xapia-xeria-antibiotika-pafsipona-nea.jpg

Κατάχρηση Αντιβιοτικών: Πώς σχετίζεται με την αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού

ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ

18 Νοεμβρίου, 2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) σήμερα και η ιατρική κοινότητα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, που σε κάποιες χώρες φθάσαμε να τα παίρνουμε σαν… καραμέλες.
Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους τον χρόνο – περισσότεροι και από τον καρκίνο.
Δύο είναι οι βασικές αιτίες πίσω από αυτό το πρόβλημα: η κατάχρηση των αντιβιοτικών (στην κοινότητα, στα νοσοκομεία, ακόμα και στην κτηνοτροφία), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται η διασπορά των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή.
«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον χειμώνα, ο οποίος φέρνει μαζί του τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, που έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι μας κατά καιρούς. Πολλοί, μόλις νιώσουν τα πρώτα συμπτώματα, όπως βήχα, πονόλαιμο ή καταρροή, σπεύδουν να καταναλώσουν κάποιο αντιβιοτικό. Όμως αυτή η ενέργεια, εκτός από λανθασμένη, μπορεί να αποβεί έως και καταστροφική για την υγεία», λέει η δρ Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
Τι είναι τα αντιβιοτικά και ποιος ο ρόλος τους
Τα αντιβιοτικά αποτελούν μία κατηγορία σωτηρίων φαρμάκων, που έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, που προκαλούνται αποκλειστικά από μικρόβια. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις λεγόμενες βακτηριακές λοιμώξεις. Επομένως δεν μπορούν να βοηθήσουν σε λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούνται από ιούς.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, πλέον, στη χώρα μας η χορήγηση αντιβιοτικών γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Από τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος, μετά από 46 χρόνια.
Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών;
Η λήψη αντιβιοτικών χωρίς λόγο, όχι μόνο δεν έχει κανένα όφελος, αλλά, απεναντίας, λειτουργεί αντίστροφα: τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά κι έτσι, αν χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά στο μέλλον για κάποια λοίμωξη, μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Έτσι δημιουργούνται «στρατιές» πολυανθεκτικών βακτηρίων, που δεν καταπολεμώνται εύκολα με τα αντιβιοτικά.
«Φανταστείτε να παίρνετε αντιβίωση για κάποιο μικρόβιο και αυτό να μην υποχωρεί ή να νοσηλεύεστε στο νοσοκομείο και να προσβληθείτε από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και τα αντιβιοτικά, που σας χορηγούν, να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα», τονίζει η κα Παταρίδου.
Πρώτη η Ελλάδα στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών
H Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία για τα αντιβιοτικά δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο: στην Ε.Ε. πέθαναν από ανθεκτικά μικρόβια 33.000 άνθρωποι μόνο το 2015. Επίσης υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα πεθάνουν παγκοσμίως περίπου 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες, με τα σημερινά δεδομένα, θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία ατυχήματα.
«Ειδικότερα, στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η γρίπη, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα», εξηγεί η δρ Παταρίδου.
«Κι αυτό γιατί οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, έχουν επηρεάσει πολύ την καθημερινότητα των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών, που ξεχνούν τη σημασία της σωστής διατροφής και της άθλησης. Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, καθώς και η έλλειψη άσκησης ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού και μας κάνουν πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις από ιούς και από μικρόβια», μας λέει η ειδικός.
Το ευτύχημα είναι ότι το 85% των λοιμώξεων αυτών οφείλεται σε ιούς που αυτοϊώνται, με τα συμπτώματα να υποχωρούν σε 4-5, το πολύ 10 μέρες, οπότε και δεν χρειάζεται αντιβίωση, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η κα Ανατολή Παταρίδου είναι σαφής: «Αυτό είναι κάτι, που θα το αποφασίσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος με ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης, του φάρυγγα – λάρυγγα ή των αυτιών, αν χρειάζεται. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως καλλιέργεια ρινικού ή φαρυγγικού εκκρίματος, streptest ή αξονική τομογραφία, για να διαπιστωθεί αν ευθύνεται κάποιο μικρόβιο και να χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβίωση.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης των αιτιών μιας λοίμωξης, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. Μόνον ο έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να καθορίσει το είδος, τη δοσολογία, τον τρόπο λήψης και τη διάρκεια που θα τη λαμβάνει ο ασθενής. Όσον αφορά στα παιδιά, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα και συχνότερα αντιβιοτικά».
Και η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ καταλήγει: «Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα, μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Γι’ αυτό πρέπει, όταν αρρωσταίνουμε, να απευθυνόμαστε στον ειδικό και να μην κάνουμε οι ίδιοι «τον γιατρό στον εαυτό μας», προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία και τη δύναμη του οργανισμού μας».

