Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλει δέρμα ή και αρθρώσεις.
Στη δερματική προσβολή μπορεί να επιπλακούν και οι τρίχες (μαλλιά) ή τα νύχια, ενώ το ποσοστό του προσβεβλημένου δέρματος ποικίλλει από 2% ως 90% της συνολικής δερματικής επιφάνειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα με ποσοστά που ξεκινούν από 10% και φτάνουν στο 50% όταν και οι δυο γονείς έχουν ψωρίαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έναρξη της νόσου μπορεί να γίνει ακόμα και από την παιδική ηλικία.
Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ανθρώπου ή μπορεί να προκαλείται από κάποιον εκλυτικό παράγοντα όπως λοίμωξη από β – αιμολυτικό στρεπτόκοκκο, έναρξη αντίυπερτασικής αγωγής η ένα πολύ βαρύ stress ψυχολογικό ή σωματικό.
Η ψωρίαση σαν νόσημα δεν είναι μεταδοτικό, δεν κολλάει δηλαδή και αφορά συγκεκριμένα μέρη του σώματος (δέρμα, μαλλιά, νύχια ή και αρθρώσεις) είναι αρκετά συχνό νόσημα, πολυμελετημένο και επομένως γνωστό στο ευρύ κοινό.
Το πιο σημαντικό: Δεν είναι θανατηφόρο.Γιατί λοιπόν το να έχει κάποιος ψωρίαση δημιουργεί τόσο τρόμο και προς τι ο πανικός; Σε μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχει καταδειχθεί ότι η πτώση του επιπέδου της ποιότητας ζωής είναι αντίστοιχη και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη από την πτώση στο επίπεδο της ποιότητας ζωής ενός ατόμου με καρκίνο.
Οι λόγοι πολλοί:Η όλη εικόνα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και επειδή αφορά το δέρμα αρκετές φορές δύσκολο να κρυφτεί.
Η ψωρίαση θεωρείται ταμπού γιατί αρκετές φορές μπερδεύεται στο μυαλό των ανθρώπων με την ψώρα.
Επιπροσθέτως, κάποιοι δείχνουν με την συμπεριφορά τους αποστροφή, περιέργεια ή και τρόμο όταν θα πρέπει να υπάρξει ανθρώπινη επαφή.
Σε όλα αυτά, ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο ψωριασικός ασθενής ήδη βρίσκεται σε μία μάλλον άσχημη και δύσκολη θέση να βλέπει συνέχεια τον εαυτό του έτσι, να νιώθει ότι τον προδίδει το ίδιο του το σώμα, να βγάζει τα ρούχα του και να γεμίζει λέπια όλος ο χώρος κ.λπ.
Μην ξεχνάμε ότι η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια συστηματική φλεγμονή του οργανισμού.
Για πάρα πολλά χρόνια οι θεραπείες που προτείναμε για την ψωρίαση είχαν πολλές παρενέργειες, επηρέαζαν τους αιματολογικούς ή βιοχημικούς δείκτες, προκαλούσαν τοξικότητα στο ήπαρ, διαταραχή στη νεφρική λειτουργία, υπέρταση, φωτοτοξικότητα κ.λπ. για όλους αυτούς τους λόγους οι ασθενείς έπρεπε να υποβάλλονται πολύ συχνά σε εξετάσεις αίματος. Άλλες φορές πάλι οι θεραπείες ήταν ενοχλητικές και γίνονταν δύσκολα π.χ. επάλειψη αλοιφών σε όλο το σώμα, φωτόλουτρα σε θαλάμους εκπομπής UVA ακτινοβολίας κ.λπ. Έτσι οι ασθενείς δεν συμμορφώνονταν και γρήγορα απογοητεύονταν.
Τώρα πια τα φάρμακα που δίνουμε για τον έλεγχο της ψωρίασης είναι πολύ πιο ασφαλή και με πολύ πιο εύκολο δοσολογικό σχήμα. Η γνώση της νόσου όπως επίσης και η συνεχιζόμενη έρευνα που γίνεται γύρω από αυτήν μας προσφέρουν την δυνατότητα να δίνουμε λύσεις στους ασθενείς μας.
Ψυχολογική υποστήριξη και γνώση της νόσου είναι τα καλύτερα εφόδια για την αντιμετώπιση της.
Η φαρμακευτική αγωγή εξατομικεύεται για να ταιριάζει στο προφίλ του κάθε ασθενούς, ενώ κάθε χρόνο έχουμε και ένα καινούριο φάρμακο που κυκλοφορεί για την ψωρίαση.
Συμπερασματικά.
Η ψωρίαση ελέγχεται. Υπάρχουν λύσεις για κάθε ασθενή προσαρμοσμένες στα μέτρα του και στις ανάγκες του.
Μιλήστε για αυτό, μην ντρέπεστε. Επιλέξτε το δερματολόγο σας, εμπιστευθείτε τον, και ζητήστε να μάθετε από αυτόν περισσότερα για το νόσημα.