4dac239bb57f3d5c45cdb6a6eb969112.jpg

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Τεστ παπ και εμβολιασμός θα εξαλείψουν μελλοντικά τη νόσο

ΠΛΕΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

21 Φεβρουαρίου, 2020

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν τύπο της νόσου για την οποία υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, αλλά και εμβόλιο.

Παρόλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως κάθε χρόνο παγκόσμια, διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες (το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και από αυτές περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από τη νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ σε 13.000, και στην Ελλάδα σε 400.

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος και μάλιστα εμφανίζεται πλέον κυρίως σε γυναίκες 30 – 40 ετών.

Επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου

Έναρξη σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία – μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων
Κάπνισμα
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα – ανοσοκαταστολή
Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.

Γυναίκες που δεν είχαν ποτέ σχέσεις δεν έχουν την τάση / είναι πολύ σπάνιο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου, εν αντιθέσει με αυτές που είχαν πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα με διάφορους συντρόφους, καθώς και καπνίστριες.

Προστατευτικοί παράγοντες

Εμβολιασμός κατά του HPV (μπορεί να συνταγογραφηθεί από τους παιδιάτρους και γυναικολόγους – προτιμάται η ολοκλήρωση του εμβολιασμού πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου)
Ετήσιος έλεγχος με τεστ Παπανικολάου.

Μια νόσος με αθόρυβα τα αρχικά συμπτώματά της

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του τραχήλου είναι ασυμπτωματικός, ενώ ανάλογα με την έκταση της βλάβης (στάδιο) αποφασίζεται η καλύτερη αντιμετώπιση για την ασθενή.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία ανεξάρτητη από την περίοδο, αίμα μετά από τη σεξουαλική επαφή και αίμα μετά την κλιμακτήριο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) και πυελικό (κάτω κοιλία) πόνο.

Η διαδικασία της δημιουργίας του καρκίνου στον τράχηλο περνάει από προκαρκινικές βλάβες που στη πλειοψηφία των περιπτώσεων περιγράφονται ως CIN (Cervical Intraepithelial Neoplasia). Η κύρια αιτία CIN και καρκίνου του τραχήλου είναι ο ιός HPV. Ο ιός αυτός έχει πάνω από 100 διαφορετικούς υποτύπους.

Οι υπότυποι χωρίζονται σε υψηλού και χαμηλού ρίσκου με τους πρώτους να έχουν μεγαλύτερη τάση να δημιουργούν εμμένουσες λοιμώξεις και βλάβες στον τράχηλο. Η ομάδα αυτή των ιών υψηλού ρίσκου αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του τραχήλου και υπάρχει εμβόλιο που μπορεί να προστατεύσει γυναίκες και άνδρες για πάνω από το 85% των νέων περιπτώσεων λοίμωξης (ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 9-15 ΕΤΩΝ).

Όλα ξεκινούν από τους ιούς HPV

Ο ιός HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που ΔΕΝ είναι απαραίτητο να μεταδόθηκε από την τελευταία σεξουαλική επαφή της ασθενούς. Η πλειονότητα των σεξουαλικά ενεργών ατόμων έχει έρθει σε επαφή με κάποιο υπότυπο του ιού HPV σε κάποιο σημείο της ζωής τους, χωρίς πιθανότατα να το καταλάβουν, ενώ δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε ύπνωση για χρόνια μέσα στο σώμα μέχρι να εκδηλωθεί.

Για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου απαιτείται μεγάλο διάστημα και ξεκινάει με αλλαγές στα κύτταρα που ανιχνεύονται με το Τεστ Παπανικολάου. Ενδεικτικά, χρειάζονται περίπου 10 – 15 χρόνια ,στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από την αρχική λοίμωξη μέχρι την καρκινογένεση.

Κατά συνέπεια, στον ετήσιο έλεγχο μπορεί να εντοπιστούν πολύ πρώιμες αλλαγές οπότε και μπορεί να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

b_23039_or_2018-09-27_134314.jpg Η Ρομποτική Χειρουργική «σύμμαχος» των γυναικών με καρκίνο - Ο καρκίνος του ενδομητρίου συναντάται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες και αφορά πρωτίστως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 60 έτη. Σπάνια διαγιγνώσκεται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί να γίνει αντιληπτός σε αρχικό στάδιο, καθώς τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν «θορυβούν» τις ασθενείς, ώστε να […]
χειρουργική Ρομποτική χειρουργική στη Γυναικολογία. Η τεχνολογία του αύριο στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική - Ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής τρόπος για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική, γνωστή ευρύτερα ως ρομποτική χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική έρχεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο στις χειρουργικές επεμβάσεις υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής τεχνικής. Η χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Ο […]
Ακράτεια Ακράτεια ούρων - Περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν: Αυξημένη επιθυμία για ούρηση Αυξημένη συχνότητα ούρησης ανά ημέρα (πάνω από 8 φορές) Διακοπή του ύπνου κατά τις νυκτερινές ώρες προκειμένου μια γυναίκα να αδειάσει την κύστη της Απώλεια ούρων πριν μια γυναίκα καταφέρει να φτάσει στην τουαλέτα Η υπερδραστήρια κύστη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά επηρεάζει περίπου το 10% […]
4dac239bb57f3d5c45cdb6a6eb969112.jpg Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Τεστ παπ και εμβολιασμός θα εξαλείψουν μελλοντικά τη νόσο - Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν τύπο της νόσου για την οποία υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, αλλά και εμβόλιο. Παρόλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως κάθε χρόνο παγκόσμια, διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες (το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και από αυτές περίπου οι μισές […]
gynaikologiki_ogkologia_691186021.jpg Γυναικολογικός καρκίνος: Προλαμβάνεται; - Ο γυναικολογικός καρκίνος αποτελεί μια οντότητα με πολλαπλές εκφάνσεις. Παρά το γεγονός ότι οι διάφορες δομές των γεννητικών οργάνων γειτνιάζουν, η εμφάνιση καρκίνου σε κάθε ένα από τα γυναικολογικά όργανα έχει διαφορετικό δυναμικό κακοήθειας, διαφορετική διαδικασία καρκινογένεσης και απαιτεί διαφορετική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Τέσσερεις είναι οι βασικές ομαδοποιήσεις που αναφέρονται στην γυναικολογική ογκολογία ανάλογα και […]