cholidoxoskystianatomia.jpg

Διερεύνηση ηπατοχολικών παθήσεων

ΠΙΝΙΑΛΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

18 Σεπτεμβρίου, 2019

Το ήπαρ είναι τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά του σώματος, καλυμμένο από τις κατώτερες πλευρές και είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Οι λειτουργίες του αφορούν το φιλτράρισμα των ουσιών του σώματος (αίματος), τη ρύθμιση (έλεγχο) της πηκτικότητας του αίματος, την παραγωγή της χολής και τη ρύθμιση των λιπιδίων και του σακχάρου του οργανισμού.
Το πάγκρεας, είναι ένας αδένας τοποθετημένος πίσω από το στομάχι σε επαφή με την οπίσθια επιφάνεια της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το πάγκρεας έχει δύο σημαντικές λειτουργίες. Απελευθερώνει ουσίες που βοηθούν την πέψη των τροφών και παράγει ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη σε ισορροπία με την έκκριση γλυκαγόνης, είναι μία ορμόνη που καθιστά ικανή τη χρήση και τη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος από το σώμα.
Το χοληφόρο δέντρο αναφέρεται στην χοληδόχο κύστη και τις συνδέσεις της (χολαγγεία), οι οποίες οδηγούν τη χολή (το υγρό), που παρασκευάζεται στο ήπαρ, να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
α. ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Αυτός μπορεί να χρειάζεται για τη διερεύνηση:
– Ετήσιου έλεγχου check up,
—– Αναιμίας – έλλειψη σε ερυθρά αιμοσφαίρια.
—– Σακχαρώδους Διαβήτη – το σώμα είναι ανίκανο να μετατρέψει τα σάκχαρα σε ενέργεια λόγω έλλειψης ινσουλίνης.
—– Ηπατικής Λειτουργίας – η διαπίστωση ότι το ήπαρ λειτουργεί φυσιολογικά.
—– «Καρκινικών Δεικτών» – έλεγχος για χημική δραστηριότητα που μπορεί να υποδεικνύει έναν όγκο.
—– Επιπέδων Ουρίας και Ηλεκτρολυτών – αυτά τα επίπεδα μπορεί να μεταβάλλονται από μία πληθώρα ιατρικών καταστάσεων, ιδιαιτέρως της νεφρικής λειτουργίας.
β. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
(1) ΥΠΕΡΗΧΟΣ
Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει για να βρεθεί η αιτία του κοιλιακού σας άλγους είτε για να ελεγχθεί το ήπαρ ή το πάγκρεάς σας. Ο υπέρηχος γίνεται στο ακτινολογικό τμήμα, χρησιμοποιώντας ακίνδυνα ηχητικά κύματα.
(2) ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ
Από εξειδικευμένο προσωπικό (Γαστρεντερολόγος) με την εισαγωγή κεφαλής υπερήχου μέσω γαστροσκοπίου και την λήψη ή όχι βιοψίας
(3) ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (C.T.)
Αυτή είναι μία περισσότερο διαγνωστική (αποσαφηνιστική) εξέταση της κοιλιακής σας χώρας. Απαιτείται να ξαπλώσετε ακίνητοι σε ένα τραπέζι, ενώ ένας σαρωτής (προσομοιάζων με στεφάνη) μετακινείται πάνω-κάτω στο τραπέζι γύρω σας.
(4) ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (M.R.I.)
Είναι μία ακόμη εξέταση της κοιλιακής σας χώρας. Αυτή χρησιμοποιεί μία μαγνητική πηγή ως σαρωτή. Εξαιτίας αυτού, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει ο,τιδήποτε μεταλλικό μέσα στο σώμα σας, π.χ. βηματοδότης, υλικά οστεοσύνθεσης και εάν είναι απομναγνητισμένα, επιβάλλεται να το δηλώσετε σε κάποιο από τα μέλη του προσωπικού προ της εξέτασης.
(5) ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΚΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (M.R.C.P.)
Αυτή η εξέταση είναι παρόμοια της προηγούμενης και δίνει μία πιο λεπτομερή ανάλυση της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατός σας δίνοντας έμφαση στον χοληδόχο και παγκρεατικό πόρο. Γίνεται συχνά πριν από την E.R.C.P. κάποιες φορές αντί αυτής.
(6) ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΚΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (E.R.C.P.)
Αυτή είναι μία εξέταση που γίνεται στο ενδοσκοπικό τμήμα/κέντρο πεπτικών διαταραχών. Συνήθως διενεργείται ύπο ήπια νάρκωση. Το ενδοσκόπιο (μία μακριά, λεπτή, εύκαμπτη, σωληνοειδής κάμερα) διέρχεται προσεκτικά από το στόμα σας, προς τα κάτω έως το δωδεκαδάκτυλο. Ένας μικρός, πολύ λεπτός σωλήνας εισάγεται στο χοληδόχο πόρο και μία χρωστική ενίεται.
