images-101.jpg

Πρόσωπο: Τι να προσέχετε όταν διαλέγετε κρέμα ημέρας και κρέμα νυκτός

ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

1 Ιουλίου, 2019

Η επιλογή της κατάλληλης υδατικής κρέμας για το πρόσωπο δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι τέτοια η ποικιλία σε προϊόντα στην αγορά ώστε συχνά δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που όλες οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Τα κριτήρια αυτά είναι ο τύπος του δέρματος, τα τυχόν δερματικά προβλήματα, οι προσωπικές συνήθειες αλλά και η εποχή του χρόνου.
«Πριν αγοράσει η γυναίκα οποιοδήποτε καλλυντικό, πρέπει να γνωρίζει τον τύπο του δέρματός της», εξηγεί. «Είναι λιπαρό, ξηρό, μικτό, ευαίσθητο ή συνδυασμός αυτών; Είναι ανοικτόχρωμο και καίγεται εύκολα στον ήλιο; Μήπως είναι μέτριο, σκουραίνει όταν εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μπορεί να πάθει και ηλιακό έγκαυμα; Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές, διότι η επιλογή πρέπει να βασίζετε κατ’ αρχάς στο δέρμα της γυναίκας».
Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνει η γυναίκα υπόψη την κατάσταση του δέρματος αλλά και τις προσωπικές συνήθειές της. Αν, λ.χ., έχει ακμή, πρέπει να προτιμά προϊόντα που αναγράφουν ότι δεν την επιδεινώνουν. Αν έχει πρόωρες ρυτίδες, αποχρωματισμούς, μεγάλους πόρους ή σημάδια φωτογήρανσης (π.χ. κηλίδες – πανάδες), πρέπει να αναζητήσει ειδικά προϊόντα. Αν καπνίζει, είναι πολλές ώρες σε υπαίθριους χώρους ή/και δεν τρώει αρκετά υγιεινά, το δέρμα της χρειάζεται φροντίδα με περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Καλοκαίρι και χειμώνας
Επιπλέον, οι ανάγκες του δέρματος σε ενυδάτωση είναι εντελώς διαφορετικές το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα. Έτσι, από την άνοιξη κιόλας οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να αλλάζουν τις βαριές, λιπαρές κρέμες του χειμώνα με πιο ελαφριές υδατικές που αφήνουν το δέρμα να «αναπνέει».
«Το δέρμα είναι ένα πολύπλοκο όργανο, που αλλάζει αναλόγως με την εποχή του χρόνου», τονίζει ο Δρ. Μιχελάκης. «Η κύρια διαφορά είναι ότι το καλοκαίρι διεγείρεται η παραγωγή λίπους (σμήγμα) στο δέρμα. Αυτό γίνεται αφενός για να αυξηθεί η ενυδάτωση του δέρματος, αφετέρου για να ρυθμιστεί αποτελεσματικότερα η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Το σμήγμα συμμετέχει στη θερμορύθμιση, γαλακτοματοποιώντας τον ιδρώτα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο δέρμα ένα στρώμα ιδρώτα, το οποίο εξατμίζεται με αργό ρυθμό, δροσίζοντας καλύτερα το δέρμα και κατ’ επέκταση όλο τον οργανισμό. Έτσι ρυθμίζεται η παραγωγή του ιδρώτα και η σωματική θερμοκρασία, ενώ ελέγχεται και αποφεύγεται η αφυδάτωσή του».
Τί σχέση έχει αυτό με τις υδατικές κρέμες; «Οι πλούσιες, λιπαρές κρέμες που είναι κατάλληλες για τις ξηρές συνθήκες του χειμώνα, το καλοκαίρι μπορεί να αποφράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν έξαρση της ακμής, διότι το δέρμα είναι ήδη πιο λιπαρό», απαντά ο ειδικός.
Η κρέμα ημέρας
Χειμώνας ή καλοκαίρι, όμως, η χρήση ενυδατικής πρωί και βράδυ είναι απαραίτητη, με βάση βέβαια τις ανάγκες του δέρματος, κυρίως μετά την ηλικία των 25-30 ετών όταν αρχίζει να φθίνει η παραγωγή πολλών φυσικών συστατικών του δέρματος. Άλλη υδατική, όμως, χρειάζεται το δέρμα το πρωί και άλλη το βράδυ.
Η κρέμα ημέρας πρέπει να είναι πιο ελαφριά και να προστατεύει το δέρμα από τα στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου.
Για να επιτευχθεί αυτό, η κρέμα ημέρας πρέπει να περιέχει αντηλιακά φίλτρα (να αναγράφει πως έχει δείκτη προστασίας SPF 15 ή υψηλότερο).
Θα μπορούσε επίσης να περιέχει κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία δίνει φωτεινότητα στο δέρμα, ομαλοποιεί το χρώμα του και διεγείρει την παραγωγή μελανίνης από τα δερματικά κύτταρα, αυξάνοντας την φυσική προστασία του δέρματος από τον ήλιο.
