img_5320.jpeg

Υπηρεσίες τηλεοφθαλμολογίας σήμερα στην Ελλάδα. Ελληνική καινοτομία για την ελληνική πραγματικότητα.

ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

13 Μαΐου, 2019

Μετά από πέντε χρόνια έρευνας και εξέλιξης, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω το έργο μου, την πρώτη τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία στον κόσμο, σαν εμπορικό προϊόν. Η ελληνικής έμπνευσης και ελληνικής κατασκευής, σε συνεργασία με την OptoHellas, τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο οφθαλμολογίας στο μέγαρο μουσικής στην Αθήνα στις 15 – 17 Φεβρουαρίου. Η απήχηση που είχε η συσκευή στους ευρωπαίους και Έλληνες συναδέλφους μας ήταν μεγάλη.

Πλέον η τηλεοφθαλμολογία είναι εφικτή. Ορμώμενος από την εμπειρία που είχα τα τελευταία τρία χρόνια με τη συμμετοχή μου σε αποστολές στα ακριτικά νησιά μας, πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να παρέχω λύση στους νησιώτες μας. Η κατασκευή αυτή, είχε δοκιμαστεί, και τα αποτελέσματα είχαν παρουσιαστεί το 2014 στο πανευρωπαϊκό συνέδριο οφθαλμολογίας στην Λουμπλιάνα. Ουσιαστικά πρόκειται για το βασικό εργαλείο των οφθαλμιάτρων, τη σχισμοειδή λυχνία, το οποίο πλέον είναι τηλεχειριζόμενο.

Αυτό επιτρέπει σε ένα οφθαλμίατρο να εξετάσει έναν ασθενή, ο οποίος βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεχειρισμού. Μαζί με ένα σύνολο άλλων συσκευών, οι οποίες δίνουν άλλα κομμάτια κλινικής πληροφορίας, ο οφθαλμίατρός θα μπορεί με ασφάλεια να διαγνώσει και να συστήσει θεραπεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε απομακρυσμένα νησιά.
Την κατασκευή αυτή την ονόμασα Ιθάκη, βάζοντας κάτω από αυτό το όνομα όλα αυτά τα μικρά νησιά και το όραμα μου. Η οδύσσεια για την Ιθάκη συνεχίζει και έχουμε ακόμα πολλά μπροστά μας, αλλά ξέρω ότι η ρότα είναι σωστή και θα είναι ένα επιτυχημένο ταξίδι, γιατί η Ιθάκη φαίνεται. Ένα ταξίδι Made in Hellas.

Ο Δρ. Ιορδάνης Χατζηαγγελίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα και μαθήτευσε στην Ελληνική Παιδεία. Ξεκίνησε τις ιατρικές σπουδές του, στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (1084) στην Ιταλία, ακολούθησε το πρόγραμμα Εrasmus και έκανε κλινική άσκηση στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, Ισπανία και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έκανε πλήρη ειδικότητα στο “Οφθαλμιατρείο Αθηνών” όπου απέκτησε ισχυρά θεμέλια πάνω στην οφθαλμολογία και μεγάλη χειρουργική εμπειρία σε πλήθος επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για να το τεκμηριώσει δε αυτό , ανέπτυξε ο ίδιος μια σχετική εφαρμογή για iPhone, με σκοπό την καταγραφή των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων του.
Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Παρίσι, είναι αναγνωρισμένος ακόλουθος (Fellow) της Ευρωπαϊκής Οφθαλμολογικής Εταιρίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εξειδικευόμενος στις παθήσεις του αμφιβληστροειδή στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, στο Σικάγο, ΗΠΑ, δίπλα από τον κ. Καθηγητή Lee Μ. Jampol , επικεφαλής της μεγαλύτερης πολυκεντρικής μελέτης πάνω στην Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (DRCR.net) και ειδικό στα σύνδρομα Λευκών Εφήμερων Κηλίδων.(WhiteDotsSyndromes). Εκτός των άλλων, ο Δρ Χατζηαγγελίδης είναι καινοτόμος και ευρηματικός. Θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της Τηλεοφθαλμολογίας και της κάτ’οικον οφθαλμολογικής εξέτασης, ενώ κατέχει τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της Οφθαλμολογίας.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_5320.jpeg Υπηρεσίες τηλεοφθαλμολογίας σήμερα στην Ελλάδα. Ελληνική καινοτομία για την ελληνική πραγματικότητα. - Μετά από πέντε χρόνια έρευνας και εξέλιξης, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω το έργο μου, την πρώτη τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία στον κόσμο, σαν εμπορικό προϊόν. Η ελληνικής έμπνευσης και ελληνικής κατασκευής, σε συνεργασία με την OptoHellas, τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο οφθαλμολογίας στο μέγαρο μουσικής στην Αθήνα στις 15 – 17 […]
1-1-225x300.jpg Tι είναι η Τηλεοφθαλμολογία και πώς εφαρμόζεται; - Είναι η Παροχή  ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών οφθαλμολογίας σε απομακρυσμένα νησιά και χωριά της χώρας μας, μέσω τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη της χώρας μας , που καταδεικνύει ότι υπάρχουν πάρα πολλά νησιά τα οποία έχουν έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  και εν προκειμένω  οφθαλμιάτρων, ανακύπτουν προβλήματα αδυναμίας διάγνωσης και θεραπείας επειγόντων περιστατικών και παρακολούθησης χρονίων […]