orthopedikos-xeirourgos-karliaftis-kwnstantinos-tenontitida-omou.jpg

Νεώτερα δεδομένα στην εξέλιξη των παθήσεων του ώμου

ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

31 Μαρτίου, 2019

Τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων του ώμου, πόνος, δυσκαμψία, απώλεια της δύναμης είναι συχνα και πολύ περιοριστικά ώστε να τα αγνοούμε. Παλαιότερα, η διάγνωσή τους ήταν δύσκολη, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση επώδυνη και με μακρό χρόνο αποκατάστασης, αναγκάζοντας τους ασθενείς να τροποποιήσουν ριζικά τη ζωή τους. Σήμερα, με τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, την βοήθεια της τεχνολογίας και την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του, οι παθήσεις του ώμου, από την μικρότερη ενόχληση μέχρι και τον εντονότερο πόνο, μπορούν να διαγνωστούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν.
Οι παθήσεις του ώμου χωρίζονται σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες:
Αστάθεια του Ώμου, όταν ο ώμος μετά από τραυματισμό εξαρθρώνεται-βγαίνει από την θέση του. Όταν δεν αντιμετωπισθεί σωστά τα εξαρθρήματα αυτά επαναλαμβάνονται όλο και ευκολότερα.
Δύσκαμπτος Ώμος (παγωμένος ώμος), εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-60, μετά από μικρό τραυματισμό ή ακόμη και χωρίς ιστορικό κάκωσης. Χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο ο οποίος επιδεινώνεται τη νύχτα.
Ρήξεις του τενοντίου πετάλου των στροφέων που συμβαίνουν συνήθως μετά από έντονη άσκηση. Χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης και πόνο στην κίνηση.
Τέλος, στις διάφορες μορφές αρθρίτιδας του Ώμου που σαν κύριο χαρακτηριστικό έχουν τον πόνο, την δυσκαμψία και τον κριγμό κατά την κίνηση της άρθρωσης, λόγω της καταστροφής του χόνδρου.
Οι παθήσεις αυτές καθώς και οι μυϊκοί πόνοι που αντανακλούν στην ωμική περιοχή, αντιμετωπίζονται αρχικά συντηρητικά. Σε προχωρημένα στάδια όμως, όταν η συντηρητική αγωγή δεν ανακουφίζει τον ασθενή, η σύγχρονη ιατρική δίνει τη λύση.
Ιδιαίτερα φιλικές θεραπείες προς τον οργανισμό, με σκοπό την ενίσχυση της επουλωτικής διεργασίας, είναι οι εγχύσεις PRP και Βλαστοκυττάρων. Αυτές, προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών. H όλη διαδικασία διάρκειας μιας ώρας γίνεται στο ιατρείο. Ενδείκνυνται σε τενοντίτιδες, μικρές ρήξεις του τενοντίου πετάλου και στη θεραπεία αρχόμενης αρθρίτιδας.
Όταν οι τρόποι αυτοί θεραπείας δεν είναι αποτελεσματικοί, η χειρουργική με την μορφή της αρθροσκοπικής χειρουργικής δίνει τις περισσότερες φορές την λύση. Πρόκειται για μια ολιγόωρη επέμβαση, όπου αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου 3.5-4.5 χιλιοστών επιτρέποντας στον χειρουργό με ακρίβεια να διαπιστώσει το είδος και την σοβαρότητα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσει.
Η άλλη μεγάλη επανάσταση στη χειρουργική του ώμου είναι η ολική αρθροπλαστική, επεμβαση που έδωσε λύση στο πρόβλημα της προχωρημένης αρθρίτιδας. Εκεί αντικαθίσταται το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την ανατομία και επαναφέροντας τη λειτουργικότητα του ώμου.
Οι παθήσεις στην ωμική περιοχή μπορούν πλέον, ελάχιστα παρεμβατικά, να αντιμετωπιστούν στοχευμένα επαναφέροντας τη λειτουργικότητα του ώμου στα προ τραυματισμού επίπεδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, Διευθυντή Γ΄Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ & Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου , Μάνο Αντωνογιαννάκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

ορθοπαιδική χειρουργική Τα Συστήματα Πλοήγησης αλλάζουν τα δεδομένα στην ορθοπαιδική χειρουργική. Το μέλλον είναι ήδη εδώ! - Μία από τις πιο πρόσφατες συνεισφορές της τεχνολογίας στην ορθοπαιδική χειρουργική, είναι να μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε κατεστραμμένες αρθρώσεις, με ασύλληπτη -έως τώρα- ακρίβεια, με τη βοήθεια των συστημάτων πλοήγησης. Τι είναι όμως η «ρομποτική χειρουργική» και πόσο βοηθούν τα «συστήματα πλοήγησης στο χειρουργείο»; Εκείνο το οποίο είχαμε πετύχει έως σήμερα, ήταν να αντικαθιστούμε αρθρώσεις […]
Θαλάσσια σπορ Θαλάσσια σπορ κι αμέλεια, ένας… τραυματικός συνδυασμός! - Η ανεμελιά της καλοκαιρινής περιόδου, η ομορφιά του τοπίου της χώρας μας, τα θαλάσσια σπορ, είναι ορισμένα μόνο από τα συστατικά των ιδανικών διακοπών στην Ελλάδα! Mαζί με την αύξηση της δραστηριότητάς μας, αυξάνεται όμως και η πιθανότητα τραυματισμών. Οι κραδασμοί που δέχεται το σώμα όταν κάνουμε jet ski, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το […]
8dc425b2acbf9c68064b8a63eae1ffbc_xl.jpg Τραυματικό Εξάρθρημα Ώμου… ή αλλιώς, ωχ, βγαίνει ο ώμος μου! - Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης – σκέψου τις κινήσεις που κάνεις στο CrossFit, το tennis, τα βάρη ή ακόμη και στην καθημερινότητά σου από τη στιγμή που ξυπνάς! Είναι όμως και η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.Το εξάρθρημα ώμου συμβαίνει συνήθως μετά από τραυματισμό και απαιτεί την άσκηση σημαντικής ή λιγότερο […]
7574547.jpg Αρθροσκόπηση: η λύση για την επίμονη ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου - Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια επίμονη μορφή τενοντίτιδας, η οποία προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου και κυρίως του υπερακανθίου. Στην περιοχή που έχει τραυματιστεί ο τένοντας μπορεί να γίνει εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Οι εναποθέσεις αυτές, μπορεί να μην δημιουργήσουν ιδιαίτερα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα Αυτή η περίοδος […]
orthopedikos-xeirourgos-karliaftis-kwnstantinos-tenontitida-omou.jpg Νεώτερα δεδομένα στην εξέλιξη των παθήσεων του ώμου - Τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων του ώμου, πόνος, δυσκαμψία, απώλεια της δύναμης είναι συχνα και πολύ περιοριστικά ώστε να τα αγνοούμε. Παλαιότερα, η διάγνωσή τους ήταν δύσκολη, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση επώδυνη και με μακρό χρόνο αποκατάστασης, αναγκάζοντας τους ασθενείς να τροποποιήσουν ριζικά τη ζωή τους. Σήμερα, με τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, την βοήθεια […]