22263331_shutterstock_179225633.jpg

ΜΠΑΙΠΑΣ Ή ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ:

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

20 Ιουλίου, 2020

Σύμφωνα με νέα μελέτη*, η αντιμετώπιση της Στεφανιαίας νόσου με Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (μπαιπάς) παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη θνητότητα σε σχέση με την Αγγειοπλαστική.

Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη -Μπαιπάς είναι η πιο συχνή καρδιοχειρουργική επέμβαση παγκοσμίως. Ο χειρουργός αφαιρεί ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο, συνήθως από το στήθος, το χέρι, ή το πόδι. Αφού το συνδέσει, συνήθως πάνω στην αορτή, το ράβει πάνω σε μία στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς σε σημείο που να παρακάμπτει το στενωμένο τμήμα της. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια νέα οδός ελεύθερης ροής αίματος για την άρδευση του μυοκαρδίου.

Η Αγγειοπλαστική με ενδοπρόθεση – στεντ (Α+Στ)  αποτελεί μια μη χειρουργική επέμβαση. Ένας λεπτός, εύκαμπτος καθετήρας με ένα μπαλόνι στο άκρο του, περνά μέσα από μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή τον βραχίονα. Αυτός προωθείται μέσα στη στενωμένη στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς όπου φουσκώνει για να διαστείλει τη στένωση. Στη συνέχεια, μια ενδοπρόθεση, μεταλλικός κυλινδρικός νάρθηκας, τοποθετείται μέσα στην διασταλμένη στεφανιαία αρτηρία ώστε να αποφευχθεί η επαναστένωση. Ειδικά φάρμακα καλύπτουν εσωτερικά το στεντ και συμβάλλουν στην αποτροπή της αντίδρασης του οργανισμού με κίνδυνο την επαναστένωση.

Ποια είναι η μέθοδος επαναγγείωσης των ασθενών με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο;

Η απάντηση στο δίλημμα καρδιοχειρουργική επέμβαση ( μπαιπάς) ή αγγειοπλαστική δεν είναι πάντα απλή.

Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι το μπαιπάς είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας. Αυτό αφορά στους ασθενείς με περισσότερες από μία στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες.
Η ανάλυση επικεντρώθηκε στη θνησιμότητα, επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και την ανάγκη επανεπέμβασης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η θνησιμότητα ανά έτος για τους ασθενείς στην ομάδα μπαιπάς ήταν 7,2%. Από την άλλη μεριά, η ομάδα Α+Στ ανέδειξε ποσοστό θνησιμότητας ανά έτος 11,5%.
Η ομάδα μπαιπάς παρουσίασε χαμηλότερα ποσοστά επανεισαγωγής σε νοσοκομεία 28,1% έναντι 38,4% και ποσοστά επανεπέμβασης 1,0% έναντι 6,7% σε σύγκριση με την ομάδα Α+Στ.
Ένα σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι διεξήχθη τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν στεντς νέας γενιάς.

Τυχαιοποιημένες μελέτες συγκρίνουν ασθενείς με πολυαγγειακή νόσο ή νόσο στελέχους και ανέδειξαν ότι η θνησιμότητα από όλα τα αίτια στα 5 χρόνια ήταν σημαντικά χαμηλότερη με μπαιπάς σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Το μπαιπάς πρέπει να συστήνεται και σε ομάδες ασθενών που δεν υποφέρουν αναγκαστικά από διαβήτη και δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.

Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη– Αγγειοπλαστική: Ποια μέθοδος πλησιάζει τη φυσιολογική λειτουργία;
Η Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη παρέχει ροή αίματος σε ολόκληρο το μυοκάρδιο. Η Αγγειοπλαστική αντιμετωπίζει συνήθως τη στένωση ενός μόνο αγγείου ενώ είναι επιρρεπής σε επαναστένωση.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς την Αγγειοπλαστική επειδή αποτελεί λιγότερο επεμβατική μέθοδο.
Ωστόσο, όταν ο ασθενής φτάσει στη στιγμή της θεραπευτικής επιλογής, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τα δεδομένα που αναφέρθησαν πιο πάνω.
Αρκετοί αποφεύγουν την καρδιοχειρουργική επέμβαση επειδή “ανοίγεται το στήθος” και πιστεύουν ότι η αγγειοπλαστική είναι καλύτερη και ασφαλέστερη. Η αγγειοπλαστική σίγουρα κοστίζει λιγότερο, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συντομότερη, ταχύτερη ανάνηψη κ.λπ. Πρέπει όμως να εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη, τους πιθανούς κινδύνους και τα δεδομένα των μελετών.

Διαδικασία Επιλογής Μεθόδου Θεραπείας

Η λήψη περίπλοκων αποφάσεων σε ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο απαιτεί την Ομάδα Καρδιάς. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει καρδιοχειρουργούς και καρδιολόγους.
Ο ρόλος της ομάδας συχνά περιορίζεται επειδή ο καρδιολόγος- καθετηριαστής προχωρά σε Αγγειοπλαστική κατά την διεξαγωγή μια διαγνωστικής στεφανιογραφίας. Αξίζει να γίνει μια διακοπή να τεθεί ο προβληματισμός για τη βέλτιστη στρατηγική επαναγγείωσης αυτού του ασθενούςκαι και να ζητηθεί η γνώμη καρδιοχειρουργού στη λήψη της απόφασης.
Η προσέγγιση αυτή αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων στην παροχή επαναγγείωσης ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να προαχθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Η Ομάδα Καρδιάς με τον ειδικό καρδιολόγο και καρδιοχειρουργό μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ακούσει και τα δύο μέρη, τις διαφορετικές προοπτικές τους και να λάβει μια πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση.

Από τον καρδιοχειρουργό Νικόλαο Μπουμπούλη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

22263331_shutterstock_179225633.jpg ΜΠΑΙΠΑΣ Ή ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: - Σύμφωνα με νέα μελέτη*, η αντιμετώπιση της Στεφανιαίας νόσου με Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (μπαιπάς) παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη θνητότητα σε σχέση με την Αγγειοπλαστική. Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη -Μπαιπάς είναι η πιο συχνή καρδιοχειρουργική επέμβαση παγκοσμίως. Ο χειρουργός αφαιρεί ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο, συνήθως από το στήθος, το χέρι, ή το πόδι. Αφού το συνδέσει, συνήθως πάνω στην αορτή, […]
bigstock-138313337.jpg Ο ρόλος του καρδιοχειρουργού στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων - Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Η εκφύλιση και ασβεστοποίηση των φύλλων της βαλβίδας προκαλεί στένωση, μείωση της ροής του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Μόλις οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα, κατά μέσο όρο […]
Αορτοστεφανιαία Πολυαγγειακή Στεφανιαία Νόσος: Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (Μπαϊπάς) ή Αγγειοπλαστική - Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αντιμετώπιση της Στεφανιαίας νόσου με Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (μπαιπάς) παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη θνητότητα σε σχέση με την Αγγειοπλαστική. Ο ρόλος της Ομάδας Καρδιάς είναι καθοριστικός στη λήψη αποφάσεων από έναν πλήρως ενημερωμένο ασθενή. Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (Μπαιπάς) – Αγγειοπλαστική Η επεμβατική αντιμετώπιση των ασθενών με στεφανιαία νόσο περιλαμβάνει την: Καρδιοχειρουργική επέμβαση της […]
kardia-1.jpg Κυτταρική μυοκαρδιοπλαστική και θεραπεία με βλαστοκύτταρα - Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο και ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από καρδιακή προσβολή, αυξάνεται σταθερά. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται όπως: θρομβόλυση, αγγειοπλαστική και stent και αορτοστεφανιαία παράκαμψη περιορίζονται στο να διακόψουν μόνο μια διαδικασία σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούν να βελτιώσουν ή να αποκαταστήσουν […]