prostateexam1.jpg

Τι συμπτώματα δίνει η χρόνια προστατίτιδα στον άνδρα και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται οριστικά

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

1 Ιουλίου, 2020

Η προστατίτιδα είναι μια σειρά από χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις πού λαμβάνουν χώρα στον προστάτη αδένα, και που με την σειρά τους επηρεάζουν όλο το ουρογεννητικό σύστημα του άνδρα.
Η κύρια αιτία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων της χρόνιας προστατίτιδας, είναι μικροβιακή.
Πολλοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι για χρόνια, παρά τις τακτικές επισκέψεις στον ουρολόγο τους πιστεύοντας ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα, καθώς τα όποια συμπτώματα ή ενοχλήματα ή και επιπλοκές μπορεί να παραμένουν σε χαμηλή ένταση και να μην γίνονται τόσο αισθητά.
Κατά αυτόν τον τρόπο παραμένουν υποβόσκοντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σωστή κατανόηση των συμπτωμάτων είναι απολύτως κρίσιμη για τη θεραπεία της κατάστασης και για τη διάσωση της ζωής τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Προστατίτιδας;
1.Στυτική & σεξουαλική δυσλειτουργία: Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να είναι ένας δείκτης χρόνιας προστατίτιδας.
2.Αυξημένη συχνότητα αριθμού των ουρήσεων (Συχνουρία): Η χρόνια προστατίτιδα αυξάνει σταδιακά τη συχνότητα της ούρησης από 3-4 φορές την ημέρα, που είναι και η φυσιολογική συχνότητα, σε περισσότερες από 6-8 φορές.
3.Βραδινή ούρηση (Νυχτουρία): Η φυσιολογική κατάσταση είναι ότι, τις νυχτερινές ώρες και ειδικότερα κατά την διάρκεια τού ύπνου, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναγκαστική αφύπνιση προκειμένου να ουρήσουμε.
4.Μειωμένη ισχύς / ροή ούρησης: Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ροή των ούρων πρέπει να είναι δυνατή, από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωση της.
5.Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
6.Δυσκολία έναρξης ούρησης: Στα φυσιολογικά άτομα η έναρξη ούρησης λαμβάνει χώρα άμεσα όταν βρεθούν στην τουαλέτα.
7.Απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος ούρησης
8.Υπογονιμότητα / Δυσκολία στη σύλληψη : Όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της γυναίκας είναι φυσιολογικά, το σπέρμα φαίνεται να είναι υπεύθυνο για το 50% -60% των περιπτώσεων, όπου τα ζευγάρια έχουν δυσκολία στη σύλληψη (δηλ. ανδρική υπογονιμότητα /στειρότητα).
9.Αίσθημα γενικής & χρόνιας κόπωσης
10.Χρόνιο Προστατικό Σύνδρομο Άλγους: Υπάρχει μια ποικιλία αλλοιώσεων και επακόλουθων επιδράσεων από την χρόνια φλεγμονή στον προστατικό ιστό, που οδηγεί σε ποικίλα κλινικά συμπτώματα και σύνδρομα πόνου, ανάλογα με την τοπογραφική εκδήλωσή της.
11.Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους: Αίσθημα πόνου / πίεσης / βάρους / μουδιάσματος / καύσους στην περιοχή της πυέλου
Πως επιτυγχάνεται η θεραπεία;
Εφαρμόζεται μία πρωτοποριακή αναίμακτη μέθοδος θεραπείας χρόνιας φλεγμονής και υπερπλασίας του προστάτη. Γίνεται με ειδικές προστατικές, συνθλιπτικές πιέσεις στον προστάτη και την εφαρμογή ενδοπροστατικών εγχύσεων των αντιμικροβιακών ουσιών. Σε γενικές γραμμές το βασικό στάδιο περιλαμβάνει 20 -40 θεραπείες του προστάτη με συνθλιπτικές πιέσεις, που μπορούν να γίνονται μία ή δύο φορές την ημέρα, σε καθημερινή βάση, συνδυαζόμενες στο τέλος με ενδοπροστατική ένεση αντιμικροβιακών ουσιών. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και επαναληπτικές θεραπείες.
Η αξιολόγηση της θεραπευτικής πορείας γίνεται μετά το τέλος κάθε ομάδας θεραπειών με πλήρη έλεγχο που περιλαμβάνει: Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη, Υπερηχογράφημα νεφρών, Ουροδόχου κύστεως, Ορχεων, Ουρομετρικό έλεγχο και Καλλιέργεια προστατικού υγρού και σπέρματος.
Με την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου τα αποτελέσματα επιτυχούς ριζικής αντιμετώπισης, φτάνουν στο 80%, ενώ με κάθε επαναληπτική θεραπεία η πιθανότητα αυξάνεται κατά 15-20%.
Από τον ουρολόγο-ανδρολόγο Παύλο Γεωργιάδη

