shutterstock452934040.jpg

Ευρυαγγείες: Απαραίτητη η εξειδικευμένη θεραπεία τους

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

16 Ιουνίου, 2020

Ευρυαγγείες είναι οι αντιαισθητικές μικρές κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν “σπασμένα αγγεία” αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα.

Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κατ’ εξοχήν το γυναικείο φύλο. Οι σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης τους είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη ενώ η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη κίνησης, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κανόνα αισθητικό πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός ίσως, από ένα τοπικό κάψιμο ή τσούξιμο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από συμπτώματα δυσανάλογα έντονα, μπορεί να αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου”, να αποτελούν δηλαδή ένδειξη ανεπάρκειας μεγαλύτερων φλεβών που βρίσκονται πιο βαθιά. Επομένως πριν την έναρξη της θεραπείας είναι σκόπιμος ο έλεγχος με έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) ολόκληρου του φλεβικού δικτύου του άκρου.

Η βάση της θεραπείας των ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία, η έγχυση δηλαδή στις παθολογικές φλέβες με μια πολύ λεπτή βελόνα ειδικού διαλύματος, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη του φλεβικού τοιχώματος με αποτέλεσμα η φλέβα τελικά να υφίσταται ίνωση και να εξαφανίζεται. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, είναι ασφαλής, ανώδυνη και γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και μετά τοποθετείται γύρω από το πόδι ένας ειδικός ελαστικός επίδεσμος ή κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης που είναι απαραίτητο να παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, συνήθως 5-10 ημέρες. Στο διάστημα αυτό η καθημερινή δραστηριότητα και άσκηση γίνεται κανονικά αλλά η έντονη σωματική άσκηση και η γυμναστική καλό είναι να αποφευχθεί για μία εβδομάδα περίπου.

Ο σύγχρονος όμως, τρόπος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών είναι η θερμοπηξία!
Η θερμοπηξία έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις ευρυαγγείες μικρής διαμέτρου (<0,3mm), οι οποίες δεν είναι εφικτό να αντιμετωπισθούν με σκληροθεραπεία.

Μέσω μίας πολύ λεπτής βελόνας (διαμέτρου 0,055 – 0,15 mm, ανάλογα με την περιοχή του σώματος) εφαρμόζεται στο τοίχωμα της φλέβας ένα κύμα υψηλής συχνότητας (4MHz), το οποίο προκαλεί θερμική βλάβη με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη καταστροφή και συρρίκνωση της φλέβας (θερμοπηξία) χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί.
Κάθε συνεδρία διαρκεί 15-20 λεπτά και είναι δυνατόν να θεραπευθούν 30-50 εκ. ευρυαγγειών. Μετά τη θεραπεία δεν απαιτούνται επίδεσμοι ή κάλτσες, όπως στη σκληροθεραπεία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στη δραστηριότητα του.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, αν και στα σημεία της θεραπείας υπάρχει αρχικά ερυθρότητα, για 24-48 ώρες και στη συνέχεια μικρά σημάδια σαν “γρατσούνισμα γάτας”, τα οποία υποχωρούν σταδιακά σε 2-4 εβδομάδες.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε σημεία του σώματος όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί σκληροθεραπεία π.χ. πρόσωπο και στήθος, ενώ, σε αντίθεση με το laser, είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις εποχές του χρόνου.

Από τον Αγγειολόγο – Αγγειοχειρουργό, Χρήστο Ρηγόπουλο

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

shutterstock452934040.jpg Ευρυαγγείες: Απαραίτητη η εξειδικευμένη θεραπεία τους - Ευρυαγγείες είναι οι αντιαισθητικές μικρές κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν “σπασμένα αγγεία” αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα. Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κατ’ εξοχήν το γυναικείο φύλο. Οι σημαντικότερες αιτίες […]
MyDoctors shutterstock 153180368 min Φλεβική θρόμβωση: ενημερωθείτε και προφυλαχθείτε - Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή ή αλλιώς θρομβοεμβολική νόσος, όπως αποκαλούνται από κοινού, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας της σύγχρονης εποχής. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες στην Ελλάδα, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, […]
MyDoctors shutterstock 1666819588 min Κιρσοί: θεραπεία μίας ημέρας - Τι είναι οι κιρσοί και πώς εμφανίζονται; Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως “φλεβίτες” ή “φλεβίτιδα”. Για την εμφάνιση τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα ενώ άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης ειναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και, ειδικά […]
135288.jpg Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: η σιωπηλή απειλή - Η αορτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αρτηρία του ανθρωπίνου σώματος. Ξεκινά από την καρδιά, διασχίζει το θώρακα ως θωρακική αορτή, δίνοντας κλάδους που παρέχουν αίμα στην κεφαλή, τον εγκέφαλο και τα άνω άκρα, διέρχεται το διάφραγμα και πλέον ως κοιλιακή αορτή δίνει κλάδους που διανέμονται στα κοιλιακά σπλάχνα και στους νεφρούς και τελικά χωρίζεται […]