img_0595.jpg

Φύση: «Ο ιατρός των Νόσων» του Ιπποκράτη

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

7 Μαΐου, 2019

Η Ιπποκρατική σχολή στη σύγχρονη εποχή είναι η συνάντηση της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με τη φιλοσοφία, στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ο Δρ. Γεώργιος Λουκάς, ομοιοπαθητικός – ψυχίατρος και Πρόεδρος της Διεθνούς Ιπποκρατικής Επιστημονικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής (Δ.Ι.Ε.Ο), μιλά για την σύγχρονη ιατρική σκέψη, η οποία πλέον αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η ψυχική ισορροπία στην καλή λειτουργία του σώματος.

Είστε γνωστός εδώ και πολλά χρόνια για την εξειδίκευση που έχετε στην ψυχιατρική και την ομοιοπαθητική. Πώς συνδυάζονται μεταξύ τους προς όφελος της υγείας του ανθρώπου;

Η γνωστική ομοιοπαθητική, η οποία συνδυάζει την ομοιοπαθητική με βασικές αρχές της γνωστικής ψυχολογίας, γεννήθηκε σε μια στιγμή που η ανανέωση στην ομοιοπαθητική φαινόταν επιτακτική. Πυρήνας της φιλοσοφίας της είναι ο συσχετισμός του συμπτώματος με τον τρόπο που το άτομο φαντασιώνει την πραγματικότητα, στον οποίο και παρεμβαίνει για να επιτύχει βελτίωση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με αυτήν κάθε άτομο έχει τις δικές του αρχές-ιδέες που ιεραρχεί πάνω από κάθε τι στη ζωή. Για παράδειγμα, άλλος ιεραρχεί πάνω από όλα το χρήμα, άλλος την οικογένεια, άλλος την ερωτική σχέση, άλλος τη δόξα, άλλος τα οράματά του κ.λ.π. Σύμφωνα με τη γνωστική ομοιοπαθητική, δεν αρκεί να αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα ενός ατόμου αλλά πρέπει να υπάρξουν και διορθωτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο “ιδεών”, να αλλάξει δηλαδή η στάση ζωής του ατόμου.

Πώς μπορεί να ωφεληθεί ο άνθρωπος από την γνωστική ομοιοπαθητική; Η βελτίωση είναι σε ψυχολογικό κυρίως ή και σε οργανικό επίπεδο;

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική σκέψη έχει αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η ψυχική ισορροπία για την καλή λειτουργία των σωματικών λειτουργιών.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα της γνωστικής ομοιοπαθητικής, θα σας αναφέρω δυο σημαντικά παραδείγματα.Το 1996 άρχισε ένα πρόγραμμα από τη νομαρχία του Νοβοσιμπίρσκ το οποίο προέβλεπε την εφαρμογή της ομοιοπαθητικής σε ηλικιωμένους και παιδιά. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος αποφασίσαμε με τη συνεργάτιδα Ναταλία Τιτίεβα, καθηγήτρια ομοιοπαθητικής, να εφαρμόσει την γνωστική ομοιοπαθητική στα ορφανοτροφεία της πόλης του Νοβοσιμπίρσκ. Αντιμετωπίστηκαν ασθένειες με ψυχική συμμετοχή, όπως η ενούρηση, ο τραυλισμός, η καθυστερημένη ανάπτυξη. Τα φάρμακα της ομάδας μαγνησίου, που ελάττωναν το αίσθημα ορφάνιας, σύμφωνα με τις αρχές της γνωστικής ομοιοπαθητικής, βοηθούσαν στην ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων των παραπάνω κλινικών καταστάσεων.
Αντιμετωπίστηκαν όμως και άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα. Η βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των παιδιών είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών που προήλθαν από το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μπεσλάν. Η Ναταλία Τιτίεβα και οι συνεργάτες της βρέθηκαν αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα για να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Υπήρχαν γονείς που ήταν σε απόγνωση γιατί είχαν χάσει τα παιδιά τους. Τα παιδιά που ήταν όμηροι μέσα στο σχολείο παρουσίασαν φόβους να μείνουν μόνα, δεν μιλούσαν και δεν επικοινωνούσαν με το περιβάλλον και φοβούνταν να μπουν σε κλειστό χώρο. Τα παιδιά που έμειναν χωρίς γονείς ανέπτυξαν το σύνδρομο ορφάνιας. Παιδιά που είδαν με τα μάτια τους τις δολοφονίες των συμμαθητών τους παρουσίασαν τραυλισμό, ή πτώση ακοής. Πολλά παιδιά παρουσίαζαν νυκτερινούς εφιάλτες και άσχημο ύπνο.
Τα αποτελέσματα της γνωστικής ομοιοπαθητικής ήταν θεαματικά. Οι πάσχοντες άρχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση μερικά λεπτά μετά τη λήψη του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Η Διεθνής Ιπποκρατική Επιστημονική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής (Δ.Ι.Ε.Ο), της οποίας είστε Πρόεδρος, επιτελεί εδώ και χρόνια ένα πολύ σημαντικό έργο. Μιλήστε μας για την αποστολή και το έργο της.

