befunky-collage-6-1-800x445.jpg

Φυσική όραση στους ασθενείς

ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

3 Μαΐου, 2019

Φυσική όραση στους ασθενείς, μετά τη χειρουργική αφαίρεση καταρράκτη, χαρίζουν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί σύμφωνα με διεθνείς (ευρωπαϊκές και αμερικανικές) επιστημονικές μελέτες!

«Κι αυτό γιατί οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί ενισχύουν την ενδιάμεση όραση σε σύγκριση με τους διπλοεστιακούς ενδοφακούς, λόγω της προσθήκης ενός τρίτου εστιακού σημείου, διατηρώντας παράλληλα καλή μακρυνή και κοντινή όραση» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους τα τελευταία 10 χρόνια η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία στους ενδοφακούς (υλικά, σχεδιασμός και κατασκευαστική) έχει φέρει επανάσταση στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες προσδοκίες των ασθενών για άριστη μακρυνή, ενδιάμεση και κοντινή όραση.
« Η επιλογή του φακού μετά την αφαίρεση του καταρράκτη θα πρέπει να εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε ασθενούς μετά από ενδελεχή διερεύνηση του τρόπου ζωής, της εργασίας και των καθημερινών συνηθειών (π.χ. χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών, νυκτερινή δραστηριότητα, οδήγηση κ.λπ.) τονίζει ο κ Κοζομπόλης. Η αξιολόγηση του τρόπου ζωής των ασθενών είναι ένα σημαντικό στάδιο της προεγχειρητικής διαδικασίας προκειμένου να αναζητηθεί ο καλύτερος για τον κάθε ασθενή ενδοφακός.
Οι κύριοι τύποι ενδοφακών που έχουν αναπτυχθεί περιλαμβάνουν τους διπλοεστιακούς, τους τριπλοεστιακούς και τους EDOFενδοφακούς.
Οι παράμετροι που αξιολογούνται μετεγχειρητικά είναι η οπτική οξύτητα για μακρινά αντικείμενα, για ενδιάμεσα και κοντινά αλλά και η ευαισθησία στις αντιθέσεις που εκφράζει το ποιοτικό στοιχείο της όρασης και είναι η ικανότητα διάκρισης ερεθισμάτων – αντικειμένων όλο και μικρότερης αντίθεσης. Η αυξημένη ευαισθησία στις αντιθέσεις εξασφαλίζει καλή όραση σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού.
Σε γενικές γραμμές, τριπλοεστιακοί ενδοφακοί ενισχύουν την ενδιάμεση όραση σε σύγκριση με τους διπλοεστιακούς ενδοφακούς, λόγω της προσθήκης ενός τρίτου εστιακού σημείου, διατηρώντας παράλληλα καλή μακρυνή και κοντινή όραση.
Οι ενδοφακοί EDOF παρέχουν καλύτερη απόδοση στο θέμα της ευαισθησίας στις αντιθέσεις και μειώνουν την εξάρτηση των γυαλιών για την μακρυνή και την ενδιάμεση όραση, ενώ παράλληλα συνδέονται με λιγότερα οπτικά φαινόμενα σε σχέση με τους τριπλοεστιακούς ενδοφακούς.
Ωστόσο, οι φακοί EDOF είναι κατώτεροι από τους τριπλοεστιακούς ως προς την κοντινή όραση, αν και αυτή η διαφορά δεν φαίνεται να μεταβάλλει τα επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ-ΤΡΙΠΛΟΕΣΤΙΑΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ
Ο καταρράκτης είναι μια από τις κύριες αιτίες της μείωσης της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με την χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης, όπως εξηγεί ο κ Κοζομπόλης, του καταρρακτικού φακού και την αντικατάσταση του με έναν τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό, μέχρι πρόσφατα είχαμε ως κύριο σκοπό την αποκατάσταση της όρασης, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουμε τα ανακύπτοντα προβλήματα που αφορούν στην «πρεσβυωπική» όραση για διάβασμα, παρακολούθηση υπολογιστή, tablet, κινητού τηλεφώνου.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πρόοδος στην τεχνολογία κατασκευής των ενδοφακών είναι τεράστια και στόχευσε στην αντιμετώπιση συνολικά της λειτουργίας της όρασης τόσο για μακριά όσο και για τις κοντινές (διάβασμα) αλλά και για τις ενδιάμεσες αποστάσεις (υπολογιστές, κινητά κλπ).
Με το δεδομένο ότι η σύγχρονη χειρουργική του καταρράκτη επιβάλλει την χειρουργική αντιμετώπιση του σε πρωιμότερη φάση (και όχι όταν «ωριμάσει ο καταρράκτης» όπως λεγόταν παλαιότερα) συν το γεγονός ότι η πρόοδος όπως είπαμε στην τεχνολογία κατασκευής ενδοφακών είναι τεράστια, έχει μετατρέψει την επέμβαση του καταρράκτη από επέμβαση απλής αποκατάστασης της όρασης (για μακριά) σε μια εν δυνάμει διαθλαστική επέμβαση όπου αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα αποκατάστασης της όρασης, επιδιώκοντας να χαρίσει φυσική όραση-την χαμένη νιότη.
Έτσι όλο και περισσότεροι ασθενείς αποφασίζουν πρωιμότερα την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού. Ειδικά οι κατηγορίες ασθενών που έχουν ανάγκη και την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης όπως είναι οι υπερτονικοί ή ασθενείς με στενή γωνία προσθίου θαλάμου έχουν διπλό όφελος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συγκριτικές μελέτες μεταξύ EDOFενδοφακών και τριπλοεστιακών ενδοφακών που είχαν ως σκοπό να συγκρίνουν αυτές τις κατηγορίες ενδοφακών εξετάζοντας την μακρινή, την ενδιάμεση αλλά και την κοντινή όραση. Στην μελέτη των Cochener και συνεργατών δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του φακού EDOF Tecnis Symfony και του τριπλοεστιακού ενδοφακού AcrySof IQ PanOptix (Alcon Laboratories, Inc., Fort Worth, TX, ΗΠΑ) και της FineVision Micro F (PhysIOL SA, Liege, Βέλγιο) σχετικά με την μη διορθούμενη μακρυνή όραση.
Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν επίσης στη μελέτη των Mencucci και συνεργατών εξετάζοντας την μη διορθωμένη μακρυνή όραση μετά από επέμβαση καταρράκτη με τοποθέτηση των τριπλοεστιακών ενδοφακών AT LISA tri839MP και AcrySof IQ PanOptix και του φακού EDOF Tecnis Symfony.
Επιπλέον, σε μια προοπτική μελέτη 97 ασθενών που πραγματοποίησε ο Savini και συνεργάτες ο φακός Mini Well EDOF (SIFI, Catania, Ιταλία) αξιολογήθηκε εξαιρετικά για τα αποτελέσματα του τόσο στο οπτικό αποτέλεσμα όσο και στην παράμετρο της ευαισθησίας στις αντιθέσεις.
Η απόδοση των τριπλοεστιακών ενδοφακών και EDOF φαίνεται να είναι παρόμοια και στην ενδιάμεση όραση σύμφωνα με άλλη συγκριτική μελέτη της Cochener και συν.
«Σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρος αφού αξιολογήσει τον ασθενή, τον τρόπο ζωής του και τις προσδοκίες του, θα πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο συζητώντας αναλυτικά μαζί του για να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

