fat.jpg

Λαπαροσκοπική ενισχυμένη γαστρική πτύχωση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

ΣΚΡΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

7 Φεβρουαρίου, 2020

Παχυσαρκία είναι η εξεσημασμένη αποταμίευση λίπους στον οργανισμό που προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής. Η παχυσαρκία είναι μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που στη διαδρομή της επιπλέκεται με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και νοσήματα του σκελετού και των αρθρώσεων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι κατ’ αρχάς συντηρητική με δίαιτες, ίσως κάποια φάρμακα και πιθανώς ψυχολογική παρέμβαση. Δυστυχώς όμως, οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα θεραπευτικά μέσα. Οι δίαιτες προκαλούν γρήγορα απογοήτευση και τις περισσότερες φορές διακόπτονται χωρίς κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Οι περιορισμένες δυνατότητες της συντηρητικής θεραπείας και το βαρύ κοινωνικο-οικονομικό κόστος, ωθούν όλο και περισσοτερους πάσχοντες στη λύση της χειρουργικής. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η χειρουργική είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει μαζική και μακροχρόνια απώλεια βάρους, να βελτιώσει τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου (σάκχαρο, χοληστερίνη, υπέρταση) και να μειώσει κατά 30-40% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η γαστρική πτύχωση είναι μια απο τις νεότερες τεχνικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και λειτουργεί περιορίζοντας τη χωρητικότητα του στομάχου. Στην επέμβαση αυτή το στομάχι αναδιπλώνεται (πτυχώνεται) προς το εσωτερικό του με ειδικές ραφές και παίρνει μορφή σωλήνα όπως και στο γαστρικό μανίκι (sleeve) χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο τμήμα του. Ουσιαστικά με την αναδίπλωση καταργείται το τμήμα εκείνο του στομάχου που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος (ρεζερβουάρ), αφήνοντας την δίοδο της τροφής ανεπηρέαστη.
Η νέα τεχνική της ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζουμε τα τελευταία 5 χρόνια είναι αποδεδειγμένα η πιό ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση πολλαπλής πτύχωσης. Η συγκεκριμένη τεχνική εξέλιξη αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία και προϊόν κλινικής μελέτης που ήδη δημοσιεύσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου στο Obesity Surgery. Διαφέρει απο τις προηγούμενες τεχνικές (απλή και τριπλη πτύχωση) στο ότι η καθήλωση του στομάχου γίνεται σε διπλό στρώμα εξασφαλίζοντας τη στεγανότητα ενώ η καθήλωση του γαστρικού τοιχώματος γίνεται με πενταπλές ραφές για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μονιμότητα της συρραφής. Γίνεται επίσης χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων λόγω αντίδρασης του οργανισμού στο υλικό των ραμάτων, αλλά επίσης διευκολύνει και την (πιθανή) μελλοντική αναστροφή της επέμβασης. Με την ενισχυμένη πτύχωση, η χωρητικότητα του στομάχου περιορίζεται μέχρι και 10 φορές και η πλειοψηφία των ασθενών χάνει το 80-90% του παραπανήσιου βάρους, μέσα σε 10-12 μήνες.
Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, με μηδενικό κίνδυνο επιπλοκών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες.
Η έλλειψη επιπλοκών, η αναστρεψιμότητα και η εξαιρετική προοπτική απώλειας βάρους καθιστούν τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια αξιόλογη εναλλακτική βαριατρική επέμβαση. Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).

Πλεονεκτήματα της super γαστρικής πτύχωσης

• Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
• Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά στον οργανισμό,διότι χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράματα.
• Η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
• Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες).
• Έχει το χαμηλότερο κόστος απο όλες τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

fat.jpg Λαπαροσκοπική ενισχυμένη γαστρική πτύχωση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας - Παχυσαρκία είναι η εξεσημασμένη αποταμίευση λίπους στον οργανισμό που προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής. Η παχυσαρκία είναι μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που στη διαδρομή της επιπλέκεται με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και νοσήματα του σκελετού και των αρθρώσεων. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι κατ’ αρχάς […]