Η Διεθνής Ιπποκρατική Επιστημονική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής(Δ.Ι.Ε.Ο), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών Μόσχας και την Ιατρική Ακαδημία του Νοβοσιμπίρκ έχει μεταδώσει την ύλη του εκπαιδευτικού μας προγράμματος σε εκατοντάδες ιατρούς στην Ρωσία και Ουκρανία. Σε συνεργασία με το Hahnemann College of Homeopathy London και το Warnborough college Ireland συμμετέχει ενεργά στην μετάδοση του εκπαιδευτικού μας προγράμματος σε ομοιοπαθητικούς και άλλους εναλλακτικούς θεραπευτές.
Η συνεργάτις μου και μέλος της Δ.Ι.Ε.Ο. Ναταλία Τιτίεβα, που ήταν για χρόνια καθηγήτρια Ομοιοπαθητικής στην Ιατρική Ακαδημία του Νοβοσιμπιρσκ, έχει αποδείξει με διδακτορική διατριβή την αποτελεσματικότητα του ομοιοπαθητικού φαρμάκου σε αριθμό 33.000 ασθενών.
Η συνεργάτις μου και μέλος της Δ.Ι.Ε.Ο. Αλεφτίνα Ζαβάσκαγια που ήταν για χρόνια καθηγήτρια Ομοιοπαθητικής στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών μπόρεσε να αποδείξει με πειράματα σε ζώα την δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε το μοντέλο του καθαρισμού της λέμφου όπου μελέτησε τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στο μεσοκυττάριο χώρο και ταυτόχρονα, πώς γίνεται η παροχέτευση μέσω των λεμφαγγείων.
Επίσης δίδαξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δ.Ι.Ε.Ο στο Εθνικό Ιατροχειρουργικό Κέντρο στη Μόσχα, που φέρει το όνομα του γνωστού Χειρουργού Πιρογκώφ, στο οποίο εκπαιδεύονται μόνο στρατιωτικοί ιατροί και αποτελεί σημαντικό ερευνητικό ίδρυμα για τη Ρωσία.

Εχετε βραβευθεί με το βραβείο Pavlov για τις κλινικές εφαρμογές των τριπλών αλάτων, που είναι η μέγιστη επιστημονική αναγνώριση της Ρωσίας, μιας χώρας που πρωταγωνιστεί σε θέματα επιστήμης. Πώς προέκυψε η βράβευση αυτή;

Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω την χρήση των τριπλών αλάτων, μιας ειδικής κατηγορίας ομοιοπαθητικών φαρμάκων με την οποία είχα εκτεταμένα ασχοληθεί, αναπτύξει και πειραματιστεί γιατί είχα πιστέψει ότι τα τριπλά άλατα είχαν ισχυρότερη δράση από τα άλλα ομοιοπαθητικά. Τα τριπλά άλατα είναι σύμπλοκες χημικές ενώσεις που περιέχουν στη σύνθεσή τους τρία χημικά στοιχεία εκτός του υδρογόνου και του οξυγόνου. Τα τριπλά άλατα τελικά αποδείχθηκαν ότι έχουν καλύτερη θεραπευτική δράση από τα απλά άλατα που χρησιμοποιούνταν από την ομοιοπαθητική μέχρι τώρα, σε πειράματα με ζώα από την Αλεφτίνα Ζαβάσκαγια, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μέτρησης της λέμφου του ακαδημαικού Levin. Ενώ τα απλά άλατα όπως το Natrium muriaticum, Natrium sulfuricum, Kali phosphoricum διευκολύνουν τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος, τα τριπλά άλατα όπως το Aurum muriaticum natronatum, Argentum sulfuricum natronatum, Aurum phopshoricum kalinatum έχουν την ικανότητα όχι μόνο να καθαρίζουν την λέμφο αλλά και να προκαλούν αύξηση της αποβολής τοξινών από το κύτταρο στη λέμφο. Αυτή η επιπλέον ικανότητα κάνει τη θεραπεία αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη.
Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών σε συνδυασμό με την επιτυχή κλινική δράση των τριπλών αλάτων είχε ως αποτέλεσμα την βράβευσή μου με το βραβείο Παβλώφ.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Ομοιοπαθητική Γνωστική Ομοιοπαθητική: Μια νέα μέθοδος για ψυχική ισορροπία και ευεξία! - Η ομοιοπαθητική είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που δημιουργήθηκε από το γερμανό ιατρό Σαμουήλ Χάνεμαν. Η εφαρμογή της βασίζεται στο νόμο των ομοίων, στον οποίον άλλωστε οφείλει και το όνομά της. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, για να θεραπευτεί μια ασθένεια πρέπει να δοθεί στον πάσχοντα οργανισμό μια ουσία, η οποία θα προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα, […]
img_0595.jpg Φύση: «Ο ιατρός των Νόσων» του Ιπποκράτη - Η Ιπποκρατική σχολή στη σύγχρονη εποχή είναι η συνάντηση της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με τη φιλοσοφία, στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ο Δρ. Γεώργιος Λουκάς, ομοιοπαθητικός – ψυχίατρος και Πρόεδρος της Διεθνούς Ιπποκρατικής Επιστημονικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής (Δ.Ι.Ε.Ο), μιλά για την σύγχρονη ιατρική σκέψη, η οποία πλέον αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η ψυχική ισορροπία στην καλή λειτουργία […]
img_0423.jpg Γνωστική ομοιοπαθητική. Ένα νέο πάντρεμα ομοιοπαθητικής και ψυχολογίας. - Η “γνωστική ομοιοπαθητική” είναι μια νέα τάση στον χώρο της ομοιοπαθητικής η οποία στοχεύει στην ψυχολογική ισορροπία του ατόμου και αυτό πετυχαίνεται με χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Η επαναφορά της ψυχικής ισορροπίας στο άτομο βοηθάει πολύ στο να μπορέσει να επιτευχθεί η καλύτερη αποκατάσταση της υγείας. Είναι επίσης απαραίτητη για να μπορεί το άτομο να είναι […]
terrapapers-com_homeopathy-and-self-3-786x524.jpg ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ:Ένα νέο πάντρεμα ομοιοπαθητικής και ψυχολογίας - Ίσως να μπορεί κάποιος να πει, ότι συχνά στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, οι γονιμότερες εξελίξεις παρουσιάστηκαν εκεί όπου συναντήθηκαν δυο διαφορετικοί τρόποι σκέψης. Αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης, μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε διάφορους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού, ή σε διάφορους χρόνους, σε διαφορετικούς πολιτιστικούς κύκλους ή σε διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις. Όταν […]
4-.jpg Είναι απαραίτητο ο ομοιοπαθητικός να είναι και ιατρός; - Πριν μερικά χρόνια θα σας απαντούσα ότι είναι απαραίτητο ο ομοιοπαθητικός να είναι ιατρός. Σήμερα, έχοντας κλείσει μια δεκαετία διδασκαλίας της ομοιοπαθητικής και έχοντας εκπαιδεύσει δεκάδες ιατρούς θα σας έλεγα πως δεν είναι απαραίτητο. Για να μπορέσω να τεκμηριώσω την απάντησή μου αυτή θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια δεδομένα για την λειτουργία του εγκεφάλου. […]