας.Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό το «εγχείρημα» είναι οι […]
Αυτοάνοσα Αυτοάνοσα στην Υπογονιμότητα - Αυτοάνοσα ορίζονται εκείνα τα νοσήματα που προκαλούνται από αλόγιστη και εσφαλμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιδίου του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει στόχο τη προστασία μας έναντι παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ικανότητας των κυττάρων του να αναγνωρίσουν το «ίδιο» από το «ξένο» και είτε να το απενεργοποιήσουν είτε να το καταστρέψουν. […]
6c90b035780a9223c83b84db311f8c76.jpg Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποια νόσος προμηνύει την εμφάνισή της; - Ένδειξη οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα ενδεχομένως να αποτελεί η ύπαρξη εξογκωμάτων στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών που ονομάζονται όζοι του Heberden, σύμφωνα με μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα, ακόμα και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο […]
images-91.jpg Καρκίνος Προστάτη: Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της άσκησης και της διατροφής; - Ανασταλτικό παράγοντα στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη αποτελεί η έντονη άσκηση, σύμφωνα με μια απόπειρα σύνθεσης της γνώσης της επιστημονικής κοινότητας για τον ρόλο της άσκησης και της διατροφής στον καρκίνο του προστάτη. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα αξιολόγησης μελετών, μεταναλύσεων και ανασκοπήσεων, παρότι η σωματική δραστηριότητα δεν μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου […]
1-6.jpg Όμιλος ΥΓΕΙΑ: -Στην αιχμή των εξελίξεων στον Τομέα Ογκολογίας - Ο Όμιλος ΥΓΕΙA, με ευθύνη για τη ζωή, βρίσκεται στην κορυφή των εξελίξεων της ιατρικής και τεχνολογικής επιστήμης και στον Τομέα της Ογκολογίας, προσφέροντας σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς, στα νοσοκομεία του, ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά από […]
foto-4.jpg ΜΗΤΕΡΑ: Δημιουργία Κέντρου Αθλητικών Κακώσεων και Υγείας αποκλειστικά για γυναίκες - Ένα εξειδικευμένο αθλητιατρικό Κέντρο αποκλειστικά για γυναίκες που θέλουν να αθληθούν και να διατηρηθούν σε υγεία και φόρμα με ασφάλεια, ξεκίνησε τη λειτουργία του στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.Το Κέντρο Αθλητικών Κακώσεων και Υγείας της Γυναίκας (Women’s Health and Sports Medicine Center) απευθύνεται σε επαγγελματίες αθλήτριες, απλές αθλούμενες που τρέχουν, κολυμπούν ή γυμνάζονται σε […]
pregnant.jpg Μαιευτήρας-Γυναικολόγος – Στην Ελλάδα… κάτι περισσότερο από γιατρός! - Φίλος, εξομολογητής, ψυχολόγος, συμπαραστάτης σε δύσκολες φάσεις της ζωής: κι όμως, αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα μαιευτήρα – γυναικολόγο με μια γυναίκα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η σχέση αυτή είναι πολυσύνθετη και ξεπερνά τα στενά ιατρικά όρια. Γιατί, όμως; Γράφει η Βασιλική Δημητρέλη Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις ΜΗΤΕΡΑ Αν ψάξει […]
10maxairi-thumb-large-1.jpg Πως η λιποαναρρόφηση βοηθάει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από το περιττό λίπος και να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο σώμα. - Η επίτευξη ενός καλλίγραμμου και καλοσχηματισμένου σώματος απαιτεί συνδυασμό καλής διατροφής και άσκησης. Ανεξάρτητα όμως από το επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης και της σωστής διατροφής υπάρχουν  μέρη του σώματος που συγκεντρώνουν δυσανάλογα τοπικά λίπος όπως είναι τα λεγόμενα «ψωμάκια» για τις γυναίκες και το αντιαισθητικό «σωσίβιο» για  τους άνδρες αλλά και σε άλλες περιοχές όπως […]