befunky-collage-6-1-800x445.jpg Φυσική όραση στους ασθενείς - Φυσική όραση στους ασθενείς, μετά τη χειρουργική αφαίρεση καταρράκτη, χαρίζουν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί σύμφωνα με διεθνείς (ευρωπαϊκές και αμερικανικές) επιστημονικές μελέτες! «Κι αυτό γιατί οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί ενισχύουν την ενδιάμεση όραση σε σύγκριση με τους διπλοεστιακούς ενδοφακούς, λόγω της προσθήκης ενός τρίτου εστιακού σημείου, διατηρώντας παράλληλα καλή μακρυνή και κοντινή όραση» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός […]
ksyrofthalmia.jpg Ξηροφθαλμία: Αίτια και αντιμετώπιση - Η ξηροφθαλμία ή νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας, είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής και στο οποίο καλείται να βρει λύση ο οφθαλμίατρος. Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των δακρύων των οποίων ο ρόλος είναι να ενυδατώνουν, να προστατεύουν και να τρέφουν τον κερατοειδή. Τα δάκρυα που […]
download-4.jpg Σωστή επιλογή του ενδοφακού για ταυτόχρονη λύση γλαυκώματος και καταρράκτη - Την προσοχή, όσων πάσχουν από γλαύκωμα και καταρράκτη ταυτόχρονα και προχωρήσουν σε εγχείρηση για την τοποθέτηση ενδοφακού, εφιστά ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ .Βασίλης Κοζομπόλης. «Κι αυτό γιατί η επιλογή του τύπου του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί σε αυτούς τους […]
gialia-1.jpg Διόρθωση της μυωπίας με laser, σε μισή ώρα! - Για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας , αστιγματισμού και ΟΡΙΣΤΙΚΗ απαλλαγή των γυαλιών προσφέρεται η καλοκαιρινή περίοδος σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους. Κι αυτό γιατί οι ασθενείς με τη χρήση της άδειάς τους έχουν περισσότερο χρόνο τόσο για να προγραμματίσουν την επέμβαση όσο και για αποθεραπεία. «Είναι γεγονός ότι το Καλοκαίρι οι ασθενείς κάνοντας χρήση της άδειάς […]
m_2014.jpg Στο δρόμο……. εξατομικευμένοι ενδοφθάλμιοι φακοί για τον καταρράκτη - Τσουνάμι επαναστατικών αλλαγών έρχεται τα επόμενα χρόνια στην οφθαλμολογία, καθώς αναμένεται η κατασκευή εξατομικευμένων ενδοφθάλμιων φακών για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταρράκτη. Δηλαδή τα αμέσως προσεχή χρόνια θα κατασκευάζονται φακοί κατά παραγγελία με τα χαρακτηριστικά του ασθενή. «Πράγματι οι αλλαγές τα επόμενα χρόνια θα είναι πού μεγάλες, ωστόσο και σήμερα υπάρχει αύξηση του αριθμού των ασθενών […]
eye26-660.jpg Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε νέα μέθοδο αντιμετώπισης του γλαυκώματος - Μία νέα χειρουργική μέθοδος παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 6οΕτήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής  Εταιρεία της Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε και σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Λωζάννη, ενώ έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και αφορά την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η μέθοδος αποτελεί καινοτομία του Έλληνα χειρουργού οφθαλμίατρου, Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικού υπεύθυνου του […]
pegasus_large_t_209761_105591050.jpg ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ MINI FACE LIFTING - Οι  σύγχρονες, χωρίς νυστέρι και τομές, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (PLEXR, NEEDLE SHAPING, OFF)  προσφέρουν άμεση ανώδυνη, μακροχρόνια λύση στο ιατρείο και χωρίς αναισθησία σε προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και απαιτούν ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΤΥΧΩΝ, ΡΥΤΙΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ (MINI FACE LIFTING). ΤΕΧΝΙΚΗ PLEXR Η περίσσεια του δέρματος στο πρόσωπο (βλέφαρα, ρυτίδες, πτυχές) λόγω χαλάρωσης μπορεί […]
