bigstock-138313337.jpg

Ο ρόλος του καρδιοχειρουργού στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

16 Δεκεμβρίου, 2019

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Η εκφύλιση και ασβεστοποίηση των φύλλων της βαλβίδας προκαλεί στένωση, μείωση της ροής του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Μόλις οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα, κατά μέσο όρο μόνο το 50% αυτών θα επιβιώσει για δύο χρόνια. Πρέπει άμεσα να λαμβάνεται απόφαση για την αντικατάστασης της. Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κλασική χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, εναλλακτικά η βαλβίδα αντικαθίσταται με την Διακαθετηριακή μέθοδο, γνωστή και σαν TAVR.
Τι είναι το TAVR ή TAVI;
Είναι μία ελάχιστα επεμβατική πράξη κατά την οποία η προσθετική βαλβίδα αφού πρώτα συμπτυχθεί και φορτωθεί σε ειδικό καθετήρα καθοδηγείται μέσα την καρδιά και εκπτύσσεται μέσα στην πάσχουσα βαλβίδα ενώ η καρδιά εξακολουθεί να λειτουργεί φυσιολογικά και ο ασθενής παραμένει ήπια κατασταλμένος. Η προσπέλαση γίνεται με παρακέντηση αρτηρίας στη ρίζα του ποδιού.
Η επέμβαση αυτή εκτελείται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια στο ειδικό, ΥΒΡΙΔΙΚΌ χειρουργείο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
Η μετάβαση από το υπερηχογράφημα στην αξονική τομογραφία (CT) για την επιλογή μεγέθους βαλβίδος απετέλεσε μια σημαντική αλλαγή που βοήθησε να εντοπίσουμε και να αποτρέψουμε σημαντικές επιπλοκές.
Η απόφαση για το ποιός ασθενής θα αντιμετωπισθεί με ΤAVR λαμβάνεται από την «ομάδα καρδιάς», που καθοριστικό ρόλο παίζουν ο επεμβατικός καρδιολόγος και ο έμπειρος καρδιοχειρουργός. Προς το παρόν στην Ελλάδα, για μεγάλη μερίδα ασθενών, η χειρουργική επέμβαση παραμένει η καλύτερη επιλογή.
Ποιος πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά;
Χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς συνιστάται : Όταν απαιτείται ταυτόχρονα αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή ανάγκη αντιμετώπισης ανευρύσματος αορτής. Σε ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή φαρμακευτική αγωγή για την αραίωσης του αίματος ή έχουν ενεργό λοίμωξη στην καρδιά (ενδοκαρδίτιδα) ή αλλού. Σε μερίδα ασθενών που έχουν ευαισθησία στο τιτάνιο ή το νικέλιο, υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάποιες βαλβίδες και δεν πρέπει να εμφυτεύονται σε αυτούς .
Γενικά, προβλέπεται ότι περίπου το 25% των ασθενών θα έχει ένδειξη για χειρουργική αντικατάσταση για διάφορους λόγους, αλλά το 75% των αντικαταστάσεων της αορτικής βαλβίδας θα γίνονται με TAVR μέχρι το 2025. Καθώς οι ενδείξεις για TAVR επεκτείνονται σε νεότερους ασθενείς, η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της βαλβίδας είναι κρίσιμη.
Ειδικοί επιστήμονες από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι ακόμη υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες (ανθεκτικότητα, παραβαλβιδικές διαφυγές, εγκεφαλικά επεισόδια, δυσκολίες στην προσβασιμότητα στα στεφανιαία αγγεία σε πιθανές μελλοντικές αγγειοπλαστικές, συγγενείς ανωμαλίες της βαλβίδας) ώστε δεν είναι ηθικό αυτή η νέα μέθοδος να χρησιμοποιηθεί σε νεώτερους ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο για χειρουργική αντικατάσταση έως ότου έρθουν αξιόπιστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, τουλάχιστον 10ετίας.
Πρόσφατα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επέτρεψε την διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVR) και σε ασθενείς χαμηλού χειρουργικού κινδύνου σήμερα (ασθενείς οι οποίοι μπορεί να είναι νεότεροι και πιο δραστήριοι). Ο πληθυσμός αυτός (165.000 ασθενείς ετησίως σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία) αποτελεί την τελική κατηγορία που εκκρεμούσε η έγκρισή για το TAVR.
Η εμπειρία από την διακαθετηριακή εμφύτευση των αορτικών βαλβίδων βοηθά στην επέκταση αυτής της μεθόδου και σε άλλες καρδιακές βαλβίδες (μιτροειδή και τριγλώχινα). Επίσης, προχωρά η διακαθετηριακή τοποθέτηση βαλβίδων μέσα σε παλαιές δυσλειτουργούσες βιοπροσθετικές βαλβίδες (από ζωικό ιστό), αλλάζοντας ουσιαστικά τα κριτήρια επιλογής του τύπου βαλβίδας που εμφυτεύεται αρχικά. Έτσι, προτιμούνται οι βιοπροσθετικές αντί των μηχανικών (από πυρολυτικό άνθρακα και τιτάνιο), αποφεύγοντας τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων με όλους τους κινδύνους που τα συνοδεύουν.
Από τον καρδιοχειρουργό Νίκο Μπουμπούλη.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

22263331_shutterstock_179225633.jpg ΜΠΑΙΠΑΣ Ή ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: - Σύμφωνα με νέα μελέτη*, η αντιμετώπιση της Στεφανιαίας νόσου με Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (μπαιπάς) παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη θνητότητα σε σχέση με την Αγγειοπλαστική. Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη -Μπαιπάς είναι η πιο συχνή καρδιοχειρουργική επέμβαση παγκοσμίως. Ο χειρουργός αφαιρεί ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο, συνήθως από το στήθος, το χέρι, ή το πόδι. Αφού το συνδέσει, συνήθως πάνω στην αορτή, […]
bigstock-138313337.jpg Ο ρόλος του καρδιοχειρουργού στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων - Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Η εκφύλιση και ασβεστοποίηση των φύλλων της βαλβίδας προκαλεί στένωση, μείωση της ροής του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Μόλις οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα, κατά μέσο όρο […]
Αορτοστεφανιαία Πολυαγγειακή Στεφανιαία Νόσος: Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (Μπαϊπάς) ή Αγγειοπλαστική - Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αντιμετώπιση της Στεφανιαίας νόσου με Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (μπαιπάς) παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη θνητότητα σε σχέση με την Αγγειοπλαστική. Ο ρόλος της Ομάδας Καρδιάς είναι καθοριστικός στη λήψη αποφάσεων από έναν πλήρως ενημερωμένο ασθενή. Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (Μπαιπάς) – Αγγειοπλαστική Η επεμβατική αντιμετώπιση των ασθενών με στεφανιαία νόσο περιλαμβάνει την: Καρδιοχειρουργική επέμβαση της […]
kardia-1.jpg Κυτταρική μυοκαρδιοπλαστική και θεραπεία με βλαστοκύτταρα - Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο και ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από καρδιακή προσβολή, αυξάνεται σταθερά. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται όπως: θρομβόλυση, αγγειοπλαστική και stent και αορτοστεφανιαία παράκαμψη περιορίζονται στο να διακόψουν μόνο μια διαδικασία σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούν να βελτιώσουν ή να αποκαταστήσουν […]