beauty-cosmetic-82019.jpg

Γιατί δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς

ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

20 Αυγούστου, 2019

Σας αρέσει να μοιράζεστε το μέικαπ σας με την καλύτερή σας φίλη ή το ξυραφάκι σας με τον σύντροφό σας; Αν ναι, καλό είναι να σταματήσετε διότι βακτήρια, μύκητες και ιοί περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς.
«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια είναι ότι θεωρούν αθώα συνήθεια το να μοιράζονται ένα ξυραφάκι», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Η λογική τους είναι απλή: αφού όλη μέρα το δέρμα μας βρίσκεται σε επαφή, τι πειράζει να μοιραστούμε και το ξυραφάκι. Άλλο όμως είναι η επαφή με το δέρμα και άλλο η επαφή με το αίμα, όταν μάλιστα υπάρχουν μη ορατές αμυχές. Είναι καλά γνωστό πως με την κοινή χρήση ξυραφιών μεταδίδονται εύκολα επικίνδυνοι ιοί, όπως αυτός της ηπατίτιδας C. Μπορεί επίσης να μεταδοθούν και δερματοπάθειες, όπως η μολυσματική τέρμινθος ή ο έρπης. Επομένως δεν πρέπει ποτέ να μοιράζονται δύο άτομα το ίδιο ξυραφάκι».
Ένα άλλο αντικείμενο που δεν πρέπει να μοιράζεστε με τον/την σύντροφό σας είναι οι πετσέτες σας. Η υγρασία στην πετσέτα του προσώπου και του μπάνιου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Πρόκειται για ένα βακτήριο που υπάρχει στο δέρμα πολλών ανθρώπων (περίπου στον έναν στους τρεις) και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα. Μερικές φορές όμως προκαλεί δερματοπάθειες όπως η θυλακίτιδα, τα αποστήματα και πυώδη εξανθήματα.
«Ορισμένα στελέχη του σταφυλόκοκκου είναι ακόμα πιο προβληματικά, επειδή προκαλούν μεγάλα επώδυνα αποστήματα ή επειδή είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως ο MRSA (ανθεκτικά στελέχη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου)», λέει ο κ. Μιχελάκης.
Με τις υγρές πετσέτες μπορούν επίσης να μεταδοθούν λοιμώξεις που προκαλούν κνησμώδη εξανθήματα στον κορμό, τη βουβωνική περιοχή ή ακόμα και στο δέρμα του κρανίου. Ειδικά με την πετσέτα του προσώπου μπορεί να μεταδοθούν κάθε είδους λοιμώξεις, από την ιογενή επιπεφυκίτιδα στα μάτια έως το προπιονοβακτηρίδιο που σχετίζεται με την ακμή.
Φροντίστε λοιπόν να αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πετσέτα σώματος και προσώπου, και να μην τις μοιράζεστε με κανέναν.
Η βούρτσα/χτένα για τα μαλλιά είναι ένα ακόμα αντικείμενο που καλό θα ήταν να κρατήσετε μόνο για τον εαυτό σας. Με το χτένισμα απομακρύνονται από το δέρμα του κρανίου νεκρά κύτταρα και σμήγμα (λίπος), που μπορεί να περιέχουν και βακτηριακά στελέχη. Με τις χτένες μπορούν επίσης να μεταδοθούν εύκολα παράσιτα όπως οι ψείρες. Και αν ένα άτομο έχει στο δέρμα του κρανίου του μία πληγή ή ανοικτό σπυράκι, μπορεί να μεταδοθούν ακόμα και μολυσμένα σταγονίδια αίματος σε ένα άλλο άτομο.
Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ξένη χτένα, φροντίστε πρώτα να την σαπουνίσετε καλά και να την ξεβγάλετε με ζεστό νερό.