Αυτή η εξέταση επιτρέπει τη λήψη λεπτομερών ακτινογραφικών εικόνων του χοληφόρου δέντρου. Χολόλιθοι μπορούν να αφαιρεθούν και όπου υπάρχει στένωση των αυλών (σωλήνων) μπορούν να τοποθετηθούν εσωτερικά χωροδικτυώματα (stents) ώστε να παροχετεύεται η χολή.
ΠΟΤΕ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πάντα η διαπίστωση ύπαρξης λίθων ή πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη, μας υποχρεώνει σε προγραμματισμένη επέμβαση, ακόμα και εάν δεν προκαλούνται συμπτώματα. Μόνοι περιορισμοί που βέβαια απαιτούν και τις αντίστοιχες τροποποιήσεις στη διατροφή, είναι προβλήματα υγείας που καθιστούν την επέμβαση και οποαδήποτε επέμβαση γενικά, εξαιρετικά επικίνδυνη. Στην τελευταία περίπτωση οδηγούμε τον ασθενή στο χειρουργείο, μόνο όταν η παθολογία του οργάνου (χοληδόχος κύστη) απειλή την ζωή αυτή καθ’αυτή, οπότε με δεδομένο το υψηλό εγχειρητικό ρίσκο επιλέγεται η οδός της επέμβασης για ανοικτή χολοκυστεκτομή ή χολοκυστοστομία.
– Επανειλημμένες υποτροπές πόνου (ηπατικού κολικού) που κατόπιν ελέγχου μας υποχρεώνουν σε επέμβαση.
– Διαταραχή ηπατικής βιολογίας (ηπατικά ένζυμα, ίκτερος) με εύρημα όγκου στις απεικονιστικές εξετάσεις
– Δυσπεπτικά ενοχλήματα με πεπαχυσμένο τοίχωμα χοληδόχου κύστης ανεξαρτήτως ύπαρξης λίθων ή λάσπης εντός αυτής
– Χολολιθίαση
– Πολύποδες χοληδόχου κύστης
– Όγκος ή όγκοι σε Πάγκρεας ή Ήπαρ
– Συνυπάρχουσες παθήσεις που επιβαρύνονται ή δυσχεραίνουν αντίστοιχα τους θεραπευτικούς χειρισμούς
– Διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα που απαιτούν ερευνητική λαπαροσκόπηση για άμεση όραση, λήψη video, ή λήψη βιοψιών από ύποπτες εστίες
Από τον γενικό χειρουργό Διονύσιο Πινιαλίδη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors PINIALIDHS shutterstock 1219160038 min Καρκίνος παχέος εντέρου. Πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία - Ο Καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθη νόσο στους άντρες (μετά τον πνεύμονα και τον προστάτη) και στις γυναίκες (μετά τον πνεύμονα και τον μαστό). Η συνήθης ηλικία εμφάνισής του, με εξαίρεση τις κληρονομικές μορφές είναι μετά το 50ο έτος και γι’ αυτό συστήνεται η κολονοσκόπηση στην ηλικία αυτή. Ο Γενικός Χειρουργός […]
skin.jpg Όγκοι μαλακών μορίων: Προσοχή και διερεύνηση - Καθημερινά παρατηρούμε σχηματισμούς με τη μορφή του όγκου, της ελιάς ή βλάβης με πρήξιμο και φυσαλίδα στο σώμα μας, και αντί να απευθυνθούμε στον ιατρό για εξέταση ή αντιμετώπιση, αδιαφορούμε πολλές φορές από φόβο ή άγνοια, αγνοώντας τον κίνδυνο!Εικασίες του τύπου…δεν σε ενοχλεί, μην το ενοχλείς …ή άλλες παρόμοιες φράσεις στερούνται επιστημονικότητας, γι’ αυτό δεν […]
cholidoxoskystianatomia.jpg Διερεύνηση ηπατοχολικών παθήσεων - Το ήπαρ είναι τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά του σώματος, καλυμμένο από τις κατώτερες πλευρές και είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Οι λειτουργίες του αφορούν το φιλτράρισμα των ουσιών του σώματος (αίματος), τη ρύθμιση (έλεγχο) της πηκτικότητας του αίματος, την παραγωγή της χολής και τη ρύθμιση των λιπιδίων και του σακχάρου του οργανισμού.Το πάγκρεας, είναι […]
karkinos-paxeos-enterou.jpg Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση - Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ενδέχεται να μην παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου. Όταν ωστόσο εμφανίσει συμπτώματα, αυτά είναι τα εξής: Αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)Αίμα στα κόπρανα σαςΠόνος ή δυσφορία στην κοιλιακή περιοχήΑδυναμία, ή κόπωσηΑνεξήγητη απώλεια βάρουςΑναιμία Ορισμένες φορές συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα των περιστατικών […]