Πέρα των γενικών οδηγιών, που επιβάλλεται να ακολουθεί ένα υπογόνιμο ζευγάρι, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής κρίνεται επιτακτική.
Το ανθρώπινο κύτταρο σωματικό ή αναπαραγωγικό είναι εκτεθειμένο σε περιβάλλον οξειδωτικού στρες, που για να αντιπαρέλθει πρέπει να χορηγούνται πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής σε επαρκείς δόσεις, ιδίως κατά την περίοδο τεκνογονίας.Ιδιαίτερα στη γυναικεία γονιμότητα τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, που εκτός των άλλων ιχνοστοιχείων περιέχουν ιώδιο, σελήνιο, σίδηρο και συστατικά όπως η ινοσιτόλη, οι βιταμίνες Β6, D και Ε φαίνεται να έχουν αδιαμφισβήτητη επίδραση.
Στους άνδρες τα ιχνοστοιχεία: Μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός και τα συστατικά καρνιτίνη, L-αργινίνη, συνένζυμο Q10,, το λυκοπένιο, η ακετυλ-κυστείνη και η βιταμίνη Α, φαίνεται να επηρεάζουν θετικά την ποιότητα του σπέρματος.
Η έλλειψη του συνένζυμου Q10 οδηγεί σε παραγωγή ελαττωματικών ωαρίων, η λήψη των Ω3- λιπαρά οξέα φαίνεται να καθυστερούν την γήρανση της ωοθήκης, ενώ βελτιώνουν την παραγωγή ωαρίων σε γυναίκες – φτωχές απαντήτριες και μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας.Η βιταμίνη Ε φαίνεται να βελτιώνει την ανταπόκριση του ενδομητρίου της μήτρας, πέρα της αντιοξειδωτικής και αντιπηκτικής της δράσης.
Η χρήση φυλλικού οξέος στα σκευάσματα διατροφής για αύξηση της γονιμότητας φαίνεται να ελαττώνει την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο και να το ωριμάζει καλύτερα για επίτευξη γονιμοποίησης.
Βιταμίνη D, αναγκαία για την παραγωγή οιστρογόνων και ακεραιότητα των ιστών της μήτρας, βιταμίνη C, σε επαρκείς ποσότητες, ως ισχυρά αντιοξειδωτική, βιταμίνη Α, χρησιμότατη για την αύξηση σπερματογένεσης στον άνδρα…….είναι τα δυνατά όπλα, σύμμαχοι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εν γένει της τεκνοποίησης, παράλληλα βέβαια με τις εξειδικευμένες θεραπείες του θεράποντος ιατρού.