Τα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων του ώμου, πόνος, δυσκαμψία, απώλεια της δύναμης είναι συχνά και πολύ περιοριστικά ώστε να τα αγνοούμε. Παλαιότερα, η διάγνωσή τους ήταν δύσκολη, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση επώδυνη και με μακρό χρόνο αποκατάστασης, αναγκάζοντας τους ασθενείς να τροποποιήσουν ριζικά τη ζωή τους. Σήμερα, με τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, τη βοήθεια της τεχνολογίας και την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του, οι παθήσεις του ώμου, από τη μικρότερη ενόχληση μέχρι και τον εντονότερο πόνο, μπορούν να διαγνωστούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν.
Οι παθήσεις του ώμου χωρίζονται σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες:
- Αστάθεια του Ώμου, όταν ο ώμος μετά από τραυματισμό εξαρθρώνεται-βγαίνει από τη θέση του. Όταν δεν αντιμετωπισθεί σωστά τα εξαρθρήματα αυτά επαναλαμβάνονται όλο και ευκολότερα.
- Δύσκαμπτος Ώμος (παγωμένος ώμος), εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-60, μετά από μικρό τραυματισμό ή ακόμη και χωρίς ιστορικό κάκωσης. Χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο ο οποίος επιδεινώνεται τη νύχτα.
- Ρήξεις του τενοντίου πετάλου των στροφέων που συμβαίνουν συνήθως μετά από έντονη άσκηση. Χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης και πόνο στην κίνηση.
- Τέλος, στις διάφορες μορφές αρθρίτιδας του Ώμου που σαν κύριο χαρακτηριστικό έχουν τον πόνο, τη δυσκαμψία και τον κριγμό κατά την κίνηση της άρθρωσης, λόγω της καταστροφής του χόνδρου.
Οι παθήσεις αυτές καθώς και οι μυϊκοί πόνοι που αντανακλούν στην ωμική περιοχή, αντιμετωπίζονται αρχικά συντηρητικά. Σε προχωρημένα στάδια όμως, όταν η συντηρητική αγωγή δεν ανακουφίζει τον ασθενή, η σύγχρονη ιατρική δίνει τη λύση.
Ιδιαίτερα φιλικές θεραπείες προς τον οργανισμό, με σκοπό την ενίσχυση της επουλωτικής διεργασίας, είναι οι εγχύσεις PRP και Βλαστοκυττάρων. Αυτές, προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών. H όλη διαδικασία διάρκειας μιας ώρας γίνεται στο ιατρείο. Ενδείκνυνται σε τενοντίτιδες, μικρές ρήξεις του τενοντίου πετάλου και στη θεραπεία αρχόμενης αρθρίτιδας.
Όταν οι τρόποι αυτοί θεραπείας δεν είναι αποτελεσματικοί, η χειρουργική με την μορφή της αρθροσκοπικής χειρουργικής δίνει τις περισσότερες φορές την λύση. Πρόκειται για μια ολιγόωρη επέμβαση, όπου αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου 3.5-4.5 χιλιοστών επιτρέποντας στον χειρουργό με ακρίβεια να διαπιστώσει το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσει.
Η άλλη μεγάλη επανάσταση στη χειρουργική του ώμου είναι η ολική αρθροπλαστική, επέμβαση που έδωσε λύση στο πρόβλημα της προχωρημένης αρθρίτιδας. Εκεί αντικαθίσταται το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την ανατομία και επαναφέροντας τη λειτουργικότητα του ώμου.
Οι παθήσεις στην ωμική περιοχή μπορούν πλέον, ελάχιστα παρεμβατικά, να αντιμετωπιστούν στοχευμένα επαναφέροντας τη λειτουργικότητα του ώμου στα προ τραυματισμού επίπεδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκη.