Διαβητικό Πόδι

Διαβητικό Πόδι και Επιπλοκές

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

1 Νοεμβρίου, 2018

Όταν λέμε «Διαβητικό Πόδι» αναφερόμαστε σε επιπλοκή των ανθρώπων που έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει αύξηση τέτοιου βαθμού που πολλοί ομιλούν για επιδημία. Το 2030 αναμένεται ότι οι διαβητικοί θα υπερβούν τα 552 εκατομμύρια, 9.9% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως.

Ως «Διαβητικό Πόδι» ορίζεται κάθε αναγνωρίσιμη λειτουργική ή και ανατομική ανωμαλία στα κάτω άκρα των διαβητικών ασθενών. Ως “Σύνδρομο του Διαβητικού Ποδιού” ορίζεται η εξέλκωση και ιστική επιμόλυνση συνήθως κατόπιν τραυματισμού, σε υπόστρωμα νευροπάθειας ή / και αγγειοπάθειας που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Οι αιτίες που οδηγούν στο Διαβητικό Πόδι είναι η διαβητική αρτηριοπάθεια και η διαβητική νευροπάθεια. Η περιφερική αρτηριοπάθεια κάνει το δέρμα των ποδιών λεπτό και ευπαθές σε τραυματισμούς. Η παροχή αίματος μπορεί να είναι οριακή και όταν οι ανάγκες για μεγαλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση αυξηθούν (π.χ. από μία λοίμωξη), τότε οι αμυντικοί και επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση απειλητικών λοιμώξεων. Όταν μάλιστα συνυπάρχει και διαβητική νευροπάθεια το βλαπτικό αποτέλεσμα των τραυματισμών είναι πολλαπλάσιο. Στην διαβητική νευροπάθεια έχουμε απώλεια της αισθητικότητας. Επομένως, τα βλαπτικά ερεθίσματα (τραυματισμοί, εγκαύματα, επιφανειακές διαβρώσεις) δεν γίνονται αντιληπτά, γιατί οι ασθενείς δεν πονούν. Οι μικρές βλάβες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και η βλάβη επιδεινώνεται (επιμολύνεται) λόγω έλλειψης κατάλληλης φροντίδας και της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.

Από τις σοβαρές επιπλοκές του Σ.Δ. (καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης) αυτή που φοβίζει περισσότερο τους διαβητικούς είναι οι ακρωτηριασμοί. Υπολογίζεται ότι το 70% των ακρωτηριασμών συμβαίνει σε διαβητικό πληθυσμό, ο οποίος έχει 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσει το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Χρειάζεται λοιπόν να επιστήσουμε την προσοχή των διαβητικών κυρίως στην πρόληψη της επιπλοκής του Διαβητικού Ποδιού. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος από τους ειδικούς (τοπική φροντίδα, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικοί καθαρισμοί, πιθανόν αγγειοπλαστική ή άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις), είναι καθοριστικά για το τελικό αίσιο αποτέλεσμα. Όσο για την αντιμετώπιση της επιπλοκής του Διαβητικού Ποδιού, ο αγγειοχειρουργός σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες (παθολόγος, διαβητολόγος, λοιμωξιολόγος, ακτινολόγος, ορθοπεδικός, πλαστικός χειρουργός, ποδίατρος, ψυχολόγος κ.α.) θα ασχοληθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη διάσωση του μέλους του ασθενούς.

Aπό τον Αγγειοχειρουργό Δρ Μάριο Μουστάρδα

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Διαβητικό Πόδι Διαβητικό Πόδι και Επιπλοκές - Όταν λέμε «Διαβητικό Πόδι» αναφερόμαστε σε επιπλοκή των ανθρώπων που έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει αύξηση τέτοιου βαθμού που πολλοί ομιλούν για επιδημία. Το 2030 αναμένεται ότι οι διαβητικοί θα υπερβούν τα 552 εκατομμύρια, 9.9% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Ως «Διαβητικό Πόδι» ορίζεται κάθε αναγνωρίσιμη λειτουργική ή και ανατομική […]