e37df743f9ec8e38c6332afab2b32fd7_xl.jpg

Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής: Ποιος είναι ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισής τους;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

26 Μαΐου, 2020

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματός μας. Ξεκινάει από τον θώρακα, συνεχίζει στην κοιλιά και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά προς όλα τα ζωτικά μας όργανα και τελικά στα πόδια μας. Διαθέτει πολύ ισχυρό τοίχωμα, το οποίο σε κάποιους ανθρώπους χαλαρώνει, με συνέπεια να διευρύνεται και να αυξάνει σε διάμετρο. Αυτή η περιοχή της αορτής ονομάζεται ανεύρυσμα. Το αορτικό ανεύρυσμα έχει την τάση με το χρόνο να αυξάνεται σε μέγεθος, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί αιφνιδίως να σπάσει (ρήξη) με συνέπεια βαρύτατη αιμορραγία.
Η αιτιολογία που οδηγεί στον σχηματισμό ανευρύσματος κοιλιακής αορτής δεν είναι καλά γνωστή. Αποτελεί πάθηση μεγαλύτερων ηλικιών, κυρίως >65 έτη, επηρεάζει περισσότερους άνδρες, σχετίζεται με το κάπνισμα και εμφανίζει οικογενειακή προδιάθεση.

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής αποτελεί πάθηση χωρίς συμπτώματα. Σπάνια, μπορεί να συνδυάζεται με άτυπο πόνο ή αίσθημα βάρους στη μέση ή στην κοιλιά. Κατά κανόνα αποτελεί τυχαίο εύρημα! Η σημαντικότερη εξέταση για τη διάγνωσή του είναι η απλή υπερηχογραφική μελέτη (ή το ‘τρίπλεξ’ της κοιλιακής αορτής), ενώ περαιτέρω έλεγχος γίνεται με αξονική τομογραφία (κυρίως πριν την αντιμετώπιση).

Η θεραπεία του ανευρύσματος γίνεται χειρουργικά, είτε κλασσικά, είτε με τη σύγχρονη ενδαγγειακή αντιμετώπιση, όταν η διάμετρός του είναι μεγαλύτερη από 5-5,5 εκατοστά (λόγω αυξημένου κινδύνου ρήξης). Σήμερα, από τα παλιά μεγάλα χειρουργεία κοιλίας, με παραμονή σε μονάδα εντατικής και μακρύτατη ανάρρωση, περάσαμε στην ενδαγγειακή εποχή.
Πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής αντιμετώπισης είναι οι ελάχιστες ή καθόλου τομές, ο ελάχιστος χειρουργικός χρόνος (<1.5 ώρα), οι ελάχιστες απαιτήσεις για αναισθησία, το πολύ διήμερη νοσηλεία σε απλό θάλαμο, η συνολικά ταχύτατη αποκατάσταση, κ.α..

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής εφαρμόζεται πλέον πάνω από 20 έτη, έχει εξελιχθεί εξαιρετικά και σήμερα αποτελεί την πλέον ώριμη επιλογή, στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ανεύρυσμα δεν αφαιρείται όπως στο χειρουργείο, αλλά αποκλείεται από την αιματική κυκλοφορία. Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε μέσα στην αορτή ένα ειδικό ‘στεντ’ καλυμμένο με ύφασμα και όλη η ποσότητα του αίματος διέρχεται μέσα από αυτό. Απαιτούνται μόνο δύο μικρές τομές στους βουβώνες (και όχι στην κοιλιά), κατόπιν με ειδικά ‘σύρματα’ καθετηριάζουμε το ανεύρυσμα και πάνω από αυτά οδηγούμε και συναρμολογούμε το ενδαγγειακό μόσχευμα, σφραγίζοντας ασφαλώς το ανεύρυσμα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι πλέον πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, στην πλήρως διαδερμική αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής. Από χρόνια γίνεται η προσπάθεια να αποφύγουμε ακόμη και αυτές τις μικρές τομές στις μηριαίες αρτηρίες, με ειδικές συσκευές, οι οποίες και ‘κλείνουν’ τα σημεία πρόσβασης χωρίς τομή και χωρίς αιμορραγία. Οι πλέον σύγχρονες συσκευές σύγκλεισης, έχουν εξαιρετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα , γι΄αυτό και χρησιμοποιούμε μόνον αυτές στην ομάδα μας.

Από τον αγγειοχειρουργό Ευάγγελο Νικολόπουλο

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

e37df743f9ec8e38c6332afab2b32fd7_xl.jpg Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής: Ποιος είναι ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισής τους; - Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματός μας. Ξεκινάει από τον θώρακα, συνεχίζει στην κοιλιά και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά προς όλα τα ζωτικά μας όργανα και τελικά στα πόδια μας. Διαθέτει πολύ ισχυρό τοίχωμα, το οποίο σε κάποιους ανθρώπους χαλαρώνει, με συνέπεια να διευρύνεται και να αυξάνει σε διάμετρο. Αυτή η […]