eyesfr.jpg Ο σταθερός συνδυασμός φαρμάκων αντιμετωπίζει το γλαύκωμα - Έτσι, μειώνεται η ενδοφθάλμια πίεση ενώ υποστηρίζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς Σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στη φαρμακευτική θεραπεία του γλαυκώματος προσφέρει ο σταθερός συνδυασμός φαρμάκων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οφθαλμίατροι που συμμετείχαν στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Γλαυκώματος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με θέμα «Οι νέες εξελίξεις στη φαρμακευτική θεραπεία του γλαυκώματος». «Το 50% των […]
images-45.jpg Η ΧΡΗΣΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΤΥΣΗ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ - Σε άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η στυτική δυσλειτουργία έχει μια πολύπαραγωγική αιτιολογία.  Ειδικότερα ο υπογοναδισμός (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) είναι ένα σοβαρό θέμα και αργά ή γρήγορα κάθε άνδρας που πάσχει από διαβήτη έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ο Dr. Yassin και η ομάδα του, ανακοίνωσαν στη πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής ουρολογικής […]
images-44.jpg Ανόρθωση Φρυδιών – Μετωπιαίο lift - Η ανόρθωση φρυδιών θεωρείται ως η βασική για την ανάδειξη των ματιών , απαλείφοντας την εντύπωση του κουρασμένου άνω βλέφαρου, καθώς και την μεγιστοποίηση της απόστασης μεταξύ του φρυδιού και ματιού που όλοι αναζητάμε. Με την ανόρθωση φρυδιών επιτυγχάνεται η μερική απάλειψη των ρυτίδων του προσώπου και του μεσόφρυδου για μια πιο νεανική εμφάνιση. Πώς […]
--3.jpg Αυτομεταμόσχευση λίπους για νεανική όψη και λάμψη - Όσο μεγαλώνουμε δύο είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο πρόσωπό μας. Η πρώτη είναι η χαλάρωση του δέρματος που οφείλεται στην επίδραση της βαρύτητας και η δεύτερη η απώλεια όγκου που αφορά τον σκελετό και τα μαλακά μόρια. Με την λιπομεταμόσχευση ή αυτομεταμόσχευση λίπους επαναφέρουμε τον χαμένο όγκο σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου για να […]
Αντισύλληψη Αντισύλληψη: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα - Οι σύγχρονες γυναίκες διαλέγουν να χρησιμοποιήσουν την αντισύλληψη για διάφορους λόγους, όπως: Ο έλεγχος και η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης Η προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (προφυλακτικό) Τα οφέλη που παρέχουν, εκτός της αντισύλληψης, τα αντισυλληπτικά χάπια Εκτιμάται παγκοσμίως ότι το 63% των γυναικών σε αναπαραγωγική περίοδο (77% στις ΗΠΑ) που βρίσκεται σε σχέση, […]
images-42.jpg Τι γίνεται μετά τις επεμβάσεις παχυσαρκίας; - Ο γαστρικός δακτύλιος τοποθετείται στη διάρκεια της επέμβασης χαλαρά γύρω από το στομάχι, αυτό σημαίνει ότι ο θάλαμός του δεν περιέχει καθόλου φυσιολογικό ορό. Για το λόγο αυτό ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τον πρώ­το μήνα μετά το χειρουργείο. Οι τροφές του θα πρέπει να είναι σε υγρή μορφή, μι­κρές σε ποσότητα […]
podia2.jpg Κιρσοί των κάτω άκρων, τι επιλογές θεραπείας έχω σήμερα; - Στις μέρες μας, ένας ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων, κατά την διαδικασία αναζήτησης μόνιμης, χειρουργικής λύσης, στο πρόβλημά του, πολλές φορές, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για την θεραπεία του. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά εργαλεία, διαφορετικά υλικά. Αν, επιπλέον, κάνει και χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την […]
1-1-1.jpg Δικαίωμα για τη γυναίκα η ψηφιακή μαστογραφία για καλύτερο διαγνωστικό έλεγχο - «Δικαίωμα της κάθε γυναίκας αποτελεί πλέον η ψηφιακή μαστογραφία, ειδικά μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφεί τη συγκεκριμένη εξέταση, η οποία αποτελεί μέρος του απαραίτητου απεικονιστικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», υπογραμμίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών. Η κατάσταση, […]
kilides-for-article.jpg Γεροντικοί λεκέδες – Υπερκερατώσεις! - Πρόκειται για τις σκούρες επίπεδες κηλίδες (γκρίζα, καφέ ή μαύρα στίγματα) που εμφανίζονται στο δέρμα με την πάροδο της ηλικιας και δημιουργούνται από υπερπαραγωγή μελανίνης, τοπικά. Λέγονται και ηλιακές κηλίδες. Εμφανίζονται συνήθως, στην περιοχή του μετώπου, στους κροτάφους, τα μάγουλα, το πηγούνι, το μπούστο, τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και σε όλα τα σημεία που […]
10-trofes-pou-kaine-to-lipos.jpg 10 τροφές που καίνε το λίπος! - Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.    Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι αυτές οι τροφές συμβάλλουν, επίσης, με θετικό τρόπο στην καύση λίπους και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους. 10 στοιχειώδεις υπερτροφές είναι: Μαύρα φασόλια: ένα φλυτζάνι […]
ofthalmiatros-eksetasi.jpg Δυσοίωνες προβλέψεις για το γλαύκωμα -   Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος  η οποία είναι από 12 – 18 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος (World Glaucoma Association)  δίνει στη δημοσιότητα μελέτες που αποδεικνύουν ότι για την επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον τομέα της υγείας και η έλλειψη ενημέρωσης κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, το οικονομικό κόστος […]
Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι: Γίνεται; - Βλεφαροπλαστική & lifting προσώπου χωρίς νυστέρι (αναίμακτα) Ολοι προσπαθούμε να νικήσουμε το χρόνο και να αιχμαλωτίσουμε τη νεότητα. Νέες πρωτοποριακές μέθοδοι αισθητικής ιατρικής μπορούν να εφαρμοστούν στο ιατρείο προσφέροντας ανώδυνη και αναίμακτη αντιγήρανση και μειώνοντας τον  χρόνο  αποθεραπειας . Η τεχνική plexr : Για βλεφαροπλαστικη ,μίνι λίφτινγκ και αφαίρεση ρυτίδων χωρίς τομές και ράμματα Βασίζεται […]
text43.jpg Εγκυμοσύνη: γιατί δεν κάνει καλό η ακινησία; - Η εγκυμοσύνη θεωρείται από πολλούς χρόνος ανάπαυσης, ελάχιστης μετακίνησης και, γενικά, μια εύθραυστη περίοδος, χωρίς δραστηριότητες. Όμως η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Γι’ αυτό – αν φυσικά και ο γυναικολόγος συμφωνεί και εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα – συνιστάται η συνέχεια των δραστηριοτήτων της μέλλουσας μητέρας, όπως και πριν. Στις φυσιολογικές εγκυμοσύνες, μάλιστα, οι ειδικοί […]
karpouzi.png 8 λόγοι που αγαπάμε το καρπούζι! - Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, το καρπούζι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση δυνατό άρωμα και ελάχιστες θερμίδες. Πέρα από την υπέροχη γεύση του, εδώ θα δείτε 8 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να φάτε καρπούζι σήμερα κιόλας. 1. Είναι γεμάτο με Θρεπτικά Συστατικά – Όχι θερμίδες! Μια μερίδα – 1 φλιτζάνι τσαγιού […]
1364479799b.jpg Happylift - Το Happylift είναι νέα τεχνική ανόρθωσης των δερματικών ιστών του προσώπου και του λαιμού, η οποία δημιουργήθηκε το 2013. H μέθοδος βασίζεται στην υποδερμική ανόρθωση και συγκράτηση των δερματικών ιστών με βιο-απορροφήσιμα χειρουργικά νήματα από την ουσία Caprolactone και αντιμικροβιακούς παράγοντες. Η Caprolactone είναι παγκοσμίως εγκεκριμένη ουσία για την δημιουργία χειρουργικών ραμμάτων. Συνεπώς εξασφαλίζει απόλυτη […]
sitting-on-toilet-thumb-large.jpg Ουρολοιμώξεις ! - Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η βακτηριακή εισβολή  στο ουροποιητικο συστήμα και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε μεταξύ ουρήθρας και νεφρού. Η ταξινόμηση των ουρολοιμώξεων είναι συνήθως βασισμένη σύμφωνα με την περιοχή της μόλυνσης — η λοίμωξη της κύστης είναι γνωστή ως κυστίτιδα, του νεφρού ως πυελονεφρίτις, και των ούρων ως βακτηριουρία. Οι άμεσες και έμμεσες δαπάνες των […]
