soma-696x418.jpg

Αντιμετωπίστε άμεσα την παχυσαρκία

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

22 Φεβρουαρίου, 2019

Ως ένα από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα υγείας, αποτελεί παγκοσμίως, η παθολογική αύξηση του σωματικού βάρους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και των δύο φύλων.

Στην Ελλάδα σήμερα, η οποία συγκαταλέγεται ως μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων, υπολογίζεται ότι το 40% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών ηλικίας από 5 έως 19 ετών είναι υπέρβαρα.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η παχυσαρκία σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες υπονομεύει την ενήλικη ζωή δημιουργώντας χρόνια προβλήματα και μεγάλη φθορά στα περισσότερα ανθρώπινα όργανα.
Γιατί αυξάνονται οι παχύσαρκοι;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι παίρνουν τόσο βάρος είναι η δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Και αυτό γιατί:

Οι περισσότεροι δεν ασκούνται και δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση
Οι διαδρομές γίνονται με μέσα μαζικής μεταφοράς ή ιδιωτικά
Οι τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες και πολλά περιττά λιπαρά

Αυτοί οι 3 παράγοντες δημιουργούν ένα καθημερινό έλλειμμα ισοζυγίου αφού οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι πολλές περισσότερες από αυτές που δαπανούμε.

Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία μας;

Το αυξημένο σωματικό βάρος δημιουργεί πολλά νοσήματα φθοράς και έχει πλέον ξεκάθαρα ενοχοποιηθεί για:

Καρδιαγγειακές βλάβες όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Σακχαρώδη διαβήτη (ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ)
Ορθοπεδικά προβλήματα
Πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι ασθενείς;

Σήμερα, οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι έχουν στη διάθεσή τους πολλούς και δυνατούς συμμάχους στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει τη δική της θέση, ανάλογα με τον ασθενή και το βαθμό της παχυσαρκίας του. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς που έχουν BMI>27kg/m2.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, η βαριατρική όπως λέγεται, έχει τη δική της θέση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 30 και παράλληλα έχουν δύο συνυπάρχουσες επιπλοκές (πχ, υπέρταση, διαβήτη ή προδιαβήτη).

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που προτείνονται είναι ο γαστρικός δακτύλιος το γαστρικό μανίκι, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη και το γαστρικό bypass.

Η ενημέρωση, η απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, ένα σωστό πλάνο άσκησης, η χρήση σωστής φαρμακευτικής αγωγής και η τακτική ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητα όπλα στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας αλλά και της διατήρησης του ιδανικού βάρους σώματος.

Μόνο με τη σωστή συνεργασία γιατρού-ασθενούς μπορεί να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος.

Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ
Επικίνδυνη η κατάσταση αν δεν πάρουμε μέτρα

Τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής.

2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (5 έως 18 ετών), ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.
Ποιος λογίζεται υπέρβαρος και ποιος παχύσαρκος

Ορίζουμε ως υπέρβαρο ασθενή αυτόν που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ= ΣΒ/Ύψος2 μεγαλύτερο από 25, παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ>30 και νοσηρά παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ>35.
Στόχος οι διατροφικές αλλαγές να κρατήσουν για πάντα

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση ή μαγική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και αλλαγής του τρόπου ζωής αλλά και των συνηθειών που σχετίζονται γύρω από τη λήψη τροφής για πάντα, θα πρέπει να είναι στόχος ζωής καθώς ένα παιδί ή ενήλικας με παχυσαρκία, ακόμα και αν χάσει βάρος, έχει αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπάρει αν δεν συνεχίσει το πλάνο θεραπείας.
Από την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors pregnancy doctor min Γιατί είναι υψηλού κινδύνου μια εγκυμοσύνη με σακχαρώδη διαβήτη; - Μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα που δημοσίευσαν Σκανδιναβοί επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Diabetes and Endocrinology», έριξε περισσότερο φως στην ήδη υπάρχουσα γνώση μας για την περιπλοκότητα που εμφανίζει η ασθένεια του διαβήτη. Αυτό που ουσιαστικά υποστήριξαν, είναι ότι ο διαβήτης αφορά τελικά 5 διαφορετικές ασθένειες και η θεραπεία του πρέπει να […]
2016309.jpg Βελονισμός και θεραπευτικές ενδείξεις - Ο βελονισμός είναι μια από τις αρχαιότερες επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Ο βελονισμός είναι ένα μέρος της παραδοσιακής ιατρικής της Κίνας που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 4.000 χρόνια στην Κίνα, και από 1.000 χρόνια στην Ιαπωνία και στις άλλες χώρες της Απω Ανατολής. Τις τελευταίες 4 δεκαετίες, ο βελονισμός διαδίδεται με ταχείς […]
gynaika-emminopausi.jpg Προεμμηνόπαυση; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα - Η προεμμηνόπαυση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή και στην ψυχολογία κάθε γυναίκας. Πρόκειται για μια μεταβατική ορμονικά φάση που ξεκινά διαφορετική στιγμή σε κάθε περίπτωση. Γενικά, η ηλικία στην οποία μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη, όμως δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και από τα 40. Η μετάβαση αυτή μπορεί να διαρκέσει […]
thyroid-awareness-month.jpg Όζοι θυρεοειδούς, συμπτώματα και αντιμετώπιση - Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένα κοινό κλινικό πρόβλημα. Η κλινική σημασία των όζων έγκειται στον αποκλεισμό μιας κακοήθειας, που μπορεί να εμφανίζεται σε ποσοστό 7-15% ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, το οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες.Τι είναι οι όζοι και πώς αξιολογούνται; Αποτελούν διογκώσεις του αδένα, συμπαγείς, κυστικές […]
soma-696x418.jpg Αντιμετωπίστε άμεσα την παχυσαρκία - Ως ένα από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα υγείας, αποτελεί παγκοσμίως, η παθολογική αύξηση του σωματικού βάρους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και των δύο φύλων. Στην Ελλάδα σήμερα, η οποία συγκαταλέγεται ως μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων, υπολογίζεται ότι το 40% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών ηλικίας […]
ponos-sto-gonato.jpg Οστεοπόρωση: Η ασθένεια χωρίς συμπτώματα - Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. Φυσιολογικά η οστική […]
common-causes-and-symptoms-of-iron-deficiency.jpg Μήπως ευθύνεται ο θυρεοειδής για την κόπωσή σας; - H κούραση και η ατονία είναι ένας συχνός λόγος για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν πιθανή αιτιολογία της κόπωσης. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με ενδοκρινοπάθειες είναι συχνά μη ειδικά, και θα πρέπει να διαχωριστούν από ψυχιατρικές ή ψυχολογικές διαταραχές. Η θυρεοειδική δυσλειτουργία είναι συνήθως μια από τις πρώτες αιτίες στην λίστα των πιθανών […]