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

prostateexam1.jpg Τι συμπτώματα δίνει η χρόνια προστατίτιδα στον άνδρα και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται οριστικά - Η προστατίτιδα είναι μια σειρά από χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις πού λαμβάνουν χώρα στον προστάτη αδένα, και που με την σειρά τους επηρεάζουν όλο το ουρογεννητικό σύστημα του άνδρα.Η κύρια αιτία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων της χρόνιας προστατίτιδας, είναι μικροβιακή.Πολλοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι για χρόνια, παρά τις τακτικές επισκέψεις στον ουρολόγο τους πιστεύοντας ότι δεν […]
thumbnail-14.jpg Αιματουρία - Τι σημαίνει αιματουρία ; Α. Αιματουρία είναι ή ύπαρξη ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα σε ποσότητες ελάχιστες μη ορατές πού ανιχνεύονται μικροσκοπικά (δηλαδή στα μικροβιολογικά εργαστήρια με την χρήση μικροσκοπίου) ή σε ποσότητες μεγαλύτερες πού είναι ορατές με γυμνό μάτι δηλαδή μακροσκοπικά όταν ό άρρωστος ουρεί και τά ούρα του φαίνεται ότι περιέχουν αίμα. Η αιματουρία […]
dibujo20150116-jes-extender-thejesextender-com.jpg Μικροφαλία! - Τι είναι ή Μικροφαλία (μικρό πέος) Η μικροφαλία είναι κλινικός όρος πού χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πολύ μικρό σε μέγεθος πέος .Σε ένα ιδεατό κόσμο εάν κάποιος γεννιέται με μικρό πέος δεν θα έπρεπε να αποτελεί ιατρικό πρόβλημα εκτός και εάν το πέος προκαλούσε πόνο ή δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε να λειτουργεί σε ένα […]
ximagem_noticia_5-jpg-pagespeed-ic-sdwmtntvvq.jpg Μικροφαλία -     Τι είναι ή Μικροφαλία (μικρό πέος) Η μικροφαλία είναι κλινικός όρος πού χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πολύ μικρό σε μέγεθος πέος .Σε ένα ιδεατό κόσμο εάν κάποιος γεννιέται με μικρό πέος δεν θα έπρεπε να αποτελεί ιατρικό πρόβλημα εκτός και εάν το πέος προκαλούσε πόνο ή δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε να λειτουργεί […]
Χρόνια προστατίτις - 1. Τι είναι η Χρόνια Προστατίτιδα; Είναι φλεγμονή του προστάτη αδένα. Κύρια αιτία είναι η λοίμωξη από μικρόβια. Δεδομένο επακόλουθο είναι η δημιουργία λειτουργικών ή οργανικών βλαβών στο επίπεδο της ουρήθρας και των υπολοίπων οργάνων του ουρογεννητικού συστήματος. Οι βλάβες αυτές προκαλούν αρκετές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της ούρησης, στην ικανότητα αναπαραγωγής και στη σεξουαλική […]
girl-painful-cramps.jpg Χρόνια Κυστίτις - 1. Τι είναι η χρόνια κυστίτιδα; Είναι ένα κλινικό σύνδρομο πού χαρακτηρίζεται από περιόδους με εξάρσεις και υφέσεις και μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να εκδηλώνονται μαζί ή και ξεχωριστά και με ένταση που ποικίλει ανά περίπτωση όπως άλγος ούρησης, συχνουρία, επιτακτική ούρηση και υπερηβικό άλγος. Τα αίτια πρόκλησης μπορεί να είναι μικρόβια, ιοί ή […]