Αντιθέτως, μπορείτε να μοιράζεστε τις ηλεκτρικές πρέσες/ισιωτικές μαλλιών, αρκεί να μην περιέχουν πάνω τους καμένα υπολείμματα από προϊόντα styling. Οι συσκευές αυτές θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου) που σκοτώνουν τυχόν βακτήρια που καταλήγουν πάνω τους από τα μαλλιά.
Όσον αφορά τα καλλυντικά, τα βερνίκια νυχιών φυσιολογικά είναι ασφαλή για χρήση από πολλά άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα νύχια δεν έχουν μύκητες και έχουν καθαριστεί πολύ καλά πριν από το βάψιμο. Αντιθέτως, τα εργαλεία για την περιποίηση των νυχιών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άλλο άτομο, εάν δεν προηγηθεί πολύ καλή αποστείρωση.
Καθόλου ασφαλές δεν είναι και το να μοιράζεστε κρέμες προσώπου από βαζάκια, ιδίως όταν τις βάζετε με τα χέρια. Και αυτό διότι ποτέ δεν μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι ότι τα χέρια και τα νύχια σας είναι πεντακάθαρα και δεν θα μολύνουν το προϊόν με κάποιο βακτήριο.
Ωστόσο είναι ασφαλείς οι κρέμες με αντλία, σε μορφή σωληναρίου ή σε οποιαδήποτε μορφή δεν απαιτεί να βυθίζετε τα δάκτυλά σας σε αυτές, δεδομένου ότι το περιεχόμενο δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, διευκρινίζει ο κ. Μιχελάκης.
Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τα βακτήρια, να φυλάτε τις κρέμες προσώπου μακριά από τον ήλιο, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Εν ανάγκη να τις βάζετε στο ψυγείο, για να μην αναπτυχθούν βακτήρια στο εσωτερικό τους.
Πολύ κακή ιδέα είναι να μοιράζονται οι φίλες μεταξύ τους τη μάσκαρα, το eyeliner, το κραγιόν και τα υπόλοιπα προϊόντα μακιγιάζ. Αν και η συνήθεια αυτή μοιάζει αθώα, ενέχει κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων των ματιών (όπως η ιογενής επιπεφυκίτιδα και η κριθή ή κριθαράκι), του επιχείλιου έρπητα, της ακμής και διαφόρων λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο. Ειδικά το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ευάλωτο σε κάθε είδους λοιμώξεις, τονίζει ο ειδικός.
Για τους ίδιους λόγους δεν πρέπει να μοιράζεστε τα βουρτσάκια που χρησιμοποιείτε για να βάζετε μέικαπ, πούδρα, βάση, σκιές και άλλα προϊόντα μακιγιάζ στο πρόσωπό σας. Μάλιστα για να είστε σίγουροι πως τα βουρτσάκια σας δεν έχουν μολυνθεί ούτε από τα δικά σας βακτήρια, πρέπει να τα πλένετε μία φορά την εβδομάδα για να αποφεύγετε τη συσσώρευση καλλυντικού προϊόντος πάνω τους που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Μην παραλείπετε, τέλος, να ελέγχετε κατά διαστήματα όλα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια σας, να πετάτε όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης. Μην ξεχνάτε ότι τα πολυκαιρισμένα προϊόντα μακιγιάζ αποτελούν συχνά εστίες μικροβίων τα οποία όχι μόνο μπορεί να μολύνουν το δέρμα, αλλά και να προκαλέσουν συστηματικά (δηλαδή σε όλο τον οργανισμό) προβλήματα υγείας.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