Να χρησιμοποιείτε όλο τον χρόνο κρέμα ημέρας με αντηλιακό, διότι το δέρμα του προσώπου σας εκτίθεται στην UV ακόμα και τον χειμώνα μέσα από τα τζάμια, καθώς περπατάτε στο δρόμο, όταν οδηγείτε κ.λπ.
Η κρέμα νυκτός
Η κρέμα νυκτός πρέπει να είναι πιο βαριά, για να παρέχει πιο βαθιά ανανέωση της επιδερμίδας. Αναζητήστε λοιπόν συστατικά όπως ρετινόλη, άλφα-υδροξυοξέα, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε, ρεσβερατρόλη, γλυκερίνη, γαλακτικό οξύ. Αν το δέρμα σας είναι ξηρό και ευαίσθητο, η κρέμα νυκτός πρέπει να περιέχει και κεραμίδια (ceramides).
Όπως εξηγεί ο Δρ.Μιχελάκης, η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι όμως πολύ ισχυρή και αν κάνετε κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Όταν λοιπόν αγοράζετε μια καινούργια κρέμα νυκτός, αρχίστε με ελάχιστη ποσότητα, την οποία τον πρώτο καιρό θα βάζετε στο πρόσωπό σας μέρα παρά μέρα. Σταδιακά αυξήστε την ποσότητα και τη συχνότητα, ανάλογα με την δεκτικότητα του δέρματός σας.
Τα άλφα-υδροξυοξέα είναι κατάλληλα για το θολό δέρμα. Κάνουν ήπια απολέπιση και μαλακώνουν το δέρμα, επιτρέποντας στα άλλα συστατικά να εισδύσουν στο εσωτερικό του.
Το υαλουρονικό οξύ απαλύνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, καθώς και τα σημεία αποχρωματισμού. Απορροφά επίσης υγρασία και ενυδατώνει το δέρμα.
Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό που ενυδατώνει το δέρμα και προσδίδει φωτεινότητα.
Η ρεσβερατρόλη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις επιπτώσεις του στρες. Το έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, προκαλώντας εξάρσεις ακμής ή ακόμα και εκδήλωση σοβαρών δερματοπαθειών, όπως η ψωρίαση.
Η γλυκερίνη είναι μια φυσική ενυδατική ουσία που επιδιορθώνει το δέρμα.
Το γαλακτικό οξύ είναι ένα συστατικό απολέπισης που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και επιτρέπει την είσοδο των ενυδατικών συστατικών στο εσωτερικό της.
Τα κεραμίδια είναι φυσικές πρωτεΐνες της επιδερμίδας που κατακρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της και προστατεύουν το δέρμα από τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Τα επίπεδά τους μειώνονται με την ηλικία, ενώ το ευαίσθητο δέρμα εκ φύσεως διαθέτει λιγότερα.
Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε
Υπάρχουν, όμως, μερικά συστατικά που καλό είναι να μην περιέχουν οι υδατικές για το πρόσωπό σας. Τα συστατικά αυτά είναι τα εξής:
* Αλκοόλ και αρώματα: Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και αλλεργία.
* Methylparabens και parabens: Είναι συντηρητικά που προστίθενται στα καλλυντικά. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και να αποφράξουν τους πόρους.
Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή, πρέπει να αποφεύγετε τα έλαια (διαλέξτε κρέμες που αναγράφουν oil-free), το κερί και το petrolatum (είναι ένα συστατικό από απόσταξη πετρελαίου). Τα συστατικά αυτά είναι βαριά και μπορεί να αποφράξουν τους πόρους. Να προτιμάτε κρέμες που αναγράφουν «μη φαγεσωρογόνο» ή/και «μη ακμογόνο» στη συσκευασία τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
* Ρετινοϊκό οξύ: Είναι ένα αντιγηραντικό συστατικό που με την κατάλληλη χρήση μπορεί να βοηθήσει, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του δέρματος.
* Σαλικυλικό οξύ: Είναι ένα συστατικό απολέπισης που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει ένα δέρμα που έχει ακμή.
Να θυμάστε, τέλος, ότι η τιμή δεν καθορίζει την ποιότητα της κρέμας, καθώς και ότι μπορεί τα φυσικά συστατικά να είναι δελεαστικά αλλά ορισμένα φυτά, εκχυλίσματα και καρποί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να είναι ακατάλληλα για το δέρμα σας. Επομένως, σε περίπτωση αμφιβολίας συμβουλευθείτε τον δερματολόγο ιατρό.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

