Σήμερα ευρισκόμαστε στην εποχή της εικόνας και ως γνωστόν << Μία εικόνα χίλιες λέξεις>>. Οι πληροφορίες που δίνει η εικόνα και η camera πλέον είναι πολύ μεγάλες σε αριθμό και οι λεπτομέρειες που ανακαλύπτεις σε βοηθούν ώστε να δράσεις πιο σωστά, πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο καταστροφικό αποτέλεσμα.
Έτσι, μετά την επανάσταση της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής η επανάσταση συνεχίζεται κι ενδοσκοπικά πλέον μέσω της NOTES τεχνικής που βρήκε πιο πραγματιστική προσέγγιση στο ορθό με την εφαρμογή των μεθόδων TAMIS και TaTME. Η TAMIS είναι τα αρχικά των λέξεων Trans Anal Minimal Invasive Surgery και η TaTME των Transanal Total Mesorectal Excision.
Έτσι με την TAMIS δύναται να γίνει μια minimal εκτομή καλοήθων πολυπόδων και κάποιων καρκινικών που υπακούουν σε κριτήρια τοπικής εκτομής από το ορθό και το κατώτερο σιγμοειδές.
Το κέρδος από την TAMIS είναι ότι θεωρείται τεχνική που σέβεται το όργανο (παχύ έντερο) και διενεργείται μέσω φυσικής οπής ( NOTES) χωρίς διενέργεια τομής στο δέρμα με αποτέλεσμα την γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας του παχέος εντέρου.
Η κλασσική χειρουργική απαιτεί μεγάλες τομές και η παραμονή στο νοσοκομείο μεγαλύτερη της εβδομάδας καθώς γίνεται εκτομή παχέος εντέρου (ορθού) ενώ με την ΤΑΜΙS το πολύ μία διανυκτέρευση ειδάλλως κι ως εξωτερικός ασθενής. Επίσης εάν ο πολύποδας είναι πολύ κοντά στον σφιγκτηριακό μηχανισμό μπορεί να απαιτηθεί προσωρινή ή μόνιμη κολοστομία.
Επίσης στην TAMIS με την βοήθεια της χρωστικής της ινδοκυανίνης και με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την camera μπορεί να γίνει ανεύρεση λεμφαδένα φρουρού κοντά στον όγκο για την αφαίρεσή του και εξέτασή του (ταχεία βιοψία).
Εάν ο όγκος είναι μεγαλύτερος και κοντά στον σφιγκτηριακό μηχανισμό μπορεί να γίνει διατομή του ορθού διορθικά και TME ( TaTME) (Total Mesorectal Excision) για καλύτερο ογκολογικό καθαρισμό και λεπτομερέστερη αποκατάσταση της αναστόμωσης και ειδικότερα σε παχέως και άνδρες ασθενείς με στενή πύελο προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα με μικρότερο τραυματισμό των πέριξ ιστών (αυτόνομα νεύρα, ουροποιητικό σύστημα).
Όλα αυτά βεβαίως απαιτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό με την ειδική συσκευή TEM καθώς και κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία του χειρουργού.
Επομένως, είναι πολύ επιτακτικές για εφαρμογή αυτές οι τεχνικές διότι ελαττώνουν κατά πολύ την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης κολοστομίας και καλύτερης μετεγχειρητικής αποκατάστασης.