Η κατάψυξη ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποθηκεύσουν τα ωάριά τους αφού τα καταψύξουν, ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιες τη χρονική στιγμή που θα γίνουν μητέρες.
Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα θα επιλέξει να καταψύξει τα ωάριά της, μπορεί να είναι είτε υγείας είτε κοινωνικοί. Κρυοσυντήρηση ωαρίων επιλέγουμε σε περιπτώσεις γυναικών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία / ακτινοθεραπεία πριν την τεκνοποίηση ή εμφανίζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, σοβαρή ενδομητρίωση, ωοθηκικές κύστεις ή επιθυμούν να καθυστερήσουν τη μητρότητα. Η κατάψυξη ωαρίων δίνει επίσης τη δυνατότητα στις γυναίκες που δεν έχουν αποφασίσει το πότε θα κάνουν παιδί, ή που δεν έχουν βρει ακόμη έναν σύντροφο να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να γίνουν μητέρες αργότερα.
Για να γίνει η κατάψυξη ωαρίων, η ασθενής υποβάλλεται στην ίδια διαδικασία ορμονικής διέγερσης όπως σε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όταν τα ωάρια είναι ώριμα, υπό ήπια αναισθησία (¨μέθη») αναρροφώνται με μια βελόνα διαμέσου του κόλπου, με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Τα ωάρια καταψύχονται με ταχεία κατάψυξη – υαλοποίηση (vitrification), μέθοδος που εγγυάται υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης.
Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να μείνει έγκυος, τότε τα ωάριά της αποψύχονται και ακολουθούνται τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (δηλ. γονιμοποίηση – εμβρυομεταφορά).
Το 90 – 95% των κατεψυγμένων ωαρίων θα επιβιώσει από την διαδικασία της απόψυξης. Οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα ωάρια είναι παρόμοιες με αυτές των φρέσκων ωαρίων (36 – 65%). Τα ποσοστά επιτυχίας είναι συνδεδεμένα με την ηλικία της μητέρας τη στιγμή της κατάψυξης (όσο νεότερη η γυναίκα, τόσο υψηλότερο το ποσοστό). Μέχρι σήμερα, περίπου 6000 μωρά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια.
Aπό τον μαιευτήρα γυναικολόγο Νικόλαο Γεωργογιάννη