nail-jun-660.jpg 11 αλλαγές στα νύχια που δεν πρέπει να αμελείτε - Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα των νυχιών είναι πολύ συνηθισμένες. Παρότι όμως συχνά είναι αθώες, μερικές φορές υποκρύπτουν κάτι σοβαρό, αφού είναι πολλά τα συστηματικά νοσήματα και οι διαταραχές που επηρεάζουν τα νύχια.Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) τα υγιή νύχια είναι λεία και με ομοιογενές χρώμα. Καθώς […]
beauty-cosmetic-82019.jpg Γιατί δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς - Σας αρέσει να μοιράζεστε το μέικαπ σας με την καλύτερή σας φίλη ή το ξυραφάκι σας με τον σύντροφό σας; Αν ναι, καλό είναι να σταματήσετε διότι βακτήρια, μύκητες και ιοί περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς.«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια είναι ότι […]
images-101.jpg Πρόσωπο: Τι να προσέχετε όταν διαλέγετε κρέμα ημέρας και κρέμα νυκτός - Η επιλογή της κατάλληλης υδατικής κρέμας για το πρόσωπο δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι τέτοια η ποικιλία σε προϊόντα στην αγορά ώστε συχνά δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει.Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που όλες οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Τα κριτήρια αυτά είναι ο τύπος […]
marketnews_anthliako_mayrisma.jpg Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε αντηλιακό - Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όταν βγαίνουμε στον ήλιο, αλλά πόσοι ξέρουν να το χρησιμοποιούν σωστά; Όχι πολλοί, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει έως σήμερα.Μία από τις πιο πρόσφατες πραγματοποιήθηκε στη Μινεσότα και δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 93 ώρες […]
giati-zaronei-to-derma-ton-podion-e-podi-picture-01.jpg Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα όταν μένουν πολλή ώρα στο νερό - Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι παλάμες, τα πέλματα, αλλά κυρίως οι άκρες των δακτύλων σας «ζαρώνουν» όταν τα χέρια σας μείνουν πολλή ώρα εκτεθειμένα στο νερό; Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει το καλοκαίρι με το μπάνιο στη θάλασσα, όταν πλένετε τα μάλλινα ρούχα στο χέρι ή όταν μένετε στο ντους πολλή ώρα για να χαλαρώσετε;Το φαινόμενο […]
zougla-gr---october-2015-2.jpg Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η γυναικείου τύπου αλωπεκία - Περισσότερες από δύο στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν έντονη λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού τους και στην βρεγματική περιοχή (πάνω από το μέτωπο).Οι αλλαγές αυτές είναι χαρακτηριστικές της γυναικείου τύπου αλωπεκίας (female pattern hair loss – FPHL). Η αλωπεκία αυτή είναι μία μορφή τριχόπτωσης η οποία μοιάζει με την ανδρογενετική αλωπεκία που […]
thehomeissue_bed06.jpg Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι μας - Κάθε πότε αλλάζετε τα σεντόνια σας; Μία φορά την εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες, κάθε μήνα ή σπανιότερα ακόμα; Αν η αλλαγή των σεντονιών δεν ανήκει στις προτεραιότητες του νοικοκυριού σας, πρέπει να το ξανασκεφθείτε. Τα δερματικά κύτταρα που αφήνετε πάνω τους κάθε βράδυ είναι αρκετά για να τραφούν 1 εκατομμύριο ακάρεα της οικιακής σκόνης!Όπως εξηγεί […]
bigstock-muscular-couple-doing-plank-ex-96515507-660x440.jpg Δέρμα: Πως να αποφύγετε τις μολύνσεις στο γυμναστήριο - Αν και η άσκηση παρέχει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων, όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο σπανίως σκέφτονται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο, μύκητα ή ιό.Και όμως, αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μηχανήματα, τα ελεύθερα βάρη και τα στρώματα γυμναστικής αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που […]
60885.jpg Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα του μπάνιου - Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ. Όταν τελειώσετε, κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα, απλώνετε το χέρι στην πετσέτα σας… και η καθαριότητά σας μπορεί κάλλιστα να πήγε χαμένη. Γιατί; Ίσως διότι δεν πλένετε αρκετά συχνά την πετσέτα του μπάνιου σας.«Είναι ένα θέμα που όλους θα έπρεπε να μας απασχολεί, αλλά σπανίως […]
lousimo_b.jpg 10 λάθη που κάνουμε στο λούσιμο των μαλλιών - Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα και με ψαλίδα. «Τα μαλλιά δεν είναι ζωντανός ιστός, επομένως δεν μπορούν να αυτοεπιδιορθωθούν όταν υφίστανται βλάβες», λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Οι […]