74049-glaucoma1.png ΓΛΑΥΚΩΜΑ - Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθολογικών καταστάσεων του οφθαλμού, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την εξελισσόμενη βλάβη και καταστροφή του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο λειτουργεί ως η οδός επικοινωνίας που μεταφέρει την εικόνα που βλέπουμε στον εγκέφαλο.   Όταν αυτό υποστεί βλάβη, ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ μειώνεται σιγά σιγά, χωρίς ιδιαίτερα […]
-keratoconus.jpg ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ - Ο κερατόκωνος είναι μια αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική κατάσταση του κερατοειδούς, όπου εμφανίζεται περίπου σε ένα 1 ανά 2000 άτομα.   Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδή, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου.     ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΟΡΑΣΗΣ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΙΚΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ       Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης αναπτύσσεται αστιγματισμός κυρίως και μυωπία […]
Διαβητική Νεότερα για την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και την Διαβητική Ωχροπάθεια - Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία, που επηρεάζει όλο και περισσότερους ασθενείς κάθε χρόνο. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει επεκτείνει την ένδειξη της Αφλιβερσέπτης(Eylea, Regeneron) ως ενέσιμη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME). Η έγκριση για την χρήση του Eylea […]
suspasi-matiwn-blefarwn.jpg ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ – ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ - ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ – ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ   Η ξηροφθαλμία ή νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας, είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής και στο οποίο καλείται να βρει λύση ο οφθαλμίατρος.   Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των δακρύων των οποίων ο ρόλος είναι να ενυδατώνουν, να προστατεύουν […]
shutterstock_51569617-5.jpg Εγχείρηση καταρράκτη - Ο Βασίλειος Κοζομπόλης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Glaucoma Laser Eye Center, γράφει για τη χειρουργική καταρράκτη. Η χειρουργική του καταρράκτη σήμερα πραγματοποιείται εύκολα, ανώδυνα και χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Ο ασθενής επισκέπτεται το οφθαλμολογικό κέντρο, πραγματοποιείται η μέτρηση και ο υπολογισμός του ενδοφακού (διοπτρίες) και σε λίγη ώρα μετά το χειρουργείο που διαρκεί περί […]
beauty-beautiful-beauty-eyes-face-female-girl-hair-hand-lovely-people-photography-pretty-she-woman.jpg Τι είναι το γλαύκωμα; - Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθολογικών καταστάσεων του οφθαλμού, η οποία  χαρακτηρίζεται από την σταδιακή βλάβη του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο λειτουργεί σαν ένα καλώδιο που μεταφέρει την εικόνα που βλέπουμε στον εγκέφαλο. Όταν αυτό υποστεί βλάβη, τότε δεν μεταφέρεται καλά η εικόνα στον εγκέφαλο και η όραση μειώνεται σιγά – σιγά. Η θεραπεία […]
bigstock-young-woman-covering-her-eyes-462538031.jpg Εκφύλιση ωχράς κηλίδας - Τι είναι η ωχρά κηλίδα και ποια προβλήματα προκαλεί η εκφύλισή της μας εξηγεί ο Βασίλειος Κοζομπόλης, χειρουργός οφθαλμίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του GLAUCOMA LASER EYE CENTER ATHENS. Η ωχρά κηλίδα που ουσιαστικά αποτελείται από φωτοϋποδοχείς (κωνία) βρίσκεται στο οπίσθιο και κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός […]
mota_ru_2072646-2560x1600-1.jpg Μάτια που δεν κλαίνε… - Για την ξηροφθαλμία, τα αίτια και την αντιμετώπισή της γράφει ο Βασίλειος Κοζομπόλης, χειρουργός οφθαλμίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του GLAUCOMA LASER EYE CENTER ATHENS. Η ξηροφθαλμία ή νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας, είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής και στο οποίο καλείται να βρει λύση ο οφθαλμίατρος. Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά τόσο στην ποιότητα όσο […]