Η ανεμελιά της καλοκαιρινής περιόδου, η ομορφιά του τοπίου της χώρας μας, τα θαλάσσια σπορ, είναι ορισμένα μόνο από τα συστατικά των ιδανικών διακοπών στην Ελλάδα! Mαζί με την αύξηση της δραστηριότητάς μας, αυξάνεται όμως και η πιθανότητα τραυματισμών.
Οι κραδασμοί που δέχεται το σώμα όταν κάνουμε jet ski, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου στο tennis ή στις ρακέτες στην παραλία, οι υπερβολικές δυνάμεις που ασκούνται στον ώμο στο wind surf, η σταθερή θέση των ποδιών που δε βοηθά στην αποφόρτιση του επαναλαμβανόμενου φορτίου που δέχονται οι αρθρώσεις του κορμού στην όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς στον ώμο ή το γόνατο, τενοντίτιδες, διαστρέμματα ακόμη και κατάγματα μετά από πτώσεις.
Το σημείο το οποίο υποφέρει συχνότερα από τραυματισμούς άλλοτε ήπιους κι άλλοτε όχι, είναι ο ώμος. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ώμος είναι μια «ασυνήθιστη» άρθρωση αφού θυσιάζει τη σταθερότητα για την κινητικότητα. Στην πραγματικότητα, ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα.
Συγκεκριμένα, οι μύες του ώμου σχηματίζουν δύο στρώματα που περιβάλουν την άρθρωση. Το βαθύτερο στρώμα αποτελείται από τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσωνα στρογγύλ α . Οι μύες αυτοί σχηματίζουν ένα ενιαίο πλατύ τένοντα που λέγεται τενόντιο πέταλο των στροφέων και σταθεροποιούν τον ώμο. Ενεργούν σε ένα ιδιαίτερα στενό χώρο με αποτέλεσμα να τραυματίζονται πολύ εύκολα. Παλαιότερα, τραυματισμούς τέτοιου είδους τους ονομάζαμε περιαρθρίτιδα˙ ο ασθενής μάθαινε να ζει με τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Σήμερα, τα δεδομένα και οι πρακτικές έχουν αλλάξει.
Μία μικρή μερική ρήξη, αλλά και επίμονες τενοντίτιδες που δε χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, μπορούν αρχικά να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, με έγχυση αυξητικών παραγόντων, PRP (Platelet Rich Plasma) στο σημείο της μερικής ρήξης, προκειμένου να ενισχυθεί η επουλωτική διαδικασία. Tο PRP είναι μια πολύ φιλική θεραπεία προς τον οργανισμό, η οποία προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών. H όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί γύρω στη μία ώρα.
Σε οξείες ή εκτεταμένες ρήξεις, η αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά, με μία δηλαδή μικρής νοσηρότητας ενδοσκοπική επέμβαση. Παλιότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση ήταν μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων.
Σήμερα, η χειρουργική αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών γίνεται σε περίπου μία ώρα αναλόγως του περιστατικού! Με την αρθροσκόπηση, αντί εκτεταμένων χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου μόλις 3.5-4.5 χιλιοστών! Με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός μπορεί να εντοπίσει και να διορθώσει την ανατομική βλάβη χωρίς να τραυματίσει τους υπερκείμενους υγιείς ιστούς. Παρά τις εξελίξεις στην χειρουργική των αρθρώσεων είναι πάντα καλύτερα να προλαβαίνει κανείς από το να θεραπεύει. Γι’ αυτό τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας των θαλάσσιων αθλημάτων και μην υπερβάλετε με τα όρια που σας επιβάλει το σώμα σας. Αυξάνετε σταδιακά την ένταση και την διάρκεια ενασχόλησής σας ώστε να δίνεται τον χρόνο στο σώμα σας να προσαρμόζεται στην νέα δραστηριότητα. Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, νιώσετε κάποια ενόχληση ενώ αθλείστε, μην την αμελήσετε! Πάρτε τη γνώμη ενός ορθοπαιδικού.
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκη.