97365296_1761655053977516_4313036755990216704_o.jpg

Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Τι κάνω μετά;

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

18 Μαΐου, 2020

Ακόμα και σήμερα 40 χρόνια από την γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση και παρά τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε απόλυτα γιατί μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχε, ιδιαίτερα όταν τα έμβρυα είναι πολύ καλής ποιότητας.
Ο Δρ. Γ Ιωαννίδης σας αναλύει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το ζευγάρι αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η επιτυχία της εξωσωματικής είναι ένα περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει ως κύριους παράγοντες, τη γυναίκα ως δέκτη, τον άνδρα και το έμβρυο.
Τι πρέπει να ελέγξω ή/και να θεραπεύσω, αν έχω αποτύχει σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης;

ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

• Έλεγχος ανατομικών ανωμαλιών στη μήτρα με χρήση 3D υπερηχογραφίας και σαλπιγγογραφίας. Εξαιρετικά σημαντική είναι η διενέργεια υστεροσκόπησης με ταυτόχρονο “scratching” ενδομητρίου.
• Αποκλεισμός ή θεραπεία λοίμωξης του ενδομητρίου με παθογόνα μικρόβια πχ χλαμύδια, με εξέταση PCR κατόπιν βιοψίας του ενδομητρίου.
• Αποκλεισμός ή θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με υπογονιμότητα όπως η ενδομητρίωση με διενέργεια λαπαροσκόπησης.
• Έλεγχος δεκτικότητας ενδομητρίου με λήψη βιοψιών για ανεύρεση της καταλληλότερης ημέρας για εμφύτευση των εμβρύων.
• Πλήρης έλεγχος θρομβοφιλίας στη γυναίκα και μετέπειτα θεραπεία στον επόμενο κύκλο εξωσωματικής.
• Θεραπεία αναζωογόνησης του ενδομητρίου με PRP (Platelet Rich Plasma).
• Θεραπεία ενδομητρίου με παράγοντες διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων (GCS-F).

ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

• Πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος με καλλιέργεια.
• Αν υπάρχει διαταραχή στο σπέρμα, πρέπει να γίνει έλεγχος κατάτμησης DNA σπέρματος (DFI) καθώς και έλεγχος οξειδωτικού stress.

ΣΤΑ ΕΜΒΡΥΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις το «κλειδί» για την επιτυχία είναι η,

• Προεμφυτευτική διάγνωση των εμβρύων με πλήρη έλεγχο των χρωμοσωμάτων (Complete Genome Screening, CGS).

Η αποτυχία στη σύλληψη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα λάθη στον αριθμό των χρωμοσωμάτων. Χαρακτηριστικά στην ηλικία των 40 ετών το 75% των εμβρύων είναι μη φυσιολογικά, ενώ στα 42 έτη το ποσοστό ανεβαίνει έως 90%
Με τη νέα τεχνική γίνεται βιοψία εμβρύων με πλήρη χρωμοσωμικό έλεγχο και στη συνέχεια καταψύχονται χωρίς αυτά εμφυτευθούν στη μήτρα. Η γυναίκα υποβάλλεται σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρις ότου ανευρεθούν 1-2 υγιή έμβρυα τα οποία αποψύχονται και εμφυτεύονται με ποσοστό επιτυχίας 65-70%.

Παγκοσμίως ένα μεγάλο ποσοστό θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης καταλήγουν σε αποτυχία, και αυτό προκαλεί μεγάλη σύγχυση στα ενδιαφερόμενα ζευγάρια. Η αποτυχία εμφύτευσης πρέπει να σταματήσει να είναι περιορισμός στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται πλήρως από τον Δρ Ιωαννίδη και την ομάδα του και έχουν οδηγήσει ήδη στην γέννηση πολλών υγιών παιδιών.
Από τον χειρουργό- γυναικολόγο, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, Γεώργιο Ιωαννίδη

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

97365296_1761655053977516_4313036755990216704_o.jpg Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Τι κάνω μετά; - Ακόμα και σήμερα 40 χρόνια από την γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση και παρά τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε απόλυτα γιατί μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχε, ιδιαίτερα όταν τα έμβρυα είναι πολύ καλής ποιότητας.Ο Δρ. Γ Ιωαννίδης σας αναλύει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το ζευγάρι αν υπάρχουν […]
images-114.jpg PRP και Εξωσωματική Γονιμοποίηση Μια νέα μέθοδος αναζωογόνησης του ενδομητρίου και των ωοθηκών - Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος που έχει εμπλουτιστεί με αιμοπετάλια 4-5 φορές περισσότερο σε αριθμό από το κυκλοφορούν αίμα. Το PRP μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και την αναγέννηση των κυττάρων εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που περιλαμβάνει. Η διαδικασία περιλαμβάνει αιμοληψία της ασθενούς και εν […]
shutterstock_76263970.jpg Παχυσαρκία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Στον τομέα της γυναικολογίας και της αναπαραγωγής, η παχυσαρκία συνδέεται με τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, τη στειρότητα, τις αποβολές και τις μαιευτικές επιπλοκές. Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας στις δυτικές κοινωνίες. Έχει συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω διαφόρων παθολογιών. H παχυσαρκία φαίνεται να βλάπτει την ανθρώπινη αναπαραγωγή μέσω διαφόρων […]
Ηλικία και γονιμότητα Ηλικία και γονιμότητα - Η γονιμότητα μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία Είναι σημαντικό να τονίσουμε από την αρχή ότι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανότητες για σύλληψη είναι η ηλικία της γυναίκας. Όταν η γυναίκα γίνεται 36 ετών η πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την πιθανότητα που είχε σε ηλικία των 20 […]
exosomatiki-gonimopoiisi-65-1190x781.jpg ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ - Οι περισσότερες μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνονταν μέχρι πρόσφατα με χορήγηση ενέσιμης φαρμακευτικής αγωγής. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένας νέος ορίζοντας δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς χρήση φαρμάκων. Που οφείλεται η νέα εξέλιξη? Στην πλήρη κατανόηση του κύκλου της γυναίκας και του τρόπου που αναπτύσσεται και ωριμάζει το ωάριο, καθώς και […]