nail-jun-660.jpg 11 αλλαγές στα νύχια που δεν πρέπει να αμελείτε - Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα των νυχιών είναι πολύ συνηθισμένες. Παρότι όμως συχνά είναι αθώες, μερικές φορές υποκρύπτουν κάτι σοβαρό, αφού είναι πολλά τα συστηματικά νοσήματα και οι διαταραχές που επηρεάζουν τα νύχια.Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) τα υγιή νύχια είναι λεία και με ομοιογενές χρώμα. Καθώς […]
beauty-cosmetic-82019.jpg Γιατί δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς - Σας αρέσει να μοιράζεστε το μέικαπ σας με την καλύτερή σας φίλη ή το ξυραφάκι σας με τον σύντροφό σας; Αν ναι, καλό είναι να σταματήσετε διότι βακτήρια, μύκητες και ιοί περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς.«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια είναι ότι […]
images-101.jpg Πρόσωπο: Τι να προσέχετε όταν διαλέγετε κρέμα ημέρας και κρέμα νυκτός - Η επιλογή της κατάλληλης υδατικής κρέμας για το πρόσωπο δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι τέτοια η ποικιλία σε προϊόντα στην αγορά ώστε συχνά δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει.Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που όλες οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Τα κριτήρια αυτά είναι ο τύπος […]
marketnews_anthliako_mayrisma.jpg Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε αντηλιακό - Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όταν βγαίνουμε στον ήλιο, αλλά πόσοι ξέρουν να το χρησιμοποιούν σωστά; Όχι πολλοί, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει έως σήμερα.Μία από τις πιο πρόσφατες πραγματοποιήθηκε στη Μινεσότα και δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 93 ώρες […]
giati-zaronei-to-derma-ton-podion-e-podi-picture-01.jpg Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα όταν μένουν πολλή ώρα στο νερό - Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι παλάμες, τα πέλματα, αλλά κυρίως οι άκρες των δακτύλων σας «ζαρώνουν» όταν τα χέρια σας μείνουν πολλή ώρα εκτεθειμένα στο νερό; Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει το καλοκαίρι με το μπάνιο στη θάλασσα, όταν πλένετε τα μάλλινα ρούχα στο χέρι ή όταν μένετε στο ντους πολλή ώρα για να χαλαρώσετε;Το φαινόμενο […]
zougla-gr---october-2015-2.jpg Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η γυναικείου τύπου αλωπεκία - Περισσότερες από δύο στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν έντονη λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού τους και στην βρεγματική περιοχή (πάνω από το μέτωπο).Οι αλλαγές αυτές είναι χαρακτηριστικές της γυναικείου τύπου αλωπεκίας (female pattern hair loss – FPHL). Η αλωπεκία αυτή είναι μία μορφή τριχόπτωσης η οποία μοιάζει με την ανδρογενετική αλωπεκία που […]
thehomeissue_bed06.jpg Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι μας - Κάθε πότε αλλάζετε τα σεντόνια σας; Μία φορά την εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες, κάθε μήνα ή σπανιότερα ακόμα; Αν η αλλαγή των σεντονιών δεν ανήκει στις προτεραιότητες του νοικοκυριού σας, πρέπει να το ξανασκεφθείτε. Τα δερματικά κύτταρα που αφήνετε πάνω τους κάθε βράδυ είναι αρκετά για να τραφούν 1 εκατομμύριο ακάρεα της οικιακής σκόνης!Όπως εξηγεί […]
bigstock-muscular-couple-doing-plank-ex-96515507-660x440.jpg Δέρμα: Πως να αποφύγετε τις μολύνσεις στο γυμναστήριο - Αν και η άσκηση παρέχει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων, όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο σπανίως σκέφτονται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο, μύκητα ή ιό.Και όμως, αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μηχανήματα, τα ελεύθερα βάρη και τα στρώματα γυμναστικής αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που […]
60885.jpg Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα του μπάνιου - Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ. Όταν τελειώσετε, κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα, απλώνετε το χέρι στην πετσέτα σας… και η καθαριότητά σας μπορεί κάλλιστα να πήγε χαμένη. Γιατί; Ίσως διότι δεν πλένετε αρκετά συχνά την πετσέτα του μπάνιου σας.«Είναι ένα θέμα που όλους θα έπρεπε να μας απασχολεί, αλλά σπανίως […]
lousimo_b.jpg 10 λάθη που κάνουμε στο λούσιμο των μαλλιών - Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα και με ψαλίδα. «Τα μαλλιά δεν είναι ζωντανός ιστός, επομένως δεν μπορούν να αυτοεπιδιορθωθούν όταν υφίστανται βλάβες», λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Οι […]