wcd_logo_4c.jpg 4 μύθοι του καρκίνου…  - Η Παγκόσμια ημέρα του καρκίνου στις 4 Φλεβάρη 2014, θα βασιστεί στην επιτυχημένη εκστρατεία αφύπνισης για το καρκίνο, του περασμένου έτους, που είχε επικεντρωθεί στο στόχο 5, της παγκόσμιας διακήρυξης για τον καρκίνο: “ Να μειωθεί το στίγμα και να διαλυθούν οι μύθοι γύρω από τον καρκίνο, κάτω από τον τίτλο «Απομυθοποιώντας τους μύθους». Η Παγκόσμια […]
-1.jpg Διατροφή και υγεία - Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία (ΕΛ.Δ.Ε.) με πρόεδρο της τον κλινικό διαιτολόγο κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, διοργανώνει διήμερη εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με θέμα: Διατροφή και Υγεία, στις 30 & 31 Ιανουαρίου στο μετρό Συντάγματος. Σκοπός αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού για θέματα σωστής […]
7034138-christmas-snowman.jpg Οδηγίες για το κρύο: Πώς να μείνεις… άνθρωπος - Το 2015, όπως όλα δείχνουν, θα τι υποδεχτούμε με πολύ κρύο και χιόνια. Μπορεί μέσα στο σπίτι να υπάρχει θαλπωρή και ζεστασιά, τι κάνουμε όμως αν είμαστε έξω και το θερμόμετρο δείχνει κάτω από μηδέν βαθμούς; Η ειδική στον καιρό και στην παγωνιά συνεργάτις μας Σούζι Κρυουλιάρα μας δίνει συμβουλές για να ανταπεξέλθουμε στο κρύο […]
πνιγμό Ο πνιγμός δε μοιάζει με πνιγμό - Πολλά γράφονται αυτές τις μέρες γύρω από τον πνιγμό και δικαιολογημένα, αφού είναι η εποχή που ξεχυνόμαστε στις θάλασσες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Καθώς περνάνε δεκάδες άρθρα από τα μάτια μου καθημερινά, νόμιζα ότι τα είχα διαβάσει όλα για το θέμα. Μέχρι που βρέθηκα στο site του Mario Vittone, που είναι κορυφή σε […]
liste_alzheimer_50541.jpg Νέο τεστ αίματος θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ - Εξέταση 10 πρωτεϊνών προβλέπει την εμφάνιση της νόσου σε διάστημα ενός έτους με 87% ακρίβεια σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Μια εξέταση αίματος για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στο κυνήγι για τη θεραπεία. Μετά από μια δεκαετία ερευνών, με […]
sun_tanning.jpg Νέα έρευνα: Τα αντηλιακά δεν μας προστατεύουν! - Αλλάζει τα δεδομένα νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, καθώς, καταγράφει πως κανένα αντηλιακό, ακόμη και αυτό με δείκτη προστασίας (SPF) 50, δεν προστατεύει απόλυτα από τις εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες του ήλιου. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν, πρέπει κανείς να παίρνει κι άλλες προφυλάξεις, όπως να φοράει καπέλο ή ένα φανελάκι και να μην κάθεται πολλή ώρα […]
2013_1largeimg211_jan_2013_121921543blog.jpg Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού - Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να «χτυπάει» κόκκινο και τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει αύριο από τη Δυτική Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει κατά τόπους τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. […]
healthcareit2.jpg Mydoctors.gr - O οδηγός υγείας μας Το mydoctors.gr είναι ένας οδηγός υγείας ανά περιοχή, ο οποίος λειτουργεί ως εργαλείο ανεύρεσης ιατρών και άλλων ιατρικών παροχών. Παράλληλα, μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του, εξασφαλίζει εκπτωτικές κάρτες ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών για όλο τον κόσμο χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Η φιλοσοφία μας Το mydoctors.gr δημιουργήθηκε αφενός από […]
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΜΗΝΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ -   Η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού – ΕΧΕΜ και ο πρόεδρος της Καθηγητής Χρήστος Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο των σκοπών της εταιρείας για την ενημέρωση των Ελληνίδων, διοργανώνουν στις 15 & 16 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Μετρό Συντάγματος, ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα  «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού». Με σύνθημα «Είμαστε μαζί […]