Ο καρκίνος του μαστού, αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στη γυναίκα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει, με την στατιστική πιθανότητα εμφάνισης της νόσου να αυξάνεται με την ηλικία. Είναι ο πιο συχνός αλλά και παράλληλα ο πιο μελετημένος καρκίνος, γνωρίζοντας καλύτερα τη βιολογική συμπεριφορά του τα σύγχρονα όπλα μας είναι πιο αποτελεσματικά, επιπλέον καλύτερη η ποιότητα και αυξημένο το προσδόκιμο ζωής της κάθε γυναίκας με καρκίνο στο μαστό σήμερα, ξεκινώντας από τη διάγνωση του σε αρχικό στάδιο μέχρι και τη θεραπεία της προχωρημένης νόσου.
Στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ασφαλώς η προτεραιότητα μας είναι να απαλλαγεί η ασθενής μας από τον καρκίνο, ταυτόχρονα, όμως, να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μετά από τη χειρουργική επέμβαση, είτε υποβληθεί σε ογκεκτομή είτε σε μαστεκτομή.
Στις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού συμπεριλαμβάνεται η Ογκοπλαστική Χειρουργική. Ακολουθώντας ρητά τις αρχές της χειρουργικής ογκολογίας καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε ένα άριστο αποτέλεσμα κοντά στη φυσική εικόνα του στήθους, με τις λιγότερες επιπλοκές και τη γρηγορότερη επάνοδο της στη καθημερινότητα, έτσι ώστε η κάθε γυναίκα να καταφέρει να ανακτήσει τόσο τη σωματική, όσο και τη συναισθηματική της υγεία .
Η Ογκοπλαστική Χειρουργική,
περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ειδικών χειρουργικών τεχνικών έτσι ώστε να καταφέρουμε να σώσουμε και να διατηρήσουμε το μαστό. Σήμερα ακόμη και σε περιπτώσεις που συστήνεται ολική μαστεκτομή, μπορούμε να εφαρμόσουμε την πιο εξελιγμένη μέθοδο Ογκοπλαστικής Μαστεκτομής ή Συντηρητική Μαστεκτομή όπως ονομάζεται, κατά την οποία μπορεί να αφαιρεθεί εσωτερικά πλήρως ο όγκος μαζί με ολόκληρο το μαστό διατηρώντας το δέρμα και τη θηλή του μαστού και ανακατασκευάζοντας ταυτόχρονα το μαστό με πολλές μεθόδους αν και η πιο συχνά ενδεδειγμένη είναι η τοποθέτηση ενός μόνιμου ενθέματος σιλικόνης. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέθοδος αυτή μπορεί να υιοθετηθεί με απόλυτη επιτυχία ακόμη και σε περιπτώσεις με πρώιμο καρκίνο μαστού(DCIS) ή σε γυναίκες φορείς γονιδιακής μετάλλαξης, που δεν νοσούν αλλά θα ακολουθήσουν χειρουργική προφυλακτική αντιμετώπιση, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα στο μαστό.
Επιστημονικά αποδειγμένα η τάση στρέφεται σε ολοένα και πιο συντηρητικές χειρουργικές τεχνικές όσον αφορά και τη χειρουργική στη μασχαλιαία κοιλότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις με καρκίνο μαστού σήμερα συστήνεται η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού στη μασχάλη και όχι ο ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός που μπορεί να επιφέρει πολλές επιπλοκές όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Ο Χειρουργός μαστού σήμερα συμπλέει με μια ομάδα ειδικών στις παθήσεις μαστού και συναποφασίζει για την κάθε ασθενή πλέον εξατομικευμένα στην πιο ενδεδειγμένη μέθοδο και θεραπεία.
Ενθαρρυντικό μήνυμα στις Ελληνίδες ασθενείς, είναι ότι αν και οι τεχνικές αυτές αναπτύχτηκαν σε μεγάλα κέντρα αναφοράς για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγάλη εμπειρία και έρευνα, εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με επιτυχία και υψηλού επίπεδου εξειδίκευση.