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 106419830 min Καλοκαίρι: Τα πιο συχνά προβλήματα αυτιών και μύτης - Για τους περισσότερους – και ειδικά για τα παιδιά – το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξεγνοιασιάς. Μπάνια στη θάλασσα και στην πισίνα, παιχνίδι στην άμμο, παγωτά. Για κάποιους, όμως, είναι μια εποχή, όπου προκύπτουν κάποια προβλήματα υγείας, που τους χαλάνε τις διακοπές και εν τέλει και τη διάθεση. Είναι οι μολύνσεις σε μύτη, αυτιά και […]
man-with-earache-is-holding-his-aching-ear-body-royalty-free-image-1604596031_.jpg Ακοή: Ποια είναι η Νο1 απειλή; - Άνθρωποι, αυτοκίνητα, μηχανές, μουσικές, τσακωμοί και εντάσεις στη δουλειά, στο σπίτι, έργα στους δρόμους. Οι θόρυβοι της πόλης δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε και μας ξεκουφαίνουν… κυριολεκτικά. Οι ειδικοί συμφωνούν. Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών μας. Ειδικότερα, μελέτες καταδεικνύουν ότι η έκθεση σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου μέσα από διάφορα χόμπι, όπως […]
16_sel.jpg Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΩΡΛ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ – ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑΣ - Ο προληπτικός έλεγχος στην ιατρική παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων και ειδικά του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ανησυχητική αύξηση. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του επιθηλίου της μύτης που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού έναντι κάποιων […]
05ef5907308f1002ad7cea6583596cfa_xl.jpg Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Τα πιο συχνά προβλήματα και οι τρόποι προστασίας - Κάθε άνθρωπος έχει φωνή, μοναδική στον κόσμο. Η ομιλία μας βοηθάει σε έναν σημαντικό βαθμό να επικοινωνούμε με τους άλλους.Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε πώς να την προφυλάσσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, εάν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Γιατί μπορεί μια βραχνή φωνή να είναι αισθησιακή, αλλά πιθανόν να σηματοδοτεί πλείστα […]
disfagia-1030x687-1.jpg Σιελογόνοι αδένες: Τα πιο συχνά προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται - Οι σιελογόνοι αδένες εντοπίζονται γύρω από το στόμα και τον λαιμό. Είναι αδένες, που εκκρίνουν σάλιο, συμβάλλοντας έτσι στην εφύγρανση των ιστών του στόματος, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής (βασική λειτουργία πλύσης ούλων και δοντιών), στην ομιλία, στην προετοιμασία των τροφών για καλή μάσηση, στη λειτουργία της γεύσης και στη λειτουργία της πέψης. Οι […]
img1398_3aba57160ca556879d3f543de86e38ef.jpg ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ - Μικρόβια, υγρασία, παχυσαρκία και τρόπος διατροφής αποτελούν βασικούς παράγοντες της ιγμορίτιδας. Δεν χρειάζεται πλέον να υποφέρετε: Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, που οφείλεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής, και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή […]
xapia-xeria-antibiotika-pafsipona-nea.jpg Κατάχρηση Αντιβιοτικών: Πώς σχετίζεται με την αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού - Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) σήμερα και η ιατρική κοινότητα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, που σε κάποιες χώρες φθάσαμε να τα παίρνουμε σαν… καραμέλες.Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους τον χρόνο […]
rinorragia.jpg Αιμορραγία από τη μύτη και το στόμα: Πότε πρέπει να ανησυχούμε - Η αιμορραγία από τη μύτη αφορά σε μικρά ή και σε πολύ μεγαλύτερα αγγεία της μύτης και είναι κάτι που, όταν συμβαίνει, προκαλεί φόβο, ιδιαίτερα σε παιδιά και σε ηλικιωμένους. Ωστόσο είναι κάτι που γίνεται συχνά και σπάνια είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, η ρινορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και εύκολα.Να σημειωθεί […]
masked-kid-678x381-1.jpg Μάσκα στα σχολεία: Πώς να πείσουμε τα μικρά παιδιά να τη φορούν - Λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς οι ειδικοί πασχίζουν να πείσουν τους αμφισβητίες ότι η μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό Sars Cov 2. Την ίδια ώρα πολλοί γονείς παιδιών μικρότερης ηλικίας κυρίως, προσπαθούν να τα μυήσουν στις νέες συμπεριφορές υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες στο σχολικό περιβάλλον […]
6ae3a2af5e94520aa268b398eeb0734c.jpg Τι προβλήματα δημιουργεί το στραβό ρινικό διάφραγμα; - Συνήθως για το ροχαλητό και για την υπνική άπνοια ενοχοποιούνται τα παραπανίσια κιλά. Όμως δεν είναι μόνο αυτά που επηρεάζουν, έχοντας αυτές τις επιπτώσεις. Η σκολίωση του διαφράγματος (γνωστή ως στραβό διάφραγμα) δυσχεραίνει την αναπνοή -συχνά σε μεγάλο βαθμό- κάνοντας τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα.Το ρινικό διάφραγμα είναι το τμήμα εκείνο, που στηρίζει […]