Η Άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αλλά για μερικούς συνανθρώπους μας είναι βασανιστικά ενοχλητική.
Άνθρωποι με ρινική καταρροή, που φταρνίζονται ακατάπαυστα, δακρύζουν συνεχώς και κυκλοφορούν με πολλά πακέτα χαρτομάντηλα καθημερινά, πρέπει να επισκεφτούν αλλεργιολόγο, γιατί πιθανότατα πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.
Ανάλογα με την χρονική διάρκεια των υπεύθυνων αεροαλλεργιογόνων, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής (αν τα αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν όλο το χρόνο, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων) ή εποχική (όπως συμβαίνει με τη γύρη δέντρων και χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο στη διάρκεια της ανθοφορίας τους, όπως συμβαίνει την Άνοιξη).
Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας καθώς επηρεάζει το 10 – 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Περίπου 30 – 50 δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλούνται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας! Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξησή της.
Τα κλασικά συμπτώματα και σημεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι τα εξής:
- Ρινική συμφόρηση: Είναι η «μπουκωμένη μύτη».
- Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας («σαν νερό»), συνήθως σε αρκετή ποσότητα.
- Ρινικός κνησμός (φαγούρα): Προκαλεί τη χαρακτηριστική κίνηση σκουπίσματος της μύτης προς τα πάνω και οδηγεί όταν χρονίζει στην εγκάρσια πτυχή της μύτης.
- Φταρνίσματα.
Άλλα συμπτώματα – σημεία είναι:
- Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.
- Οπισθορρινική καταρροή: Είναι η αίσθηση ότι κάτι «τρέχει» πίσω από την μύτη, προς τον φάρυγγα.
- Βήχας, είτε από την οπισθορρινική καταρροή, είτε από τη συνύπαρξη άσθματος.
- Ρινορραγία.
Η διάγνωση βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό, στην κλινική εξέταση και στον ειδικό αλλεργιολογικό έλεγχο.
Αλλεργιολογικός έλεγχος: Πώς γίνεται;
Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού, (skinpricktests) είναι μία εξέταση εύκολη και ανώδυνη. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αιμοληψία για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων στο αίμα. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, καθώς ο εντοπισμός του υπευθύνου αλλεργιογόνου καθορίζει και την κατάλληλη θεραπεία.
Τα συνηθέστερα αίτια αλλεργικής ρινίτιδας στον Ελλαδικό χώρο: γύρεις, ακάρεα οικιακής σκόνης, επιθήλια ζώων, μύκητες.
Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας βασίζεται σε τρείς άξονες: Αποφυγή αλλεργιογόνων, θεραπεία συμπτωμάτων με φάρμακα (συμπτωματική θεραπεία) και ειδική ανοσοθεραπεία (αιτιολογική θεραπεία).
Σημειώστε ότι, εάν η αλλεργική ρινίτιδα παραμεληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σοβαρές καταστάσεις όπως το άσθμα.
Η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική αιτιολογική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας. Χορηγείται από ειδικούς αλλεργιολόγους, είτε σε ενέσιμη, είτε ή σε υπογλώσσια μορφή για 3 – 5χρόνια. Εκτός από την αποτελεσματικότητά της, προλαμβάνει την ανάπτυξη νέων ευαισθητοποιήσεων σε αλλεργιογόνα και επηρεάζει τη φυσική πορεία της νόσου, αναστέλλοντας την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό άσθμα.
Από τον Αλλεργιολόγο, Παίδων – Ενηλίκων, Ψαρρό Φώτιο.